Λέσβος, γη των Αγίων - 4 ημέρες

Πάνω από τη Λουτρόπολη της Θερμής, στη Μυτιλήνη, βρίσκεται ο Λόφος των Καρυών, που ονομαζόταν «Παναγία της Καρυάς», ενώ υπήρχαν διάσπαρτες πελεκητές πέτρες και ευωδίαζε ο χώρος αυτός. Οι κάτοικοι άναβαν ένα καντήλι σε έναν πρίνο και έκαναν μια φορά το χρόνο Λειτουργία τη Λαμπροτρίτη, από πατροπαράδοτο έθιμο, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί…

Επίσης ο Λόφος αυτός φέρει από παράδοση και την ονομασία «Καλόγερος». Την ονομασία αυτή την πήρε από μια υπερφυσική οπτασία. Αμέτρητα αξιόπιστα άτομα, κατά καιρούς, έβλεπαν έναν καλόγερο να περιφέρεται στον τόπο αυτό, πολλές φορές με ένα θυμιατήρι στο χέρι του. Και να χάνεται μέσα σε μια λάμψη…

(στις φωτό η Μονή των Αγίων της Λέσβου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και η πόλη της Μυτιλήνης).

ημέρα1
Αναχώρηση για τη Μυτιλήνη.

Συνάντηση στο Λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση με το καράβι για Μυτιλήνη. Διανυκτέρευση στο καράβι.

ημέρα2
Επίσκεψη στη Μονή των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στον Ταξιάρχη του Μαναταμάδου και άλλα.

Άφιξη στο λιμάνι της Μυτιλήνης παραλαβή από τους συνεργάτες μας και ξεκινάμε την περιήγηση στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Πάνω από την Θερμή στο ύψωμα Καρυές βρίσκεται το Μοναστήρι του Άγιου Ραφαήλ. Στην Μονή φυλάσσονται τα λείψανα των νέων Αγίων Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης που βρέθηκαν κατά θαυμαστό τρόπο , ύστερα από αλλεπάλληλα όνειρα πιστών . Επόμενος σταθμός μας είναι ο Μανταμάδος που βρίσκεται 30 χλμ. από την Θερμή. Επίσκεψη στην Εκκλησία του Ταξιάρχη, το εικόνισμα του οποίου είναι κατασκευασμένο από πηλό και αίμα 18 σφαγμένων μοναχών από Σαρακηνούς πειρατές. Κατευθυνθούμε προς τον Μόλυβο καθώς και το τεράστιο και επιβλητικό βυζαντινής εποχής κάστρο που δίνει μια εξαιρετική χάρη και μεγαλοπρέπεια. Συνεχίζουμε για την Πέτρα στην εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας με τα 114 σκαλιά λαξεμένα επάνω στο βράχο, με την υπέροχη θέα. Τελειώνοντας την σημερινή εκδρομή Θα επισκεφθούμε την Μονή Λειμώνος καθώς επίσης και το αξιόλογο μουσείο της. Επιστροφή στο ξενοδοχείο το απόγευμα μέσω Σκάλα Καλλονής. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

ημέρα3
Αγιάσος, Πλωμάρι, Μυτιλήνη.

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, πρωινό φόρτωση αποσκευών αναχώρηση για την Αγιάσο. Μία από τις ομορφότερες ορεινές κωμοπόλεις της Λέσβου, σκαρφαλωμένη στην βορειοανατολική πλαγιά του Ολύμπου ανάμεσα σε καστανιές, καρυδιές, πλατάνια, με μεγάλη παράδοση στα ξυλόγλυπτα και στην αγγειοπλαστική. Προχωρώντας με τα πόδια στα ανηφορικά καλντερίμια φτάνουμε στο Ναό της Παναγίας της. Βρεφοκρατούσας , όπου σώζεται το θαυματουργό εικόνισμα του Ευαγγελιστή Λουκά, καμωμένο με κηρομαστίχα. Στο συνοδικό της Εκκλησίας λειτουργεί Εκκλησιαστικό μουσείο και κάτω από αυτό μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας νότια (στάση στην Ι.Μ. ΑΓ. Μαγδαληνής) φτάνουμε στο Πλωμάρι, πόλη αμφιθεατρικά κτισμένη με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μεγάλη τουριστική παράδοση. Ελεύθερος χρόνος για περίπατο στη μεγάλη πλατεία. Επιστροφή το απόγευμα μέσω Περάματος για να απολαύσουμε τον Κόλπο της Γέρας που έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πιο γραφικούς της Υδρογείου, στην πόλη της Μυτιλήνης. Θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Θεόφιλου και το Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Θεοδώρου. Αναχώρηση από το Λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Αθήνα. Διανυκτέρευση στο καράβι.

ημέρα4
Επιστροφή.

Άφιξη στο Λιμάνι του Πειραιά.

>>Το Πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει εφόσoν επιβάλλεται για λόγους βελτίωσης κατά την κρίση του αρχηγού, χωρίς να παραλείπονται οποιαδήποτε από τους πιο πάνω χώρους και προσκυνήματα.

Πάνω από τη Λουτρόπολη της Θερμής, στη Μυτιλήνη, βρίσκεται ο λόφος των Καρυών, που ονομαζόταν «Παναγία της Καρυάς», όπου υπήρχαν διάσπαρτες πελεκητές πέτρες και ευωδίαζε ο χώρος αυτός. Οι κάτοικοι άναβαν το καντήλι και έκαναν μια φορά το χρόνο Θεία Λειτουργία τη Λαμπροτρίτη, από πατροπαράδοτο έθιμο, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί.

Ο λόφος αυτός φέρει από παράδοση και την ονομασία «Καλόγερος». Την ονομασία αυτή την πήρε από μια υπερφυσική οπτασία. Αμέτρητα αξιόπιστα άτομα, κατά καιρούς, έβλεπαν έναν καλόγερο να περιφέρεται στον τόπο αυτό, πολλές φορές με ένα θυμιατήρι στο χέρι του. Και να χάνεται μέσα σε μια λάμψη.

Και δεν ήταν μόνο χριστιανοί που είχαν δει τον καλόγερο αυτόν, αλλά και Τούρκοι ακόμα. Το 1917 Τούρκοι άρχοντες που είχαν ελαιοκτήματα στο Λόφο των Καρυών, είχαν αναθέσει στον αστυνόμο της Θερμής Ευστράτιο Σιταρά να διαλευκάνει με αστυνομική έρευνα το μυστήριο αυτό. Μετά από λίγο διάστημα οι ίδιοι διέκοψαν την έρευνα, διότι ο Αρήφ- Εφέντης δήλωσε ότι ήταν περιττό να συνεχιστεί η έρευνα, γιατί «ιδίοις όμμασι» διαπίστωσαν ότι πρόκειται για οπτασία υπερφυσική.

Στον ιερό αυτό τόπο των Καρυών βρισκόταν και το ελαιόκτημα του Τούρκου άρχοντα Χασάν-Βέη, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα ερημοκκλήσι στο όνομα της Παναγίας. Διέθετε μόνο ένα γέρικο πρίνο και ένα σπασμένο μάρμαρο που το χρησιμοποιούσαν ως Αγία Τράπεζα. Οι κάτοικοι της Θερμής από παράδοση συνήθιζαν να ανεβαίνουν κάθε Λαμπροτρίτη και να κάνουν αυτή την πανηγυρική λειτουργία, χωρίς να τους εμποδίζει διόλου ο Τούρκος ιδιοκτήτης του κτήματος. Δεν έπαψαν δε να βλέπουν υπερφυσικά φαινόμενα οι Θερμιώτες και ιδίως ποιμένες που έβοσκαν εκεί κοντά τα κοπάδια τους. Έβλεπαν να καταυγάζεται το εκκλησάκι από ουράνιο φως πολλές φορές και άκουγαν μέσα από αυτό υπερκόσμιες καμπάνες και ψαλμωδίες.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: monastiria.gr- Άγιος Ραφαήλ Μυτιλήνης

Η τιμή περιλαμβάνει.

  • Ακτοπλοικά εισιτήρια Πειραιάς–Μυτιλήνη–Πειραιάς σε καμπίνες.
  • 1 διανυκτέρευση σε επιλεγμένο ξενοδοχείο με πρωινό και δείπνο.
  • Μεταφορές – Ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Συνοδός του γραφείου.

Δεν περιλαμβάνει.

  • Γεύματα, ποτά και οτιδήποτε δεν αναφέρεται σαν περιλαμβανόμενο.

Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας με την παρακάτω φόρμα.

Λέσβος, γη των Αγίων

Enter the Land of Light

pilgrimage tours in Greece logo
error: