Τήνος, το νησί των ανέμων

Θέα της Μυκόνου και Τήνου

Οι περίτεχνοι περιστερώνες, τα πολυάριθμα γραφικά χωριά, οι καταγάλανες παραλίες, τα γκουρμέ πιάτα, τα μουσικά φεστιβάλ και οι συλλογές τέχνης, συνθέτουν το χαρακτήρα αυτού του νησιού του Αιγαίου όπου τα κατάλευκα μάρμαρα και η φιλοξενία έχουν την πρώτη θέση! Πάνω από όλα όμως, η Τήνος είναι ένας τόπος πνευματικής ανάτασης αφού ο Ναός της Παναγίας της Μεγαλόχαρης στην Χώρα, δέχεται αναρίθμητο πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο…

Τα χωριά της Τήνου

Διαθέτοντας μια μακρά ιταλική παράδοση (μιας και το νησί στο παρελθόν κυβερνιόταν από την Δημοκρατία των Βενετών) η Τήνος είναι ένα Κυκλαδίτικο νησί γεμάτο εκπλήξεις. Αν κάτι είναι που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα νησιά των Κυκλάδων τότε αυτό είναι τα γραφικά χωριά της. Μερικά από αυτά Ορθόδοξα και άλλα Ρωμαιοκαθολικά, αποκαλύπτουν ένα ολόκληρο κόσμο γεμάτο κομψές καμάρες, πλακόστρωτα σοκάκια, ξωκκλήσια και λευκά σπίτια ενωμένα τοίχο – τοίχο.

Το χωριό Πανόρμος στην Τήνο
Το χωριό Πάνορμος της Τήνου, ντυμένο στα γαλανόλευκα.

Αξίζει λοιπόν να επισκεφτείτε και να περιπλανηθείτε στο χωριό Καρδιανή για να θαυμάσετε την υπέροχη πλατεία του. Το χωριό Μοναστήρια επίσης αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα, αφού πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο τόπο γεμάτο πέτρινα σπίτια το οποίο θυμίζει την καστροπολιτεία του Μυστρά. Σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Χώρα, το χωριό Ταραμπάδος είναι παντού γνωστό για τους μοναδικούς περιστερώνες του ενώ ο Πάνορμος ντυμένος στα γαλανόλευκα είναι το σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων. Ένα ιδιαίτερο τοπίο για τα ελληνικά δεδομένα θα βρείτε και στον Βώλακα, όπου τεράστιοι γρανιτένιοι ογκόλιθοι συνδυάζουν το απόκοσμο ενός σεληνιακού τοπίου με την ομορφιά της ελληνικής καταπράσινης φύσης.

Εάν όμως το μόνο που ψάχνετε είναι ένα απλό στέκι όπου θα απολαύσετε τον ελληνικό καφέ σας, μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Κούμαρος. Μόνο που το αν θα επιτύχει ο καφές ή όχι…εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς! Το καφενείο του Κούμαρου λειτουργεί για χρόνια τώρα, χωρίς καφετζή, με τους πελάτες να φτιάχνουν μόνοι τον καφέ τους και φυσικά να πληρώνουν το αντίτιμο, σε μια ξύλινη σχισμή που λειτουργεί ως κουμπαράς. Πάντως μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει παραπονεθεί για το σέρβις!

Είναι αναρίθμητες οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει η Τήνος.

Η Χώρα και η εικόνα της Παναγίας

Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και είναι το πρώτο μέρος που υποδέχεται τους επισκέπτες μόλις πατήσουν το πόδι τους στο νησί. Η επίσκεψη στο Ναό της Ευαγγελίστριας όπου η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας φυλάσσεται είναι μια συνήθης επιλογή. Οι επισκέπτες του νησιού κατά τον Δεκαπενταύγουστο, ημερομηνία που εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, μπορούν να δουν αναρίθμητους προσκυνητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό να κατευθύνονται προς την εκκλησία στα γόνατα. Αυτή η πράξη εκτελείται ως ένα τάμα προς την Παναγία για την εκπλήρωση διαφόρων αιτημάτων τους. Και πράγματι, είναι αναρίθμητα τα θαύματα της Παναγίας της Τήνου!

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης.

Σημαντικό επίσης προσκύνημα είναι και η Μονή Κεχροβουνίου -Οσίας Πελαγίας, η οποία αποτελεί ένα πραγματικά αρχαίο μοναστήρι. Στην τοποθεσία αυτή ασκήτευσε η Οσία Πελαγία, η οποία βρήκε την θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης έπειτα από δυο εμφανίσεις την Παναγίας σε αυτήν, με την μορφή οράματος.

Περιστερώνες και μουσεία

Οι λάτρεις της λαϊκής τέχνης οφείλουν να επισκεφθούν το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, που βρίσκεται λίγο πιο πέρα ​​από τον Πύργο και είναι αφιερωμένο στην τοπική ιστορία του μαρμάρου, την επιρροή του υλικού στο νησί και τα επιτεύγματα των Τηνιακών καλλιτεχνών με τα χρόνια. Μοναδική είναι επίσης η επίσκεψη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην κυρίως πόλη, όπου μπορεί κανείς να δει μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στον βασικό γλύπτη της Τήνου Γιάννη Χαλέπα, καθώς και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη στο Κάμπο. Το μουσείο αυτό στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού και παρουσιάζει έργα του Κ. Τσόκλη, σύγχρονου καλλιτέχνη που έχει εδώ και χρόνια την έδρα του στην Τήνο. Εκτός από τα μουσεία, το Τηνιακό τοπίο περιλαμβάνει επίσης πολλούς περιστερώνες οι οποίοι χρονολογούνται από την εποχή των Βενετών. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν σημαντικά παραδείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Περιστερώνας στο χωριό Ταλαμπάδος, Τήνος
Περιστερώνας στην Τήνο

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Στο νησί διοργανώνονται πολυάριθμες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως ο αγώνας ορεινού τρεξίματος με την επωνυμία «Tinos Marble Trail» και η γιορτή της αγκινάρας, όπου βραβεύονται οι συνταγές με βάση την…αγκινάρα. Πολλοί θυμούνται πριν από μερικά χρόνια (2016) την ομαδική έκθεση καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, της Tinos Quarry Platform με τον τίτλο «Curiosity» ενώ από την ατζέντα του νησιού δεν λείπουν κάθε χρόνο και οι μουσικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ «Ο Κύκλος των Κυκλάδων» με την σύμπραξη των τριών νησιών, Τήνου, Πάρου και Νάξου, αναβαθμίζουν κάθε χρόνο το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού με προσκλήσεις μουσικών καλλιτεχνών, προβολής ταινιών από τον διεθνή κινηματογράφο και άλλα. Οι εκδηλώσεις αυτές, φυσικά, λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι τότε που η πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ζωή του νησιού βρίσκεται στο απόγειο της.

Το χωριό του Μαλλί στην Τίήνο
Δείγμα της Κυκλαδίτικης ομορφιάς, το χωριό Μαλλί στην Τήνο.

Γαστρονομία

Ιδιαίτερη θέση στην κουζίνα των ντόπιων έχει η αγκινάρα, η οποία καλλιεργείται κατά κόρον στην περιοχή της Κώμης. 600.000 τεμάχια υπολογίζεται πως παράγονται κάθε χρόνο, με την μερίδα του λέοντος να διανέμεται στην περιοχή της Αθήνας. Διάφορα φεστιβάλ γίνονται όπου το ιδιαίτερο αυτό λαχανικό έχει την τιμητική του, με αποκορύφωμα την γιορτή της αγκινάρας που λαμβάνει συνήθως χώρα τα καλοκαίρια. Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγκιναρόπιτα, σφουγγάτο- ομελέτα με αγκινάρα και μανούρι, ψητό αρνάκι με αγκινάρες και αυγολέμονο, παστίτσιο με αγκινάρα και άλλα πολλά, με βάση πάντα την αγκινάρα! Για πιο…γλυκούς πειρασμούς μπορείτε να δοκιμάσετε την τοπική λιχουδιά, τα “αμυγδαλωτά” και “ξεροτήγανα” φτιαγμένα κυρίως με ξηρούς καρπούς και σουσάμι. Τα “τσιμπητά” -άλλο τοπικό έδεσμα- φτιάχνεται με λεπτά φύλλα κρούστας και τυρί, το οποίο απαραιτήτως έχει πρώτα αρωματιστεί με κανέλλα, πορτοκάλι και μαστίχα.

Για πιο απαιτητικές γεύσεις μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την “Λούντζα”, το λουκάνικο των Κυκλάδων, η οποία παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας και την προσθήκη μαραθόσπορου, πιπεριού και μπαχάρι. Έχει ένα μοναδικό άρωμα που οφείλεται στο ιδιαίτερο μαρινάρισμα του μείγματος μέσα σε γλυκό κρασί.

Τι να αγοράσετε

Αν τα παραπάνω σας άνοιξαν την όρεξη ή τουλάχισταν σας κίνησαν την…γαστρονομική περιέργεια, “λούντζες”μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε από το κρεοπωλείο της Χώρας “Ο Καμπούρης” της κας Αντωνίας Κρητικού. Ένα ακόμη τοπικό προϊόν που αξίζει να προμηθευτείτε είναι η κάππαρη που συλλέγεται με το χέρι από την γη της Τήνου. Γλυκά όπως τα “τσιμπητά”, τα “ξεροτήγανα” και τα “αμυγδαλωτά” μπορείτε να προμηθευτείτε σε κάθε καλό ζαχαροπλαστείο του νησιού και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή! Και γενικά το νησί της Τήνου έχει αναρίθμητα τοπικά προϊόντα (όπως ένα εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι) τα όποια σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Πως θα πάτε εκεί

Καθημερινά δρομολόγια εξυπηρετούνται για την Τήνο από το λιμάνι της Ραφήνας, από ιπτάμενα δελφίνια και ferry boats. Η διαδρομή με το ferry boat διαρκεί 4 ώρες και κοστίζει περίπου 27 ευρώ με επιστροφή. Μπορείτε να πάρετε επίσης ταχύπλοα, τα οποία ξεκινούν από το ίδιο σημείο, ενώ η τιμή για την δίωρη διαδρομή τους έως την Τήνο κυμαίνεται μεταξύ των 25-50 ευρώ. Από τον Πειραιά, μπορείτε να μεταβείτε στο νησί με απλό καράβι με τα δρομολόγια όμως να είναι λιγότερο συχνά (4½ ώρες, 26 ευρώ)*.

Εναλλακτικά για συλλόγους ή Μητροπόλεις, μπορείτε να ταξιδέψετε μαζί μας σε ένα από έτοιμα τα πακέτα μας τα οποία είναι ειδικά προσαρμοσμένα για μεγάλα γκρουπ ατόμων, και περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό προσκυνημάτων και γνωριμίας με τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού. Για την εκδρομή μας στην Τήνο μπορείτε να δείτε εδώ και σε συνδυασμό με την Άνδρο εδώ.

***Καλό θα ήταν πριν ταξιδέψετε να επιβεβαιώσετε τις τιμές καθ’ ότι πολλές φορές αλλάζουν. Για διευκρινίσεις σχετικές με εισιτήρια και δρομολόγια πλοίων μπορείτε να μας καλέσετε στο γραφείο μας στο 210 7796966 & 210 7778288 (βλ. menu – επικοινωνία)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: