Συμφερούπολη: Αφιέρωμα στην Μονή Αγίου Λουκά Κριμαίας

Μονή Αγίας Τριάδος Συμφερούπολη

Συμφερούπολη & Άγιος Λουκάς Κριμαίας, ένα πολύ σημαντικό προσκύνημα της Ουκρανίας!

Η πρωτεύουσα της Συμφερούπολης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ουκρανίας. Από την μια μεριά η ομορφιά της Μαύρης Θάλασσας και από την άλλη η τεράστια πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομία της, την κάνουν να υπερέχει ανάμεσα στις διάφορες πόλεις της Κριμαίας. Αν όμως για κάτι είναι διάσημη η Συμφερούπολη, αυτά είναι τα αξιοθέατα της και η Μονή της Αγίας Τριάδος όπου τιμάται ιδιαιτέρως ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός.

Για το προσκύνημα αυτό γίνεται λόγος στη συνέχεια…Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η Συμφερούπολη σήμερα

Η Συμφερούπολη γνωρίζει αύξηση στον τουρισμό της. Αυτό είναι σίγουρο. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2015 αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Ρωσίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα διάθεσης αεροπορικών εισιτηρίων anywayanyday.com

Συμφερούπολη, Σταθμός Τρένων
Στο βάθος ο Πύργος Ρολογιού © Sergey Ashmarin/CC BY-SA 3.0

Αυτό οφείλεται κυρίως στην πληθώρα μνημείων και μοναδικών αξιοθεάτων της πόλης. Δεν υπάρχει επισκέπτης που θα περπατήσει κατά μήκος του ποταμού Salhir και δεν θα μαγευτεί από το γραφικό του τόπου. Κάθε απόγευμα, η καρδιά της Συμφερούπολης χτυπά στην Πλατεία Λένιν, με την διοργάνωση μερικών από των πιο σημαντικών event της Κριμαίας. Επίσης μια “κρυμμένη” ατραξιόν, ο Πύργος Ρολογιού στον Σταθμό τρένων με ύψος 42 μ. είναι ένα ακόμη θέαμα από τα πολλά, που η Συμφερούπολη προσφέρει στους επισκέπτες της…

Παράλληλα μεγάλη άνθιση γνωρίζει και ο προσκυνηματικός τουρισμός της Συμφερούπολης. Για παράδειγμα πολλοί επισκέπτονται ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης: τον παλαιό Καθεδρικό ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι. Όταν αυτός ανατινάχτηκε το 1930, χτίστηκε μόλις σε λίγα χρόνια για να αποτελέσει σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Καθεδρικός ναός Αλεξάντερ Νέφσκι
Το εσωτερικό του ναού του Αλςξάντερ Νέφσκι © Jorge Láscar/CC BY-SA 2.0

Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο προσκύνημα της Συμφερουπόλεως δεν έχει να κάνει ούτε με εξωτερικούς όμορφους τρούλους, ούτε με ιδιαίτερες αγιογραφίες αλλά με την ζωή του μαρτυρικού της Επισκόπου Λουκά Κριμαίας…

Σε ένα λοιπόν από τα γραφικά μοναστήρια της Κριμαίας, την μονή Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως φυλάσσονται τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Λουκά τα οποία επιτελούν πλήθος ιάσεων. Επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μονή αυτή, θα αναφέρουμε λίγα από την ιστορία της.

Μονή Αγίας Τριάδος, Συμφερούπολη

Το 1796, στο χώρο της σημερινής Μονής Αγίας Τριάδας, χτίστηκε μια ξύλινη ενοριακή εκκλησία για τους Έλληνες που ζούσαν στη Συμφερούπολη. Με τα χρόνια, η ευλάβεια στον μικρό τους ναό τους ώθησε να βελτιώσουν την εξωτερική κτιριακή του δομή χτίζοντας τον από πέτρα. Όταν το αθεϊστικό καθεστώς του Κομμουνισμού θα ανατινάξει τον ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι το 1930, η κυριότητα του ναού θα μεταβιβαστεί στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος.

Μονή Αγίας Τριάδος, Συμφερούπολη
Τμήμα της πρόσοψης του ναού © Andrew Butko/CC BY-SA 3.0

Το 1933, μέσα στα ύπουλα σχέδια της Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν και η μετατροπή της Εκκλησίας σε οικοτροφείο. Οι εργασίες για τον σκοπό αυτό ξεκίνησαν, όμως μια ελληνική αποστολή που θα αποσταλεί στη Μόσχα ειδικά για αυτό το σκοπό θα επιτύχει την επιστροφή της εκκλησίας στην κοινότητα το 1934.

Χαρακτηριστικό της επιρροής που είχε το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή είναι και το παρακάτω: η οδός στην οποία βρίσκεται σήμερα η Μονή Αγίας Τριάδος, μετονομάστηκε το 1946 σε “Οδησσού”. Νωρίτερα, το 1849 και για περίπου 100 χρόνια ονομαζόταν “ Οδός Ελλήνων”, χάριν της πληθώρας των Ελλήνων κατοίκων που ζούσαν στην περιοχή…

Αρχιτεκτονική του ναού

Παρόλα ότι πολλά από τα κτίρια της Συμφερούπολης σε γεμίζουν από θάμβος με την μεγαλοπρέπεια τους, η μονή της Αγίας Τριάδος έχει το κάτι άλλο. Εκεί τα χρώματα δεν είναι τόσο ζωηρά, ούτε θαμπώνεσαι από ολόχρυσους τρούλους. Ίσα ίσα που το μέρος κρύβει μια μοναδική απλότητα που σε γοητεύει…

Η κύρια είσοδος της Μονής
Η είσοδος για τον κυρίως ναό © Andrew Butko/CC BY-SA 3.0

Το σχέδιο του ναού σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιβάν Φεντόροβιτς Κολοντίν (Иван Фёдорович Колодин). Εξωτερικά, ένας γαλάζιος τρούλος με τον απλό του σταυρό “σχίζει” τον γαλανό ουρανό. Ένα χαμηλό καμπαναριό ακριβώς δίπλα από την είσοδο ειδοποιεί για τις ακολουθίες. Ο ναός περιμετρικά είναι διακοσμημένος από μωσαϊκά, αχνές αγιογραφίες ενώ τμήματα του περιλαμβάνουν κολώνες κορινθιακού ρυθμού.

Στο εσωτερικό του ναού,  επίκεντρο αποτελεί η λειψανοθήκη του Αγίου Λουκά Κριμαίας. Χιλιάδες άνθρωποι, επισκέπτες το ναού και μη βρήκαν την ίαση ζητώντας την βοήθεια του θαυματουργού ιατρού. Ο Άγιος Λουκάς Κριμαίας τιμάται ιδιαιτέρως στην Συμφερούπολη αφού κάποτε υπήρξε επίσκοπος της. Φωτογραφίες και αγιογραφίες του Αρχιεπισκόπου κοσμούν τους τοίχους του ναού όπως και άλλες αίθουσες.

Πλάκα με την μορφή του Αγίου Λουκά Κριμαίας
Πλάκα σε ένα από τα νοσοκομεία που εργαζόταν ο Άγιος © PereslavlFoto/CC BY-SA 3.0

Κοιτάζοντας ψηλά στον τρούλο, στις γωνίες, θα δείτε τις αγιογραφίες των 4 Ευαγγελιστών. Στο κέντρο -ποιος άλλος;- ο Παντοκράτωρ Χριστός ευλογεί. Παράπλευρα υπάρχουν δυο παρεκκλήσια: το ένα είναι αφιερωμένο στους Αγίους της Κριμαίας και το άλλο στους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Μονή Αγίας Τριάδος, Παρεκκλήσι
Παρεκκλήσι στο εσωτερικό της Μονής © Andrew Butko/CC BY-SA 3.0

Η μονή της Αγίας Τριάδος γεμίζει κατάνυξη τον κάθε επισκέπτη. Είναι η αόρατη παρουσία του Αρχιεπισκόπου Λουκά και τα χαριτόβρυτα του λείψανα που σκορπίζουν Χάρη στο μέρος.

Παρόλα αυτά τον χώρο κοσμούν τρεις ακόμη Άγιοι οι οποίοι, έδωσαν το αίμα τους για τον Χριστό. Ο Σεβασμιώτατος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Πορφύριος και ο Αρχιερέας Νικόλαος (+1938) οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα με την κατηγορία, πως κρύβουν ιερά σκεύη. Μαρτυρικό θάνατο βρήκε επίσης και ένα από τα μέλη της ενορίας, ο Δημήτριος Σπυριδόνοφ.

Σήμερα και οι τρεις αυτοί άνθρωποι συγκαταλέγονται στο νέο Μαρτυρολόγιο της Κριμαίας.

Ο νεομάρτυρας Πορφύριος, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας
Ο νεομάρτυρας και Επίσκοπος, Πορφύριος

Άγιος Λουκάς, ο Αρχιεπίσκοπος  Κριμαίας

Αν και αποτελεί προστάτης της Συμφερούπολης, ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς δεν γεννήθηκε αρχικά εκεί. Η καταγωγή του εντοπίζεται στο Κερτς με ημ. γέννησης την 27η Απριλίου του 1877.

Ο κατά κόσμον Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε σε ένα ιδιόμορφο θρησκευτικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν καθολικός ενώ η μητέρα του Ορθόδοξη. Παρ’ όλη την διαφορετική πίστη, υπήρχε ένας αμοιβαίος σεβασμός στο ζευγάρι και ο Βαλεντίν μεγάλωσε σε ένα ήσυχο σχετικά περιβάλλον.

Ο Βαλεντίν ως νεαρός φοιτητής
Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς στα χρόνια των σπουδών του

Η αγάπη του για τον πάσχοντα άνθρωπο τον οδήγησε αργότερα στο να σπουδάσει Ιατρική. Η διακονία του άρχισε αμέσως με την αποφοίτηση του όπου μετέβη στην Άπω Ανατολή. Εκεί, κατά την διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου θα χειρουργεί καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ. Παράλληλα γνωρίζει την νοσοκόμα Άννα Βασιλίεβνα Λάνσκαγια με την οποία αποκτά 4 παιδιά. Αλλεπάλληλες επιτυχίες εξαπλώνουν την φήμη του με αποτέλεσμα ασθενείς να καταφτάνουν από παντού. Πάντα ο Βαλεντίν ( και μετά Αρχιεπίσκοπος Λουκάς) είχε την πόρτα του ανοιχτή σε κάθε ασθενή.

Η δυνητική του ικανότητα ως χειρούργου ήταν μεγάλη, κάτι που φαίνεται και από το παρακάτω περιστατικό:

Μια μέρα ευρισκόμενος με τα παιδιά του στο σπίτι είχε μπροστά του 20 τσιγαρόχαρτα. Κρατώντας ένα νυστέρι τους ζήτησε να του πουν, πόσα τσιγαρόχαρτα θέλουν να κόψει από το σωρό. Αυτά του είπαν τον αριθμό 7. Με μια κίνηση ο Άγιος έκοψε ακριβώς τον αριθμό που του ζητούσαν, αφήνοντας τους πάντες γεμάτους έκπληξη…Για αυτό και πάντα ο ίδιος τόνιζε πως “o χειρουργός πρέπει να έχει μάτια αετού, καρδιά λιονταριού και χέρια γυναίκας…”

Η Αγία Τριάδα σε προσκυνητάρι της Μονής, Συμφερούπολη
Η Αγία Τριάδα σε προσκυνητάρι εντός της Μονής © Andrew Butko/CC BY-SA 3.0

Εν μέσω λύκων…

Όταν το 1923 χειροτονήθηκε επίσκοπος και λίγο αργότερα έχασε την γυναίκα του από φυματίωση, εξασκούσε την επισκοπική ιδιότητα και την ιατρική επιστήμη χωρίς να παραλείπει να είναι ένας σωστός πατέρας. Ό Άγιος Λουκάς όπως και το απολυτίκιο του αναφέρει υπέστη “…τας εξορίας τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη” από το Αθεϊστικό καθεστώς. Όλα αυτά γιατί αρνούνταν να υποστηρίξει την “Ζωντανή εκκλησία”, ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα των Κομμουνιστών για την χειραγωγία των πιστών.

Ακολούθησαν ξυλοδαρμοί, συκοφαντίες και πολλές ανακρίσεις. Σε μια από αυτές τις ανακρίσεις -την γνωστή “κυκλική” ανάκριση- ο Άγιος έμεινε επί 13 συνεχείς ημέρες άγρυπνος. Έχοντας την τελευταία ημέρα παραισθήσεις, αυτοτραυματίστηκε σε αρτηρία στο λαιμό για να προκαλέσει την διακοπή της κράτησης του.

Ο Άγιος Λουκάς τον καιρό της φυλάκισης του
Ο Άγιος Λουκάς την περίοδο που κλείστηκε στη φυλακή.

Έγινες διάσημος για την μέθοδο τοπικής αναισθησίας του καθώς και για το βιβλίο “Δοκίμια για την χειρουργική πυογόνων λοιμώξεων”, που χρησιμοποιείται έως σήμερα από την ιατρική επιστήμη.

Από το 1941 έως το 1946 που κοιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς διετέλεσε επίσκοπος Συμφερουπόλεως. Γηραιότεροι κάτοικοι τον θυμούνται ακόμη στα κυρήγματα του, στο μικρό ναό της Αγίας Τριάδος να διδάσκει με αποστολικά λόγια τον λαό:

Πάντα με πολλή παρρησία πρέπει να πλησιάζουμε τον Θεό. Να τον ικετεύουμε σαν τα μικρά παιδιά που περιμένουν βοήθεια από τη μητέρα τους και απλώνουν προς αυτήν τα μικρά τους χεράκια… Να Τον ικετεύουμε σαν τη Χαναναία γυναίκα που με επιμονή παρακαλά τον Χριστό και σηκώνει σ’ Αυτόν τα χέρια της. Τον ικετεύει με παρρησία γιατί πιστεύει και ξέρει ότι θα λάβει αυτό που ζητά, πιστεύει και γι’ αυτό παίρνει βοήθεια.

Συμφερούπολη
Άποψη από το κέντρο της Συμφερουπόλεως © A.Savin/CC BY-SA 3.0

Ιατρός και Ποιμένας

Την ημέρα της ταφής του πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους της Συμφερουπόλεως για να οδηγήσει τον προσφιλή του επίσκοπο στην τελευταία του κατοικία. Οι δρόμοι που ήταν στρωμένοι με ροδοπέταλα, φανέρωναν την μεγάλη τους αγάπη προς αυτόν. Η λειψανοθήκη που φιλοξενείται σήμερα στον ναό, εμπεριέχει τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά. Αποτελεί δώρο της Ελλάδας για έναν Άγιο, που επίσης τιμάει ιδιαίτερα…Ναοί, παρεκκλήσια ακόμη και μοναστήρια είναι αφιερωμένα στο όνομα του. Ιδιαίτερα γνωστή, η μονή Σαγματά διατηρεί την αρχιερατική του μήτρα και τμήμα, της άφθαρτης καρδιάς του.

Η λειψανοθήκη του Αγίου Λουκά στην Συμφερούπολη
Τα ιερά λείψανα του Αρχιεπισκόπου στην μονή Αγίας Τριάδος © apantaorthodoxias

Ήταν για τον λαό της Κριμαίας αυτό που ακριβώς αναφέρει το απολυτίκιο του: “Ιατρός και Ποιμένας…” Ακόμη και σήμερα όμως, τα λείψανα του θαυματουργούν γεμίζοντας τόμους με υπέρ φύσιν θεραπείες.

Ένα μουσείο στο χώρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου και ομολογητή Λουκά. Χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται τον ναό της Αγίας Τριάδος, καθιστώντας την μονή το πιο σημαντικό προσκύνημα της Συμφερούπολης. Εντός του ναού φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας “Θρηνωδούσας”.

Κάθε χρόνο την 11η Ιουνίου, η Μητρόπολη Συμφερούπολης και Κριμαίας γιορτάζει την μνήμη του προσφιλή της Επισκόπου με πανηγυρική θεία λειτουργία και λιτανεία των λειψάνων του.

Μουσείο Αγίου Λουκά Κριμαίας, Συμφερούπολη
Το Μουσείο αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά παράπλευρα του ναού © Avaness/CC BY-SA 3.0

Αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε για προσκύνημα την υπέροχη Συμφερούπολη θα εκπλαγείτε από τα αξιοθέατα αλλά και την ευλογία του τόπου. Συνδυάστε την επίσκεψή σας στην Μονή Αγίας Τριάδος, με τον Καθεδρικό ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι και την επιβλητική εκκλησία του Πέτρου και Παύλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: