15 Αξιοθέατα του Κίεβο που Αγαπήσαμε

Πλατεία Ανεξαρτησίας, Άγαλμα

Τα αξιοθέατα που  δείτε στο Κίεβο, όχι μόνο θα σας μαγέψουν αλλά θα κλέψουν και ένα κομμάτι της καρδιάς σας για πάντα!

Χρυσοί τρούλοι και μεγαλοπρεπή καμπαναριά… Αυτή είναι η εικόνα που κυριαρχεί κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Πουθενά αλλού δεν μπορεί κάποιος να βρει μια ζωή που να συνδυάζει τα εμπορικά κέντρα με τα μοναστήρια, τις αμέτρητες εκκλησίες με την ξέφρενη μουσική, τις αμέτρητες λεωφόρους και τα αγάλματα με τις μικρές, παραδοσιακές πλατείες.

Οι κάτοικοι του Κιέβου  πάντοτε είχαν μια βαθιά πίστη…Μια πίστη που συνδυάζει άριστα την κουλτούρα μιας μοντέρνας πόλης, με τους χρυσούς τρούλους μεγαλοπρεπών ναών. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην Μονή των Σπηλαίων. Εκεί πάλλεται η πνευματική καρδιά της Ουκρανίας, με τα 120 άφθαρτα λείψανα της να αποτελούν αντικείμενο προσκύνησης  από χιλιάδες προσκυνητών ανά τον κόσμο. Αυτό φανερώνει και ο Καθεδρικός ναός Αγίας Σοφίας, ο οποίος σε εισάγει σε ένα κόσμο ανεκτίμητης ρωσικής ομορφιάς, μέσα στη βοή της πόλης. Και πάνω από όλα αυτά, το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας σε περίοπτη θέση του Κιέβου, εποπτεύει σαν ακοίμητος φρουρός τα αναρίθμητα αξιοθέατα, τα σύγχρονα κτίρια και τις ατελείωτες, χρυσές παραλίες της πόλης…

Σπίτια στο Κίεβο
Άποψη από το σημερινό Κίεβο

Κίεβο, το ξακουστό!

Οι Ουκρανοί είναι πολύ περήφανοι για τον ρόλο της πρωτεύουσας τους στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Θεωρείται μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης αφού ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα, ενώ μέχρι τον 13ο αιώνα ήταν η πρωτεύουσα του Κράτους των Ρως.

Πλατεία Ανεξαρτησίας, Κίεβο
Η κεντρική πλατεία του Κιέβου, γνωστή ως “Ανεξαρτησίας” © Anosmia/CC BY-SA 2.0

Στην διάρκεια των αιώνων θα κατακτηθεί από Μογγόλους δυνάστες, θα προσαρτηθεί στο Δουκάτο της Λιθουανίας και θα βιώσει την Ρωσική Δυναστεία. Η κατάρρευση του Σοβιετικού κράτους όμως το 1991, θα επιφέρει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Και το Κίεβο που ασφυκτιούσε πολιτιστικά και ιστορικά, θα αρχίζει να βασίζει στα χνάρια μιας μεγάλης, ευρωπαικής πρωτεύουσας,

Από τότε σπάνια αξιοθέατα, μοναδικά μνημεία, μουσεία και κοσμοπολίτικα cafe άρχισαν να αναδύουν μέσα από τα συντρίμμια. Γειτονικές πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Λβιβ έγιναν ο τουριστικός προορισμός χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Και με προσκυνήματα όπως η Μονή των Σπηλαίων και τον Καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, το Κίεβο απέκτησε την ταυτότητα μιας πόλης με πλούσια πνευματική κληρονομιά!

Μαριούπολη, Ουκρανία
Άποψη της σύγχρονης Μαριούπολης © Olegzima/CC BY-SA 3.0

Σήμερα το Κίεβο είναι μια πόλη με αρκετά σημεία ενδιαφέροντος.. Επιλέξαμε εμείς για σας τα πιο σημαντικά από αυτά, καθώς και μερικές must-do δραστηριότητες για το απόλυτο ταξίδι στην Ουκρανική γη! Αρχίζουμε λοιπόν…

Μουσείο Τσέρνομπιλ

Το Ουκρανικό Εθνικό Μουσείο Τσερνομπίλ στο Κίεβο αναφέρει την ιστορία του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο.

Τον Απρίλιο του 1986 ο αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, περίπου 65 μίλια βόρεια του Κιέβου, καταστράφηκε χάρης σε ένα συνδυασμό κατασκευαστικών σφαλμάτων και λανθασμένων χειρισμών. Η έκρηξη που προέκυψε και η πυρκαγιά διοχέτευσαν τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, μολύνοντας σοβαρά περιοχές όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Ρωσία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Μουσείο Τσέρνομπιλ, ένα από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα του Κίεβου
Άιθουσα του Μουσείου Τσέρνομπιλ © Jorge Láscar/CC BY-SA 2.0

Οι εκθεσιακές αίθουσες του μουσείου είναι γεμάτες εικόνες, σχεδιαγράμματα και οθόνες παρουσίασης. Μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι αφιερωμένα στους εργάτες διάσωσης, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν να ασφαλίσουν τον αντιδραστήρα και τη γύρω περιοχή, μετά την καταστροφή.

Το Σπίτι με τις Χίμαιρες

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του Κιέβου!

Όλα ξεκίνησαν το 1901 όταν ο νεαρός αρχιτέκτονας Gorodetsky μετέβη στο Κίεβο από την Αγία Πετρούπολη. Αρχικά αγόρασε ένα μικρό κομμάτι γης στην οδό Bankovaya για ένα κομμάτι ψωμί. Αν και τόπος ήταν τελείως ακατάλληλος για οικοδομή, ο Gorodetsky ανακοίνωσε τα σχέδια του για την κατασκευή ενός σπιτιού. Όλοι γέλασαν με την ιδέα… Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα όταν το σπίτι κατασκευάστηκε, άφησε με ανοιχτό το στόμα όχι μόνο τους φίλους του Gorodetsky αλλά και κάθε κάτοικο του Κιέβο.

Το σπίτι με τις Χίμαιρες εξωτερικά
Η πρόσοψη του παράξενου κτιρίου © Александр Ильин/CC BY-SA 3.0

Το εσωτερικό του κτιρίου είναι τόσο εξωπραγματικό όσο και το εξωτερικό τουι: ρινόκεροι, ζέβρες και διάφορα είδη πουλιών κοσμούν τους τοίχους. Ακόμη γοργόνες και παράξενα ξωτικά, βάτραχοι και άλλα ερπετά βρίσκονται περιμετρικά του κτιρίου. Φυσικά το άγαλμα της Ντιάνα, θεάς του κυνηγιού από την Ρωμαϊκή Μυθολογία έχει την τιμητική του μιας και ο αρχιτέκτονας, ήταν παθιασμένος με το κυνήγι.

Ο μύθος λέει πως ο Gorodetsky έφτιαξε το σπίτι για να τιμήσει την κόρη του η οποία πνίγηκε στα νερά του ποταμού Δνείπερου. Αυτή ήταν η ερμηνεία που έδωσαν οι κάτοικοι του Κιέβου για τα παράξενα θαλάσσια πλάσματα και ναυτικά σύμβολα που βρέθηκαν εντός του κτιρίου· ένας μύθος που παραμένει έως τις ημέρες μας.

Το σπίτι με τις Χίμαιρες - λεπτομέρεια
Αρχιτεκτονική λεπτομέρεια του κτιρίου © Jennifer Boyer/CC BY-SA 2.0

Σήμερα το Σπίτι με τις Χίμαιρες αποτελεί μια από τις κατοικίες του Προέδρου της Ουκρανίας και το χώρο όπου συχνά φιλοξενούνται, αξιωματούχοι από άλλες χώρες.

Μονή των Σπηλαίων

Με τι άλλο θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πρώτα αν όχι με την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου; Αποτελεί ένα διάσημο μοναστήρι, το οποίο αναδεικνύει τον προσκυνηματικό τουρισμό της χώρας.

Η Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου (γνωστή ως Περτσέσκαγια Λαύρα) είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ουκρανίας και μάλιστα στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.Η ίδρυση της έγινε το 1077 από τον Άγιο Αντώνιο ο οποίος ξεκίνησε ως μοναχός, στην Μονή Εσφιγμένου του Άθω. Τα σπήλαια σκαλίστηκαν από μοναχούς που ζούσαν εκεί ως ερημίτες.

Σήμερα, οι σπηλιές αποτελούν αντικείμενο λατρείας από τους πιστούς που ζητούν χάρη και ευλογία από τα 120 άφθαρτα λείψανα των ασκητών του Κιέβου.

Ο τρούλος της μονής Πετσέρσκαγια Λαύρα
Οι χρυσοί τρούλοι της Μονής Σπηλαίων

Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας

Το..δίδυμο αδερφάκι της Περτσέσκαγια Λαύρας!

Το 2011 ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας μεταφέρθηκε από τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ουκρανίας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ένας από τους λόγους για αυτή την κίνηση ήταν, ότι τόσο ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας όσο και η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αναγνωρίστηκαν ως ένα ενιαίο συγκρότημα από το πρόγραμμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Καθεδρικός ναός Αγίας Σοφίας, Κίεβο
Ένα ακόμη μνημείο μεγάλης πνευματικής αξίας στο Κίεβο © Michele Ursino/CC BY-SA 2.0

Το όνομα του Καθεδρικού ναού προέρχεται από το μνημείο της Αγίας Σοφίας του 4ου αιώνα που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την ιστορικό Nadia Nikitenko η οποία μελετάει την ιστορία του ναού για περισσότερο από 30 χρόνια, η ίδρυση του έγινε το 1011, εποχή της βασιλείας του Βλαδίμηρου Α’ του Μεγάλου.

Στο εσωτερικό του διατηρεί αγιογραφίες από τον 11ο αιώνα, πολλές εκ των οποίων είναι Ελληνικές. Στον ίδιο χώρο διατηρείται και ο τάφος του Γιαροσλάβ Α΄ του Σοφού, Δούκα του Κιέβου.

Εθνική Όπερα Ουκρανίας

Αυτό που ξεκίνησε κάποτε ως διαγωνισμός ταλέντων κατέληξε να είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Κιέβου!

Η πρόσκληση του Ferdinand Berger (διευθυντή του Θεάτρου της πόλης) πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1867 και αφορούσε διάσημους μουσικούς, τραγουδιστές και μαέστρους. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, παραχώρησε στον ταλαντούχο αυτό θίασο το Θέατρο της πόλης για τις πρόβες του…

Εθνική Όπερα της Ουκρανίας, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα
Η Εθνική Όπερα της Ουκρανίας © thisisbossi/CC BY-SA 2.0

Η παράσταση είχε τόση επιτυχία, ώστε η ημέρα που πραγματοποιήθηκε (8 Νοεμβρίου) τιμόταν για καιρό ως εθνική γιορτή. Οι παραστάσεις στη συνέχεια αφορούσαν κυρίως συνθέσεις Ρωσικής Όπερας όπως οι “Μακκαβαίοι” του Αντόν Ρουμπινστάιν. Έργα όπως “Οι Γάμοι του Φίγκαρο” του Μότσαρτ και η “Άιντα” του Τζουζέπε Βέρντι ήταν από τα αγαπημένα των κατοίκων του Κίεβο.

Το μικρό Δημοτικό Θέατρο ύστερα από αυτές τις επιτυχίες έλαβε την ονομασία “Εθνική Όπερα της Ουκρανίας”. Έλαβε την σημερινή του εμφάνιση λίγα χρόνια μετά το 1896, όταν ξανακτίστηκε ύστερα από μια μεγάλη πυρκαγιά.

Χρυσή Πύλη

...είναι πράγματι Χρυσή;

Στο παραπάνω ερώτημα θα απαντήσουμε αμέσως!

Η Χρυσή Πύλη ήταν μια κεντρική πύλη εισόδου του Κιέβου από την εποχή του Κράτους των Ρως. Σήμερα, είναι ένα από τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης.

Κατασκευάστηκε από τον Γιαροσλάβ Α’ τον Σοφό στα μέσα του 11ου αιώνα. Το 1240 η Χρυσή Πύλη καταστράφηκε μερικώς από την ορδή του Batu Khan. Όλοι αναφέρονταν σε αυτή ως η “Χρυσή Πύλη” και θεωρούταν ως ένα σημαντικό μνημείο της πόλης… Γιατί ποιο λόγο όμως έλαβε αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Διότι πρώτα από όλα ο Γιάροσλαβ Α’ ο Σοφός έδωσε την εντολή να κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα της περίφημης Χρυσής Πύλης στην Κωνσταντινούπολη.

Κίεβο, Χρυσή Πύλη
Ένα ακόμη από τα αξιοθέατα που αναδεικνύουν την ιστορίας της © Jorge Franganillo/CC BY-SA 2.0

Από πάνω μάλιστα έχτισε ένα μικρό ναό αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την ίδια στιγμή την ανακήρυξε ως “Χρυσή”, αφού μέσω αυτής θα γινόταν αντιληπτό το μεγαλείο του Κιέβου σε κάθε επισκέπτη!

Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι το πλάτος της “Χρυσής Πύλης” αγγίζει τα 7,5 μ., το πέρασμα έχει μήκος  25 μ. ενώ το ύψος τα 12 μ.

Άγαλμα “Μητέρας Πατρίδας”

Το Άγαλμα της “Μητέρας Πατρίδας” είναι μέρος του μουσείου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του 1941-1945.

Η ιδέα δημιουργίας του γεννήθηκε το 1960 από τον αρχιτέκτονα Eugeniy Vuchetich. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του χρειάστηκαν 3 χρόνια, από τα οποία οι 6 μήνες δαπανήθηκαν μόνο στην συναρμολόγηση του μνημείου. Περισσότεροι από 3000 τόνοι μετάλλου και 3.500 κ.μ. σκυροδέματος χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Τα θεμέλια του που φτάνουν σε βάθος 17,9 μ. ενώ το πλάτος τα 32 μ. Οι εργασίες συγκόλλησης στις τομές πραγματοποιήθηκαν από 6 επαγγελματίες συγκολλητές και διήρκεσαν για 6 μήνες.

Το αγαλμα της "Μητέρας Πατρίδας", Κίεβο
Ένα μνημείο – σύμβολο της Ουκρανίας © Jorge Franganillo/CC BY-SA 2.0

Όταν τελικά το άγαλμα ολοκληρώθηκε τοποθετήθηκε στο σημείο με ειδικό γερανό 100 μέτρων. Αποτέλεσε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς πως το συνολικό βάρος του μνημείου έφτανε τους 650 τόνους.

Στο δεξί της χέρι η “Μητέρα Πατρίδα” κρατά ένα σπαθί 16 μέτρων που ζυγίζει πάνω από 9 τόνους. Στο αριστερό της χέρι η ασπίδα μόνο έχει μέγεθος 13×8 μέτρα. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν θα δυσκολευτείτε να πιστέψετε πως το ύψος του αγάλματος ξεπερνά τα 102 μέτρα!

Με ειδικούς ανελκυστήρες εντός του αγάλματος μπορείτε να μεταφερθείτε στην κορυφή, όπου θα απολαύσετε μια μοναδική πανοραμική θέα του Κιέβου. Το άγαλμα αυτό είναι από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της πόλης και ταυτόχρονα το μνημείο – σύμβολο όλης της Ουκρανίας!

Καθεδρικός ναός Αγίου Ανδρέα

Καθεδρικός ναός Αγίου Ανδρέα, Κίεβο
Άποψη του μεγαλοπρεπούς ναού του Αγ. Ανδρέα © Colby Stopa/CC BY-SA 2.0

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα είναι ένας από τους πιο διάσημους ορθόδοξους ναούς στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Οφείλει την ύπαρξη του στην Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ η οποία, προκειμένου να έχει μια θερινή κατοικία στο Κίεβο διέταξε να χτιστεί ο ναός. Κατασκευάσθηκε το 1754, στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας τοποθέτησε ένα σταυρό, κατά τη διάρκεια της μετάβασης του στη χώρα των Σκυθών. Θεωρείται δικαιολογημένα έργο τέχνης· και ένα από τα πιο αξιόλογα ορόσημα της πόλης.

Καθεδρικός ναός Αγίου Ανδρέα
Η μεγαλοπρεπής όψη του Καθεδρικού ναού του Αγίου Αντρέα © Mstyslav Chernov/CC BY-SA 3.0

Υπεύθυνος για την κατασκευή ο διάσημος αρχιτέκτονας Bartolomeo Rastrelli. Η εκκλησία αποτελείται από πέντε τρούλους, με τον κεντρικό τρούλο να είναι διαμορφωμένος σε ρυθμό baroque. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό της εκκλησίας το οποίο μοιάζει με πολυτελές ανάκτορο – όπως ακριβώς το σχεδίασε και ο μεγάλος Rastrelli.

Θα εντυπωσιαστείτε από το τέμπλο του ναού, το οποίο είναι φτιαγμένο από ξύλο τριανταφυλλιάς και φύλλα χρυσού.

Μονή Αγίου Μιχαήλ με χρυσούς τρούλους

Ο καταγάλανος τρούλος με τον χρυσό σταυρό, σκίζει στα δυο τον Ουκρανικό Ουρανό!

Πρωτίστως Ορθόδοξος ναός και ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του Κιέβου, η μονή Αγίου Μιχαήλ χτίστηκε από τον εγγονό του Γιαροσλάβ Α’ του Σοφού τον 12ο αιώνα. Αν για κάτι είναι γνωστός, αυτά είναι τα μοναδικά του μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες, οι οποίες δικαίως θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα της Παλαιάς Ρωσικής Μνημειακής ζωγραφικής.

Τα ψηφιδωτά του αποκαλούνται «λαμπερά» εξαιτίας της καλλιτεχνίας και της λάμψης τους. Όταν ο ναός κατεδαφίστηκε εντελώς από τους Σοβιετικούς το 1937, ευτυχώς τα πολύτιμα ψηφιδωτά σώθηκαν. Κάποιοι από αυτά φυλάχτηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας ενώ άλλα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Μετά την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού, όλα τους επιστράφηκαν.

Η Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους
Επιβλητική όσο οποιοδήποτε άλλη, η μονή Αγίου Μιχαήλ © Mstyslav Chernov/CC BY-SA 3.0

Η σημερινή κατασκευή του ναού χτίστηκε στα θεμέλια του αρχαίου ναού στις αρχές του ‘90.

Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας είναι αφιερωμένο στην έκθεση της Ουκρανικής Τέχνης με έδρα το Κίεβο. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1898 από τον αρχιτέκτονα Βλάντισλαφ Χοροντέκι. Η συλλογή του κυμαίνεται από μεσαιωνικές εικόνες μέχρι κειμήλια από την εποχή των Κοζάκων.

Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Ουκρανία
Ένα από πιο σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα του Κίεβου, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης © Andrez1/CC BY-SA 3.0

Tα έργα τέχνης της συλλογής αναγνωρίστηκαν σε διεθνές επίπεδο όταν τη δεκαετία του 1990 πολλά από αυτά εκτέθηκαν σε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς και η Γαλλία. Πολλοί Ουκρανοί κατέκτησαν τότε μια θέση στην elit των καταξιωμένων καλλιτεχνών της Ευρώπης. Στα σχέδια προώθησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουκρανίας, η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα έργα.

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας βρίσκεται στην περιοχή Πετσέρσκ του Κιέβου. Μπορεί άνετα  να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στη Μονή των Σπηλαίων που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Πλατεία Ανεξαρτησίας

H Πλατεία Ανεξαρτησίας αποτελεί την καρδιά του σύγχρονου Κίεβου. Είναι η πλατεία – σύμβολο όχι μόνο της Ουκρανικής πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Αλλάζοντας σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, μετατράπηκε σε αγαπημένο χώρο περιπάτου των ντόπιων του Κιέβου και των πολυάριθμων επισκεπτών του.

Η Πλατεία Ανεξαρτησίας βρίσκεται στη κεντρική οδό του Κίεβο με το όνομα Khreshchatyk, και αποτελεί χώρο πολιτικών συγκεντρώσεων εδώ και τρεις δεκαετίες. Η φοιτητική επανάσταση του 1989, η εκστρατεία “Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα” και η Πορτοκαλί επανάσταση πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο.

Πλατεία Ανεξαρτησίας. Κίεβο
Στο κέντρο της Πλατείας, ένα άγαλμα διακηρύσσει την Ανεξαρτησία © Hnapel/CC BY-SA 4.0

Όταν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1990, μια μνημειακή στήλη 61 μέτρων στήθηκε στο κέντρο της. Στην κορυφή η φιγούρα μιας γυναίκας με φτερά αγγέλου διακηρύττει μέχρι σήμερα την ελευθερία της χώρας.

Περιμετρικά της πλατείας βρίσκονται μερικές ακόμη κατασκευές που σχετίζονται άμεσα με το σύγχρονο Κίεβο. Το συντριβάνι “Φιλία των Λαών”, το υπόγειο εμπορικό κέντρο Γκλόμπους και οι Πύλες Λαχ είναι τα σημαντικότερα από αυτά. Το Ταχυδρομείο και το Κρατικό Ωδείο είναι απλά πανέμορφα…

Αν σας ενδιαφέρει γενικότερα η ιστορία της Ουκρανίας η στάση εδώ είναι απαραίτητη!

Υπαίθριο Μουσείο του Πιρογκόβ

Το υπαίθριο Μουσείο ή Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής και Παράδοσης της Ουκρανίας βρίσκεται στην περιοχή του Πιρογκόβ (Pirogovo). Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 αν και οι πρώτοι επισκέπτες κατέφτασαν εδώ το 1976.

Παραδοσιακό σπίτι στο Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής και Ζωής της Ουκρανίας

Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου μπορεί να δει κανείς την λαογραφική παράδοση της Ουκρανίας,με 200 κτίρια αρχιτεκτονικού στυλ διαφορετικών περιόδων. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών αποτελούν τα ακριβή αντίγραφα κτιρίων εκείνης της εποχής. Στο χώρο διασώζονται ακόμη και πρωτότυπα κτίρια που κατασκευάστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι το σπίτι που χτίστηκε το 1587. Αποτελεί το παλαιότερο κτίριο του μουσείου και αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα των χωριών της Ουκρανίας του XVI αιώνα.

Το μουσείο παρουσιάζει τη ζωή και την αρχιτεκτονική του χωριού Pirogovo πριν και μετά την επανάσταση. Η έκθεση καλύπτει έξι περιοχές της Ουκρανίας μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα Καρπάθια και η κοιλάδα του Δνείπερου.

Ξύλινα σπίτια στο Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής και παράδοσης
Τοπία μοναδικής ομορφιάς στο χωριό Pirogov

Εκτός από τα κτίρια, το Υπαίθριο Μουσείο διαθέτει πάνω από 40.000 οικιακά σκεύη, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και πίνακες ζωγραφικής.

Οδοντωτός σιδηρόδρομος του Κίεβου

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος του Κιέβου συνδέει το Podol με το Παλαιό Κίεβο. Προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και αποτελεί ένα από τα κύρια σύμβολα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Η κατασκευή του σιδηρόδρομου ξεκίνησε το 1903. Όλος ο εξοπλισμός του τελεφερίκ και τα καροτσάκια για τα βαγόνια του κατασκευάστηκαν στην Ελβετία, μια χώρα που είχε ήδη μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή συρματόσχοινων. Αρχικά κατασκευάστηκαν δύο καμπίνες καθεμία εκ των οποίων χωρούσε 70 επιβάτες. Κινούνταν με ταχύτητα δύο μέτρων ανά δευτερόλεπτο και έφερναν τους επιβάτες από τον ένα σταθμό στον άλλο, μέσα σε τρία λεπτά.

Ο σταθμός του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου στο Κίεβο
Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες τοπικών κατοίκων και μη © Маковський/CC BY-SA 3.0

Το τελεφερίκ του Κίεβο άρχισε την λειτουργία του το 1905. Σήμερα αποτελεί δημοφιλές μέσο μεταφοράς για τους ντόπιους του αλλά και μια μοναδική εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη. Must-do δραστηριότητα για κάθε ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας…

Διεθνής Εκθεσιακό Κέντρο Κιέβου

Στο χώρο του Ουκρανικού Expo Center μπορείτε να δείτε μεγαλοπρεπή κτίρια της Σοβιετικής εποχής, εκθεσιακά περίπτερα και όμορφα συντριβάνια. Κάθε χρόνο στο χώρο αυτό, διοργανώνονται 100 περίπου εκδηλώσεις σχετικά με αθλητικά και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Το μουσικό φεστιβάλ με το όνομα “Atlas Weekend” είναι το πιο διαδεδομένο από αυτά.

To Expo Center της Ουκρανίας
Κίεβο, το Expo Center της χώρας © Digri/CC BY-SA 3.0

Ζωολογικός Κήπος του Κίεβο

Ο Ζωολογικός Κήπος του Κίεβο καταλαμβάνει έκταση 34 εκταρίων και παράλληλα αποτελεί, ένα τεχνολογικό – εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του «ο Ζωολογικός Κήπος περιλαμβάνει 368 είδη ζώων και περισσότερα από 3250 άτομα προσωπικό.» Περισσότεροι από 280.000 επισκέπτες περνούν την πόρτα του ετησίως, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να αποτελείται από μικρά παιδιά!

Ζέβρα στον Ζωολογικό Κήπο του Κίεβο
Ένα από τα ζωάκια του Ζωολογικού Κήπου © Public Domain

Ο ζωολογικός κήπος του Κιέβου ιδρύθηκε το 1909 από την Lovers Nature Society και χρηματοδοτήθηκε από διάφορες ιδιωτικές δωρεές. Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, ο ζωολογικός κήπος γνώρισε κάποιες δυσκολίες και επομένως δεν περιείχε πολλά ζώα, μόνο 17 διαφορετικούς τύπους. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και ένα must – visit αξιοθέατο για κάθε ταξίδι στο Κίεβο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: