15 μοναδικά Αξιοθέατα της Ρουμανίας

Το Ρουμανικό Αθήναιον

Ρουμανία και αξιοθέατα, δυο λέξεις τόσο ταιριαστές μεταξύ τους!

Η Ρουμανία από μόνη της είναι ένα τεράστιο αξιοθέατο…Και τι δεν θα βρεις σε αυτή την χώρα: μοναδικά φυσικά τοπία που συναγωνίζονται και αυτές τις Άλπεις! Μεσαιωνικά κάστρα και μουσεία με εκθέματα βγαλμένα από την παράδοση της Ρουμανίας! Προσκυνήματα σε διάσημες μονές, γραφικές εκκλησίες, ιστορικά μνημεία.

Σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά σε έναν κατάλογο, που πολύ θα θέλαμε να περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα της μικρής αυτής χώρας όμως στα αλήθεια, δεν θα τελειώνει….

Μερικά λοιπόν από τα σημαντικότερα μέρη που  μπορείτε να επισκεφτείτε στην Ρουμανία είναι:

Κάστρο Μπραν

Το Κάστρο Μπραν είναι ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Ρουμανίας
Το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα © Florin Şarpe/CC BY-SA 3.0

Όσοι είναι fan του  γνωστού Κόμη Δράκουλα ή στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούνται με…το κυνήγι βρυκολάκων, μια επίσκεψη στο Κάστρο Μπραν είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη!

Αποτελεί ένα από τα διασημότερα μνημεία της Ρουμανίας αφού σε αυτό -σύμφωνα με την παράδοση- έζησε ο Κόμης Βλαντ, ο εθνικός ήρωας της Ρουμανίας. Και παρότι ο Bram Stoker προσπάθησε να τον μετατρέψει σε ένα αιμοδιψή, φανταστικό πλάσμα, οι κάτοικοι της Ρουμανίας δακρύζουν στο άκουσμα του ονόματος του…

Το Κάστρο Μπραν ξεπροβάλει μέσα από τα Καρπάθια όρη, σε μια θέση στρατηγικής σημασίας αφού συνορεύει με τη Βλαχία. Σύμφωνα με την παράδοση σε αυτό το σπίτι έζησε η Βασίλισσα Μαρία της Ουγγαρίας όταν έγινε στόχος πολιτικών επιθέσεων, Το ίδιο και ο Κόμης Βλαντ (Κόμης Δράκουλας) ο οποίος μετά το θάνατο του παραμένει ζωντανός, μέσα από την έκθεση του μουσείου που αναφέρεται στα Βαμπίρ!

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρουμανίας -must do για ένα ταξίδι σας εκεί!

Ζωγραφιστά Μοναστήρια

Η πιο light πλευρά της Ρουμανίας!

Σουτσεβίτσα, μοναστήρι

Τα ζωγραφιστά Μοναστήρια παρότι υπέροχα εξωτερικά, αν κοιτάξεις σε βάθος τις  αγιογραφίες τους θα δεις να κρύβεται όλος ο πόνος της Ρουμανίας, του 15ου αιώνα.

Βρισκόμενοι κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, οι Πέρσες κατακτητές των τοιχογραφιών συμβολίζονταν ως Οθωμανοί οι οποίοι κατέσφαζαν και έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Χρησιμοποιούμενα ως μέσο μιας εθνικής προπαγάνδας, τα μοναστήρια της Bucovina αποτέλεσαν επίσης ένα είδος κρυφού σχολείου και καταφύγιο εν καιρώ πολέμου. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η Μονή του Βόρονετς του οποίου το ξεχωριστό Μπλε των Τοιχογραφιών, αποτελεί ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες 500 χρόνια μετά. Ευρέως αναφέρεται ως “Μπλέ του Βόρονετς”

Οι διάσημες τοιχογραφίες των Μοναστηριών περιλαμβάνουν σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Καινής Διαθήκης, ενώ διάσημη είναι η αναπαράσταση της Κρίσης.

Αλατωρυχείο Turda

Το αλατωρυχείο Turda
Αληθινά, ένα φουτουριστικό τοπίο © Ungureanu Adrian Danut/CC BY-SA 4.0

Ποιος θα ‘θελε να ταξιδέψει σε ένα αλατωρυχείο και μάλιστα 120 μ. κάτω από τη γη;

Κι όμως η θέα που αντικρίζει κανείς όταν βρεθεί στην είσοδο αυτού του φουτουριστικού τοπίου αναπληρώνει όλο τον κόπο!

Τα αλατωρυχεία Turda εκτός από ένα φυσικό τόπο εξόρυξης αλατιού, αποτελεί ταυτόχρονα ένα μοναδικό αξιοθέατο. Ο κάθε επισκέπτης ανακαλύπτει με έκπληξη στο εσωτερικό του να κρύβεται ένας τεράστιος κόσμος από αμφιθέατρα, λίμνες, γήπεδα (!) μίνι γκολφ, αίθουσες spa και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο που το Business Insider αναφέρθηκε σε αυτό ως “το ομορφότερο υπόγειο μέρος του κόσμου”.

Το ορυχείο έκλεισε το 1932 αλλά χρησιμοποιήθηκε πάλι κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ως καταφύγιο πολέμου. Βρίσκεται στην Τρανσυλβανία και αν το επισκεφτείτε θα σας μείνει αξέχαστο!

Η γριά και η Σφίγγα (Babele & the Sphinx)

Babele & the Sphinx
Η γριά και η σφίγγα, ένα ακόμη αξιοθέατο της Ρουμανίας © Horia Varlan/CC BY-SA 2.0

Σε υψόμετρο 2,270 μ. στα Όρη Bucegi, κρύβεται ένα από τα πιο μυσταγωγικά μέρη της Ρουμανίας. Το πέρασμα του χρόνου και οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν ένα φυσικό σχηματικό βράχων, που αποκαλείται από τους ντόπιους “η γριά και η Σφίγγα”.
Γνωστή ως θρησκευτικό σύμβολο από την εποχή των Πελασγίων, προγόνων των Ελλήνων, η Σφίγγα μαγεύει τον καθένα που θα την αντικρίσει.

Κάστρο Πέλες

Χτισμένο τον 19ο αιώνα στο ρυθμό της γερμανικής νέο-αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, το κάστρο Peleş διαθέτει 160 πολυτελώς διακοσμημένα δωμάτια γεμάτα θησαυρούς τέχνης καθώς και μια μεγάλη συλλογή από 4.000 μεσαιωνικά όπλα.

Το Κάστρο Πέλες είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Ρουμανίας
Το Κάστρο Πέλες, Ρουμανία © TiberiuSahlean/CC BY-SA 3.0

Τον καιρό που η Ρουμανία έπαψε να τελεί υπό κομμουνιστικό καθεστώς εντός των τειχών του πραγματοποιήθηκε και η πρώτη προβολή φιλμ.

Κολώνα του Απείρου

Με το σχέδιο της να παραπέμπει στην αιωνιότητα, η ατέλειωτη κολώνα συνίσταται από ημιτελή τρίγωνα που το ένα συμπληρώνει το άλλο. Ενωμένα αυτά δημιουργούν το εφέ της…αιωνιότητας αλλά και ένα μοναδικό αξιοθέατο για κάθε ταξίδι στη Ρουμανία.

Κολώνα του Απείρου, Ρουμανία
Η Κολώνα του Απείρου (άποψη) © Maxremus/CC BY-SA 3.0

Το γλυπτό αυτό εμπεριέχεται στο έργο του καλλιτέχνη Constantin Brancusi με τίτλο “Ο Ναός της Σιωπής”. Η κολώνα φτάνει σε ύψος τα 29 μ.

Η πρώτη έκδοση του γλυπτού (κατασκευασμένο από βελανιδιά) φιλοξενείται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, του Μανχάταν.

Χαρούμενο νεκροταφείο

Τα Χαρούμενο νεκροταφείο στην Ρουμανία είναι ο τόπος όπου η ζωή νίκησε τον θάνατο και η χαρά την λύπη! Μια μικρή κωμόπολη, η ταπεινή Sapanta δείχνει πως τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χιούμορ, ακόμη και η απώλεια ενός κοντινού προσώπου.

Η "καλή μαγείρισσα", "Χαρούμενο νεκροταφείο"
Μπροστά, μπροστά η “καλή μαγείρισσα”

Στο ιδιότυπο της νεκροταφείο, η κάθε πλάκα συνοδεύεται από ένα ποίημα και μια πλάκα που παρίστανε κάτι από τον…βίο του εκλιπόντα. Έτσι άλλος παρουσιάζεται να κρατά μια μπουκάλα κρασί, άλλος να δουλεύει στα χωράφια.

Μερικές πλάκες γινόταν ακόμη πιο προσωπικές αναφέροντας “πικάντικες” λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του θανόντα.

Η επίσκεψη στο Χαρούμενο Νεκροταφείο θα σας γεμίσει απορία…πως γίνεται ο θάνατος και η ζωή να πορεύονται μαζί, και μάλιστα με τόσο αστείο τρόπο;

Το σίγουρο είναι ένα: ετοιμαστείτε να γελάσετε με την καρδιά σας!

Μαύρη Εκκλησία

Η Μαύρη Εκκλησία στην περιοχή του Μπρασόβ δείχνει τρομακτική εξωτερικά. Το μαύρο χρώμα που της δίνει αυτή την επιβλητική όψη, έλαβε σε μια πυρκαγιά κατά την διάρκεια του Μεγάλου Οθωμανικού Πολέμου, το 1680.

Η Μαύρη Εκκλησία στο Μπρασόβ
Η Μαύρη Εκκλησία με την γοτθική αρχιτεκτονική © Vlad Moldovean/CC BY-SA 3.0

Παρόλα αυτά όταν ο επισκέπτης εισέλθει στο εσωτερικό της, αντικρίζει μοναδικούς πολιτισμικούς θησαυρούς, μιας και η Εκκλησία του Μπρασόβ είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας.

Ένα εκκλησιαστικό όργανο του 19ου αιώνα, γεμίζει τον χώρο με μοναδικές μελωδίες κατά την διάρκεια κονσέρτων που οργανώνονται τα Σαββατοκύριακα. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται αναρίθμητα ανατολίτικα χαλιά καθώς και μια καμπάνα, που είναι η μεγαλύτερη στην Ρουμανία (6 τόνοι).

Ηφαίστεια λάσπης

Η περιοχή του Μπουζάου στη Ρουμανία, μοιάζει κυριολεκτικά με ένα σεληνιακό τοπίο! Τεράστιοι πίδακες φυσικού αερίου και λάσπης που εκτοξεύονται στα 6 μ. βάφουν τα πάντα στο γκρι του ψαμμίτη.

Τα ηφαίστεια λάσπης, Ρουμανία
Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο © Diego Delso/CC BY-SA 4.0

Η περιοχή είναι χωρισμένη ανάμεσα σε δύο μέρη, στα Μικρά Ηφαίστεια και τα Μεγάλα Ηφαίστεια. Όπως με την επίσκεψη σας στα περισσότερα αξιοθέατα της Ρουμανίας υπάρχει και εδώ είσοδος. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται μόνο στις ημέρες που επικρατεί ξηρασία.

Παλάτι της Βουλής

Χτισμένο κατόπιν ειδικού αιτήματος του Νικολάε Τσαουσέσκου, αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας, το κολοσσιαίο Παλάτι της Βουλής – παλαιότερα γνωστό ως “Casa Poporului” – είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο.

Το Παλάτι της Βουλής, εσωτερικά
Η αγάπη για την πολυτέλεια του Νικολάου Τσαουσέσκου © Tim Adams/CC BY-SA 3.0

Χρειάστηκαν 20.000 εργαζόμενοι και 700 αρχιτέκτονες για να χτίσουν αυτή την μεγαλοπρεπή δομή που μπορεί να υπερηφανεύεται για 1.100 δωμάτια, ένα λόμπι μήκους 350 ποδιών καθώς και ένα τεράστιο καταφύγιο για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο σε όγκο (μετά το Διαστημικό Κέντρο του Cape Canaveral στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Πυραμίδα στην Αίγυπτο). Ο κρυστάλλινος πολυέλαιος στην Αίθουσα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζυγίζει 2,5 τόνους.

Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης

Μουσείο Τέχνης, Παλάτι Sutu
Το εσωτερικό του Μουσείου © Britchi Mirela/CC BY-SA 3.0

Στεγασμένο στο νεοκλασικό παλάτι Sutu (1834), το μουσείο διαθέτει περίπου 300.000 αντικείμενα από νομίσματα, βιβλία, χάρτες, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, όπλα και παλιές παραδοσιακές φορεσιές. Μεταξύ των πιο πολύτιμων εκθεμάτων είναι το έγγραφο που βεβαιώνει για πρώτη φορά το όνομα της πόλης του Βουκουρεστίου, που εκδόθηκε από τον Κόμη Βλάντ Γ’Τσέπες το 1459, και ένα σπαθί με πολύτιμους λίθους που ανήκε στον Πρίγκιπα Κωνσταντίνο Μπρανκοβεάνου (1688-1714).

Ρουμανικό Αθήναιον

Το έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Albert Galleron, το Αθήναιον, ολοκληρώθηκε το 1888 και χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με χρήματα που παρείχε το ευρύ κοινό. Μία από τις σημαντικότερες εκστρατείες δημόσιας συγκέντρωσης κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία, η εκστρατεία «Δώστε μια δεκάρα για την Αθήναιον», έσωσε το έργο μιας και οι αρχικοί δωρητές του έμειναν…ταπί! Με το ψηλό τρούλο και τις δωρικές κολώνες, το Αθήναιον μοιάζει με αρχαίο ναό.

Το Ρουμανικό Αθήναιον στο Βουκουρέστι

Το λόμπι έχει μια όμορφα βαμμένη οροφή διακοσμημένη σε χρυσό φύλλο, ενώ τα κυρτά μπαλκόνια καταλήγουν σε δαχτυλίδια με τη βοήθεια μιας σπειροειδής σκάλας. Μέσα στην αίθουσα συναυλιών, μοναδικές τοιχογραφίες καλύπτουν την οροφή και τους τοίχους. Φημίζεται παγκοσμίως για την εξαιρετική ακουστική του, ενώ είναι η πιο διάσημη συναυλιακή αίθουσα του Βουκουρεστίου και το σπίτι της Ρουμανικής Φιλαρμονικής του George Enescu.

Οι Οχυρωμένες Εκκλησίες της Τρανσυλβάνιας

Σήμερα ένα παγκόσμιο μνημείο της Unesco, οι οχυρωμένες εκκλησίες της Τρανσυλβανίας βρίσκονται διασκορπισμένες σε 7 χωριά (σε Sibiu, Alba και Brasov) και χρονολογούνται μεταξύ του 13ου – 16ου αιώνα. Αρχικά χτίστηκαν από τους Σάξονες της Τρανσυλβανίας, δηλαδή τους γερμανικούς αποίκους που έφεραν οι βασιλιάδες της Ουγγαρίας στην περιοχή.

Οχυρωμένη εκκλησία, Τρανσυλβανία
Μία από τις οχυρωμένες εκκλησίες της Ρουμανίας © ASOCIATIA EUROEDUAS/CC BY-SA 4.0

Οι εκκλησίες, με ψηλούς τοίχους και πύργους άμυνας παρόμοιους με εκείνους των φρουρίων, περιέχουν πολλές αποθήκες στο εσωτερικό τους, σχεδιασμένες να προστατεύουν πολύτιμα αγαθά και τρόφιμα κατά τη διάρκεια μακρών πολιορκιών από εισβολείς.

Η πόλη της Σιγκισοάρα

Αν είστε θαυμαστής του Κόμη  Δράκουλα, τότε η επίσκεψη σας στην Σιγκισοάρα (Sighisoara) θα σας χαροποιήσει ιδιαίτερα!

Παγκόσμιο μνημείο σήμερα της Unesco και γενέτειρα του Κόμη Βλάντ, η μεσαιωνική αυτή πόλη κατοικείται ασταμάτητα από τον 12ο αιώνα. Θεωρείται η πιο όμορφη και καλοδιατηρημένη κατοικημένη ακρόπολη στην Ευρώπη, με αυθεντική μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Sighişoara είναι μια από τις λίγες οχυρωμένες πόλεις που εξακολουθούν να κατοικούνται.

Η πλατεία Strada Turnului της Σιγκισοάρα
Η πολύ γραφική Strada Turnului © Paszczur01/CC BY-SA 3.0

Μην ξeχάσετε να επισκεφτεί το Μεσαιωνικό Κάστρο (γνωστό ως η “Ακρόπολη”) και την γραφική κοιλάδα στον ποταμό Târnava Mare.

Κεντρική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Βουκουρέστι  και μία από τις σημαντικότερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Ρουμανίας. Το ίδρυμα αυτό εγκαινιάστηκε το 1895 και εξυπηρετεί πανεπιστημιακούς σπουδαστές καθώς και μέλη του κοινού.

Η κεντρική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Διαθέτει μια τεράστια συλλογή βιβλίων, εγγράφων, χειρογράφων και επιστολών από γνωστά ρουμανικά πρόσωπα. Μια στάση στο κεντρικό κτίριο της βιβλιοθήκης στη λεωφόρο Victory, φτάνει για να εκτιμήσετε την αρχιτεκτονική της ομορφιά, να περιηγηθείτε στο αρχειακό της υλικό ή να απολαύσετε μια από τις συναυλίες, που οργανώνονται κατά καιρούς!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: