Χίος, το «Αγιονήσι του Αιγαίου» - 5 ημέρες

Χίος, ευλογημένη γη!

Παγκοσμίως γνωστή ως η πατρίδα της μαστίχας, αυτής της ιδιαίτερα ευεργετικής ρητίνης που συλλέγεται κατά αποκλειστικότητα στη Νότια Χίο χωρίς να φύεται ή να ευδοκιμεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Επίσης γνωστή ως η «μυροβόλος νήσος», αφού το ξακουστό μανταρίνι της που καλλιεργείται στην περιοχή του Κάμπου από το 1850 είναι μια εκλεκτή ποικιλία με έντονο άρωμα, που κατακλύζει με την ευωδία του κατά τους θερινούς μήνες την νήσο. Αυτό όμως που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος είναι πως η Χίος φέρει δικαίως τον τίτλο «Αγιονήσι του Αιγαίου», χάριν του πλήθους των μαρτύρων της Ορθοδόξου πίστεως που κατάγονταν ή μόνασαν στο νησί. Μία από αυτές τις Αγίες ήταν η Αγία Μαρκέλα που μαρτύρησε στα μέρη της Χίου και ο σύγχρονος μας Άγιος Άνθιμος, ο εφημέριος του Χιώτικου Λεπροκομείου.

Στο διάστημα των τριών αυτών ημερών θα περιηγηθούμε στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, την Αμανή, θα προσκυνήσουμε σημαντικούς χώρους λατρείας, θα επισκεφθούμε μοναδικά θρησκευτικά μνημεία και θα ζήσουμε στιγμές μιας αγνής ακριτικής γωνιάς της πατρίδας μας.

ημέρα1
Πειραιάς - Χίος με πλοίο.

Συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για την Χίο. Διανυκτέρευση εν πλω.

ημέρα2
«Στα χνάρια των Αγίων»

Φθάνουμε με το πλοίο στη Χίο. Σύντομη περιήγηση στο κάστρο της πόλης, και προσκύνημα αργότερα στην παλαιοχριστιανική (4ου μ.Χ. αιώνα) του Αγίου Ισιδώρου, βόρεια της πόλης της Χίου, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Αγίων Ισιδώρου και Μυρώπης. Η πορεία μας θα μας οδηγήσει στη σκήτη του Αγίου Μακαρίου, στους πρόποδες του όρους Αίπος. Ανηφορίζουμε προς το Πιτυός, όπου θα πάρουμε πρωινό σε καφέ, με παραδοσιακά εδέσματα και ροφήματα. Επόμενη στάση στα Διευχά και τη Μονή των Μουνδών με την εξαιρετική λαϊκή αγιογράφηση. Ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του 1.574 μ.Χ.. Οι διασωζόμενες σήμερα αγιογραφίες του προέρχονται από ανώνυμο αγιογράφο του 1.849 μ.Χ. Ακολουθεί γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα στη γραφική ταβέρνα της πλατείας των Διευχών, κάτω από μια τεράστια πιπεριά. Επόμενος σταθμός η Κατάβαση για τον Ιερό Ναό της Αγίας Ματρώνας, αγίας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή. Το απόγευμα φθάνουμε στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, στους κοιτώνες του οποίου θα καταλύσουμε. Δυνατότητα μπάνιου στην πεντακάθαρη αμμώδη παραλία. Δυνητική παράκληση στο Ναό της Παρθενομάρτυρος και επίσκεψη στο χώρο θυσίας της, όπου ακόμα στις μέρες μας αναβλύζει θερμό αγίασμα. Το δείπνο προγραμματίζεται στην εξοχική ταβέρνα, δίπλα από το Ιερό Προσκύνημα.

ημέρα3
«Τα ξυλόγλυπτα της Αμανής»

Τα περίφημα Χιώτικα τέμπλα γνώρισαν ιδιαίτερη διάδοση την περίοδο από το 17ο ως το 19ο αιώνα στο νησί, συνολικά στο Αιγαίο και στα Μικρασιατικά παράλια. Κάνοντας τον κύκλο της Αμανής θαυμάζουμε δείγματα της ξυλογλυπτικής τέχνης ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Πρώτη στάση στην Πιραμά για το τέμπλο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ακολουθεί πρωινό στην Παρπαριά, λίγο πριν φτάσουμε στο Άγιο Γάλας και την Αγιογαλούσαινα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, κατασκευασμένο το 1.721 μ.Χ., θεωρείται από τα εξαιρετικά διασωζόμενα στο νησί. Θα ξεναγηθούμε στα σπήλαια της περιοχής και θα γευματίσουμε, με γεύσεις μοναστηριακής κουζίνας, σε μια υπέροχη φυσική τοποθεσία ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Το λαογραφικό μας ενδιαφέρον θα τραβήξει η επίσκεψη στη Στέγη Εκπαιδευτικής Ιστορίας Νενητουρίων, ένα παλιό μονοθέσιο σχολείο της δεκαετίας του’60. Στην πλατεία των Κουρουνίων, μετά από την επίσκεψη στο τοπικό οινοποιείο Αριούσιος , θα απολαύσουμε τον απογευματινό καφέ μας, σε ένα από τα ονειρεμένα μπαλκόνια του Αιγαίου. Κατάληξη στη Βολισσό, επίσκεψη στο κάστρο και δείπνο σε τοπική ταβέρνα. Επιστροφή στους κοιτώνες του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας.

ημέρα4
«Στην Εξαρχία της Βολισσού»

Τρίτη και τελευταία ημέρα μας στη βορειοδυτική Χίο ανακαλύπτουμε την κωμόπολη της Βολισσού μέσα από την πλούσια θρησκευτική της παράδοση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκκλησιαστική της ανεξαρτησία την περίοδο από το 1.571 μ.Χ. ως το 1.859 μ.Χ. ως Εξαρχία Βολισσού, υπαγόμενη απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σε τοπικό ναό, θα γνωρίσουμε κάποιες από τις μεγαλοπρεπείς ενορίες της πάλαι ποτέ ακμάζουσας κωμόπολης. Αρχικά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, την αριστοκρατική συνοικία της Βολισσού. Ακολούθως τον Άγιο Νικόλαο, την ημιτελή, χτυπημένη από την αστυφιλία εκκλησία, όπου θα παρατηρήσουμε τα μυστικά για το πώς χτίζονται οι ναοί. Θα κατηφορίσουμε στον τρισυπόστατο Ναό του Χριστού, στην πλατεία του χωριού και θα περπατήσουμε μέχρι την Παναγία του Πυθώνα με το εξαιρετικό βοτσαλωτό δάπεδο της αυλής. Τελευταία στάση στον Ταξιάρχη του Πυθώνα, με το λίθινο δάπεδο, το υπέροχο καμπαναριό και τη γύψινη διακόσμιση πριν καταλήξουμε για γεύμα σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες της Βολισσού.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής προσκύνημα στην Ιερά Νέα Μονή (1.042 μ.Χ. επί αυτοκρατορίας Κων. Μονομάχου) με τα σπάνια αξίας ψηφιδωτά, που την ενέταξαν στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Λίγο πριν επιβιβαστούμε στο πλοίο της επιστροφής στάση στη γυναικεία Μονή της Παναγίας Βοήθειας για να προσκυνήσουμε τον τάφο του Οσίου Άνθιμου, ιδρυτού της Μονής. Επιβίβαση στο πλοίο και διανυκτέρευση εν πλω.

ημέρα5
Πειραιάς- άφιξη.

Πρωινή άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά.

*Το Πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει εφ όσον επιβάλλεται για λόγους βελτίωσης κατά την κρίση του αρχηγού, χωρίς να παραλείπονται οποιαδήποτε από τους πιο πάνω χώρους.

Ποιος δεν ξέρει τη Χίο, τα Μαστιχοχώρια της και τους περίφημους ανά τη Μεσόγειο καπετάνιους της; Και όμως είναι ένα από τα πιο άγνωστα και ανεξερεύνητα νησιά του Βορείου Αιγαίου – ελάχιστα αξιοποιημένο από την τουριστική βιομηχανία. Ένα νησί γεμάτο μυστικά, εκπλήξεις και κρυμμένους θησαυρούς. Ένα νησί ευλογημένο από τη φύση και την ιστορία: αυθεντικό, απλό, πολυδιάστατο, ακαταμάχητο. Διακοπές στη μυροβόλο και ανεξερεύνητη Χίο. Εάν επιλέξετε να τη γνωρίσετε, να είστε βέβαιοι ότι θα της χαρίσετε και ένα κομμάτι από την ψυχή σας.

Αξίζει να δείτε στη Χίο

Ο εύφορος και αρχοντικός Κάμπος της Χίου
Στενά δρομάκια: με δυσκολία περνά ένα αυτοκίνητο. Τεράστιοι πέτρινοι τοίχοι, φτιαγμένοι με μαστοριά μοναδική. Θύρες περίτεχνες με περήφανες καμάρες. Σε τούτα τα τεράστια περιβόλια της πιο εύφορης κοιλάδας του νησιού κάποτε έμεναν άρχοντες. Εδώ έχτιζαν από τον 14ο αιώνα τις επαύλεις τους οι Γενοβέζοι και στα μετέπειτα χρόνια οι πλούσιοι Χιώτες.

Στα χωριά της μαστίχας

Είναι περίπου 20, θα τα βρείτε στη νότια Χίο και μοσχοβολούν… μαστίχα. Ξεχωρίζουν το Πυργί και τα Μεστά και ακολουθούν η Βέσσα, τα Αρμόλια, τα Νένητα και τα Πατρικά. Η βόλτα στα δρομάκια τους είναι μαγεία, ενώ τον Αύγουστο στα γύρω κτήματα θα δείτε τα δέντρα που δακρύζουν και τη συλλογή των πολύτιμων κρυστάλλων της μαστίχας.

Μια καστροπολιτεία στο Βόρειο Αιγαίο

Εικόνα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη: ένας πέτρινος κώνος από κυβόσχημα σπιτάκια με μαύρες κηλίδες από ανοιχτά πορτοπαράθυρα. Ο Ανάβατος. Ένας ακατοίκητος πύργος από πέτρα, στημένος πάνω από την ερημιά του δάσους, να κρέμεται δίπλα στον αβυσσαλέο γκρεμό. Ένα μνημείο με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της Χίου, αλλά και της ανθρωπότητας, και ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

Ο Άγιος Ισίδωρος, η μαστίχα και ο σχίνος

Ένας χαμηλός θάμνος με απλωμένα κλαριά και λυγισμένο κορμό, που μοιάζει λίγο με εκείνον του πεύκου, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ο μαστιχοφόρος σχίνος είναι το δεντράκι που «πληγώνουν» ή καλύτερα «κεντούν» οι Χιώτες και εκείνο «δακρύζει», προσφέροντας απλόχερα την πολύτιμη ρητίνη του. Το ευγενικό, ευωδιαστό, αλλά συνάμα πανάκριβο προϊόν παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, καλλιεργείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. στο νησί και η παράδοση λέει πως οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους.

Για περισσότερα: discovergreece.com- Διακοπές στην Χίο

Η τιμή περιλαμβάνει.

  • Ακτοπλοικά εισιτήρια με την Blue Star Ferries / Hellenic Sea Ways, με επιστροφή.
  • 2 διανυκτερεύσεις στους κοιτώνες τις Αγίας Μαρκέλλας.
  • Μεταφορές- περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • 3 Πρωινά-3 γεύματα-2 δείπνα σε επιλεγμένα παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια (στα παιδικά 5-10 ετών δεν περιλαμβάνονται καθόλου γεύματα).
  • Συνοδό του γραφείου μας.
  • Είσοδο στο σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος.

Δεν περιλαμβάνει.

  • Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα

Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας με την παρακάτω φόρμα.

Χίος, το «Αγιονήσι του Αιγαίου»

Enter the Land of Light

pilgrimage tours in Greece logo
error: