Μοναστήρια του Κόσμου που Συναρπάζουν

Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Καλαμπάκα

10 + 1 Μοναστήρια σε κάθε γωνιά του Κόσμου! Γνωρίστε την μονή Inkerman στην Κριμαία, το μοναστήρι της Αγίας Νάπας και πολλές ακόμη μονές στην Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κάθε γωνιά της γης και ειδικότερα της Ελλάδας κρύβει προσκυνητάρια, παρεκκλήσια, ναούς αλλά και πολυτελείς μονές -άλλες πιο φτωχές, βρίσκονται κρυμμένες σε απόκρημνα μέρη και ψηλά βουνά ενώ άλλες στα κέντρα μεγάλων πρωτευουσών, λάμπουν σαν φάρος.

Μερικές από αυτές τις μονές θα εξερευνήσουμε προσπαθώντας να ανακαλύψουμε ένα κομμάτι του πολιτιστικού αλλά πρωτίστως του πνευματικού πλούτου, που κρύβουν…

Αγ. Ιωάννης της Ρίλα, Βουλγαρία

Η Μονή Ρίλα βρίσκεται στην περιοχή Κιουστεντίλ της Βουλγαρίας, κοντά στο χωριό Παστρά, καταλαμβάνοντας μια έκταση των 8.800 μ². Ιδρύθηκε τον δέκατο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλα, στην περιοχή που βρίσκεται επάνω από τον ποταμό Ρίλα και θεωρείται η μεγαλύτερη της Βουλγαρίας.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της και σύμβολο της βουλγαρικής αντίστασης ενάντια στην τουρκική κατοχή, αλλά και της εθνικής αναγέννησης του 18ου και του 19ου αιώνα. Στο μοναστήρι φυλάσσονται τα λείψανα του Αγ. Ιωάννου της Ρίλας και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, η οποία έχει τριάντα δύο ορθογώνια χωρίσματα με λείψανα αγίων. Θεωρείται μια από τις τρεις, πιο εκλεκτές εικόνες της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η αυλή της μονής της Ρίλα
Το μοναστήρι της Ρίλα στην Βουλγαρία.

Λαύρα του Ποτσάεφ, Ουκρανία

Το μεγαλύτερο ορθόδοξο μοναστήρι της Δυτικής Ουκρανίας σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τους μοναχούς των σπηλαίων της Λαύρας του Κίεβου το 1240, αν και η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ανήκει στο 1527. Η πνευματική ανθοφορία του μοναστηρίου ξεκίνησε στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα και συνδέεται με τις δραστηριότητες στην περιοχή του Αγίου Ιώβ του Pochaev (1550-1651).

Ο Άγιος Ιώβ ρύθμισε τον τρόπο ζωής της μονής σύμφωνα με το κοινοβιακό σύστημα ενώ με την παρότρυνσή του, ξεκίνησαν πολλά οικοδομικά έργα: νέοι τοίχοι της μονής εγέρθηκαν, χτίστηκε ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας και άλλες έξι εκκλησίες. Παράλληλα και εντός της μονής, ξεκίνησε το τυπογραφείο του Ποτσάεφ συμβάλλοντας αρκετά στην διαφώτιση του Ουκρανικού λαού.

Η λαύρα του Ποτσάεφ στην Ουκρανία
Η χρωματιστή Λαύρα του Ποτσάεφ στην Ουκρανία

Κειμήλια του μοναστηριού είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Ποτσάεφ και τα λείψανα των Αγίων Ιώβ και Αμφιλοχίου του Pochaev. Διατηρείται επίσης το “αποτύπωμα της Παναγίας”, τμήμα βράχου στο οποίο κατά παράδοση πάτησε η Παναγία μας (1240) και έμεινε το αποτύπωμα της.

Μετέωρα, Ελλάδα

Στη περιοχή της Καλαμπάκας, στην πανέμορφη Θεσσαλία τεράστιοι ορεινοί ογκόλιθοι υψώνονται μέχρι και 600 μ. πάνω από την επιφάνεια της γης. Δικαιολογώντας απολύτως το όνομα τους τα γραφικά μοναστήρια των Μετεώρων, είναι χτισμένα πάνω στις άκρες τέτοιων τεράστιων βράχων με γνωστότερη την μονή του “Μεγάλου Μετεώρου”. Από τις 20 συνολικά μονές που ιδρύθηκαν στην περιοχή είναι ενεργές οι 6 από αυτές (5 ανδρικές και 1 γυναικεία).

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου στην Καλαμπάκα, χτισμένη πάνω στον βράχο
Η Μονή του Μεγάλου Μετερου, Καλαμπάκα

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, όπου οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούσαν…δίκτυ(!) ή ανεμόσκαλα για να επισκεφτούν τις μονές, η πρόσβαση σήμερα είναι πανεύκολη… Αυτό μπορεί να γίνει μεσώ της εθνικής οδού (σε μερικές μονές το αυτοκίνητο σταματάει μπροστά από την είσοδο) ή με τη χρήση μονοπατιών.

Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, Ουκρανία.

Η Λαύρα των Σπηλαιών του Κιέβου αποτελεί το λίκνο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το μοναστήρι βρίσκεται σε ένα χώρο 22 εκταρίων, στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, στο Κίεβο. Αποτελεί το πρώτο μοναστικό κοινόβιο της Ρωσίας, η ίδρυση του οποίου σύμφωνα με την παράδοση έγινε από τον ασκητή Ιλαρίωνα, μετέπειτα Μητροπολίτη Κιέβου (1051).

Η Λαύρα θεωρείται ένα από τα κορυφαία κέντρα της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ευρώπη. Περιλαμβάνει πολυάριθμες εκκλησίες με μοναδικές αγιογραφίες και περίτεχνα καμπαναριά, παρεκκλήσια και φυσικά τα Σπήλαια της μέσα στα οποία τεθησαυρίζονται 120 άφθαρτα λείψανα!

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου
Το μοναστήρι της Πετσέρσκαγια Λαύρα την χαραυγή.

Μονή Σιμωνόπετρας, Άθως

Η μονή Σίμωνος Πέτρα βρίσκεται στο Αγιώνυμο Όρος του Άθω. Σε υψόμετρο 300μ. πάνω από την θάλασσα και χτισμένο πάνω σε ένα γρανιτένιο βράχο βάθους 10 χλμ., η Μονή φαίνεται κυριολεκτικά να αιωρείται. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίμωνα όταν ο ίδιος ασκήτευε σε χώρο παρακείμενο της Μονής.

Το μοναστήρι της Σιμονόπετρας στον Άθω.

Αρχικά άκουσε την φωνή της Θεοτόκου να τον παρακινεί να φτιάξει ένα μοναστήρι στην περιοχή, όμως ο ίδιος αναλογιζόμενος το εγχείρημα δίσταζε. Αυτό έγινε και δεύτερη και τρίτη φορά, όπου η Θεοτόκος πιο επιτακτικά του το ζήτησε. Τελικά, το 1527 ξεκίνησαν οι εργασίες και κατόπιν υποδείξεως της Παναγίας η Μονή ονομάστηκε Νέα Βηθλεέμ (εορτάζει στην Γέννηση του Χριστού, 25 Δεκεμβρίου με το Παλαιό Ημερολόγιο, που είναι και το επίσημο του Αγίου όρους).

Ζωγραφισμένα Μοναστήρια, Ρουμανία

Τα “Ζωγραφισμένα Μοναστήρια” της Μπουκοβίνα, είναι ένα από προστατευόμενα μνημεία της UNESCO και αποτελούν μοναδικά κειμήλια βυζαντινής τέχνης, παγκοσμίως. Διακρίνονται για τις ιδιαίτερες αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό αλλά και …το εξωτερικό τους και περιλαμβάνουν σκηνές από την ζωή του Χριστού, διάφορους Αγίους και σκηνές από τον Παράδεισο και την Κόλαση. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η μονή του Voronets, η οποία ιδρύθηκε το 1488 και λέγεται ότι ολοκληρώθηκε μόλις σε 3,5 μήνες…Εξαιτίας της ομορφιάς των αγιογραφιών της είναι γνωστή ως και η “Καπέλα Σιστίνα της Ανατολής.”

Σουτσεβίτσα, μοναστήρι
Ένα από τα ζωγραφισμένα μοναστήρια

Μοναστήρι Inkerman, Ουκρανία

Ο Γουίλιαμ Ρούμπρουκ, διάσημος περιηγητής και ιεραπόστολος, όταν είδε κάποτε την μονή είπε πως είναι χτισμένη από “τα χέρια των αγγέλων.”

Η μονή Inkerman του Αγίου Κλήμεντος, σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ. από εικονολάτρες, οι οποίοι λόγω του διωγμού αναγκάστηκαν να φύγουν από τα μέρη τους. Χτισμένη εντός του βράχου στην όχθη του ποταμού Chorna στην Κριμαία, η μονή έχει οκτώ παρεκκλήσια και ένα μικρό ξενώνα. Ευρισκόμενη στην αρχαία πόλη της Καλαμίτα, η μονή Inkerman είναι λειτουργική και επισκέψιμη ως τις ημέρες μας και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για την πόλη της Κριμαίας.

Η μονή Ίνκερμαν χτισμένη εντός του βράχου
Η Μονή Ίνκερμαν, σημαντικό αξιοθέατο της Κριμαίας

Παναγία Σουμελά, Πόντος

Η Μονή της Σουμελά βρίσκεται 45km νότια της Τραπεζούντας, στο πάρκο Altindere, σε υψόμετρο 1071μ. στις Ποντιακές Άλπεις. Έλαβε το όνομα της από τον “Μελά”, την ονομασία του βουνού όπου για αιώνες το μοναστήρι βρίσκεται.

Η Παναγία Σουμελά εντός του βράχου
Η πασίγνωστη Παναγία Σουμελά.

Σύμφωνα με την παράδοση στα χρόνια της κυριαρχίας του Θεοδοσίου, η Παναγία εμφανίστηκε σε δυο άνδρες, έναν ιερέα και τον ανηψιό του, και τους ζήτησε να γίνουν μοναχοί. Το 386μ.Χ οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορυφές του Πόντου όπου και ίδρυσαν το μοναχικό τους κατάλυμμα. Σε ένα σπήλαιο, όχι πολύ μακριά από την τοποθεσία που βρισκόντουσαν, βρήκαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αθηναιώτισσας, την γνωστή σήμερα Παναγία Σουμελά. Σύφωνα με την παράδοση είναι μια από τις 70 εικόνες του Αποστόλου Λουκά.

Μοναστήρι Αγίας Νάπας, Κύπρος

Η Μονή αυτή βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η περιοχή έλαβε το όνομα της από την θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε εκεί, της “Παναγίας της Νάπης”, της Αγίας δηλαδή του δάσους για αυτό και σήμερα η ευρύτερη περιοχή χάριν συντομίας φέρει το ίδιο όνομα -“Αγία Νάπα.” Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της Μονής έγινε στα βυζαντινά χρόνια όμως η σημερινή κτιριακή του μορφή, δείχνει πως ανακατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα, την εποχή που η Κύπρος βρισκόταν υπό Ενετική κυριαρχία. Η ίδια επίσης παράδοση αναφέρει ότι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε τον 8ο αιώνα από κάποιον κυνηγό σε γειτονικό σπήλαιο, όπου έμενε κρυμμένη κατά τα χρόνια της εικονομαχίας. Η τοποθεσία αυτή σήμερα έχει μετατραπεί σε εκκλησία.

Το αρχαίο μοναστήρι της Αγίας Νάπας
Το μοναστήρι της Αγίας Νάπας, στο ομώνυμο χωριό της Αμμοχώστου.

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Ελλάδα

Με έτος ίδρυσης το 1088 στην Χώρα της Πάτμου από τον Όσιο Χριστόδουλο, η μονή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα πανελληνίως. Χτίστηκε στο σημείο όπου ο επιστήθιος φίλους του Χριστού, Απόστολος Ιωάννης, δεχόταν τα οράματα για το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη. Ο ακριβής χώρος – σπήλαιο διατηρείται μέχρι σήμερα εντός της Μονής και ελκύει χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση UNESCO, αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η μονή του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο
Χώρα, Πάτμος

Μονή Αγίας Αικατερίνης, Ισραήλ

Τελευταία, η Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά στο ομώνυμο Όρος.

Είναι ίσως, η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο και αυτό, σε συνάρτηση με την πλούσια σε χειρόγραφα της βιβλιοθήκη, έκανε την UNESCO να την συμπεριλάβει ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας. Κατά παράδοση, το σκήνωμα της Αγίας Αικατερίνης που ολόσωμο φυλάσσεται στο εσωτερικό της, το μετέφεραν άγγελοι στη υψηλότερη κορυφή του όρους Σινά. Εντός της ίδιας μονής φυλάσσεται και το άφθαρτο λείψανο του Οσίου Στέφανου του Σιναίτου.

Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά
Πανοραμική άποψη της Μονής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: