Δείτε τι κρύβει στο εσωτερικό της η Παναγία Σουμελά

Παναγία Σουμελά

Η Παναγία Σουμελά, το καύχημα των Ποντίων και το σημαντικότερο στολίδι της Τραπεζούντας!

Η πανέμορφη αυτή Μονή, βρίσκεται στο όρος Μελά (στα Τουρκ. Karadağ), στο Δάσος των Ποντιακών Άλπεων. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Ματζούκα της Επαρχίας Τραπεζούντας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της UNESCO.
Η δε θαυματουργός εικόνα (που φυλάσσεται σήμερα στην Παναγία Σουμελά Βέροιας) αποτέλεσε αντικείμενο προσκύνησης ανά τους αιώνες από αυτοκράτορες, βασιλιάδες, λαό και κλήρο. Πάντοτε ως «ταχινός προστάτις», η Παναγία μας ήταν παρών σε κάθε δυσκολία, «κραταιά σκέπη και στερέωμα». Για αυτό και θεωρείται σήμερα μια από τις πιο θαυματουργές εικόνες της Ορθοδοξίας.

Έτσι, η Παναγία Σουμελά φωλιασμένη σε έναν απότομο βράχο 1.200 μέτρων στην κοιλάδα Altındere, αποτελεί έναν τόπο μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Σήμερα, για κάποιον που δεν μπορεί να επισκεφτεί την Παναγία την Σουμελά από κοντά, αυτό είναι εύκολο με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Με την χρήση πανοραμικών φωτογραφιών, μπορείτε να περιηγηθείτε στο πλακόστρωτο δρόμο της μονής, να μπείτε στον προαύλιο χώρο, και να πάρετε μια γεύση του εσωτερικού χώρου της.

Η μετακίνηση σας στο «πανόραμα» μπορεί να γίνει με το mouse όπως και με τα βέλη (↑↓↔) του πληκτρολογίου σας. Μπορείτε να κάνετε zoom (+-) σε πολλούς εσωτερικούς χώρους. Θαυμάστε για λίγο την ξακουστή τοιχογραφία της Παναγίας στον θόλο του εσωτερικού παρεκκλησίου (Sümela Manastırı 2). Δείτε την είσοδο και τμήματα του παλιού υδραγωγείου της μονής (Sümela Manastır – Giriş). Για γρήγορη μετάβαση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε της μικρογραφίες στο κάτω μέρος της οθόνης.
Και μην ξεχνάτε…αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εικόνα της Παναγία Σουμελά και την ιστορία της, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο!
Καλή σας πλοήγηση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: