16 Αξιοθέατα στη Ρόδο (Γνωστά & Άγνωστα) που Πρέπει να Δεις!

Η πόλη της Ρόδου

Η Ρόδος με τα αξιοθέατα της, θα σας ταξιδέψει στην μοναδική ιστορία του νησιού….

Κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή, διαχρονική και μοντέρνα, η Ρόδος έχει αυτό που θες!

Ιστορικά, Βυζαντινοί, Βενετοί και Οθωμανοί, όλοι άφησαν στο νησί κάτι από την πλούσια ιστορία τους! Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η Αρχαία Ιαλυσσός, το Λιμάνι Μανδράκι και άλλα τόσα αξιοθέατα θα σε ταξιδέψουν από την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα μέχρι τα σύγχρονα χρόνια του νησιού. Από την άλλη η πιο κοσμοπολίτικη πλευρά του νησιού δεν υστερεί σε τίποτε, αφού η Ρόδος προσφέρει απλόχερα διασκέδαση σε κορυφαία bar και εστιατόρια και μπάνια, σε βραβευμένες παραλίες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου από τα παρακάτω αξιοθέατα; Ποιο θα ήθελες να δεις; Στη συνέχεια ακολουθεί η λίστα με τα 16 κορυφαία αξιοθέατα της Ρόδου….Πάμε λοιπόν!

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Η περιήγηση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου θα σας πάει πίσω…πολύ πίσω! Που; Κάπου στον Μεσαίωνα!

Περιηγούμενοι μέσα στις μεγάλες αίθουσες του θα μείνετε έκθαμβοι με τα δάπεδα του, τα οποία διατηρούν αναλοίωτα έως τις ημέρες μας, την βυζαντινή και ρωμαϊκή τεχνοτροπία τους. Ομοίως και τα διάφορα έπιπλα, πίνακες και αντικέ καθρέπτες παραπέμπουν στην ίδια εποχή των Ιπποτών!

Το παλάτι χτίστηκε αρχικά στα τέλη του 7ου αιώνα ως βυζαντινή ακρόπολη. Αφού οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν τη Ρόδο και κάποια άλλα ελληνικά νησιά (όπως η Κάλυμνος και το Καστελόριζο) το 1309, μετέτρεψαν το φρούριο σε διοικητικό κέντρο και παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου τους.

Ρόδος, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Άποψη από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου © Genious-JL /CC BY-SA 4.0

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στο ακριβές σημείο στο οποίο υπάρχει σήμερα το παλάτι, υπήρχαν τα θεμέλια του αρχαίου ναού του θεού Ήλιου και πιθανότατα αυτό ήταν το σημείο όπου βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου στην αρχαιότητα. Η τελευταία ανακατασκευή του Παλατιού έγινε στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής (1912-1948) αφού έπειτα από χτύπημα κεραυνού (!), η αποθήκη πυρομαχικών του κάστρου ανατινάχθηκε.

Tip: Μην το χάσετε. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν αξιοθέατο της Ρόδου!

Παραλία Άντονι Κουίν

Ο Άντονι Κουίν μπορεί να ήταν από το Μεξικό, αλλά γύρισε αρκετές ταινίες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Ζορμπά ο Έλληνας και «Τα Κανόνια του Ναβαρίνο» που γυρίστηκαν στο Φαληράκι. Ενώ ήταν εκεί ο ηθοποιός αγόρασε τον κόλπο του νησιού. Εξαιτίας αυτού, ο κόλπος μετονομάστηκε από «Βάγιες» σε κόλπο Anthony Quinn.

Δωδεκάνησα, Παραλία Anthony Quinn
Άποψη της Παραλίας © Shadowgate/CC BY-SA 2.0

Η συγκεκριμένη παραλία θεωρείται ένα από τα πιο ήσυχα και όμορφα σημεία του νησιού. Συνδυάζει τα υπέροχα γαλαζοπράσινα χρώματα της θάλασσας, με την κατάλευκη άμμο και τους βραχώδεις σχηματισμούς.

Διαθέτει πάρκινγκ και η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολο. Οπωσδήποτε επισκεφτείτε την νωρίς το πρωί για να βρείτε θέση, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες!

Μεσαιωνικά Τείχη Ρόδου

Αυτά τα Μεσαιωνικά Τείχη αποτελούν μέρος της αμυντικής προσπάθειας των Βυζαντινών, ενάντια κάθε εχθρού!

Απαριθμούν 4 χλμ. σε μήκος ενώ κατά τόπους το πλάτος φτάνει τα 12 μ. Περιλαμβάνουν επιβλητικούς πύργους, προμαχώνες και πολλές υπέροχες πύλες. Χαρακτηριστική είναι η «Κόκκινη Πύλη» με τον θρύλο να λέει πως χιλιάδες Χριστιανοί σφαγιάστηκαν εκεί, από τα ξίφη Οθωμανών Τούρκων!

Μεσαιωνικά Τείχη Ρόδου
Τείχη στη Μεσαιωνική Πόλη © Jorge Láscar /CC BY-SA 2.0

Στην δεύτερη πολιορκία της Ρόδου το 1522 (η πρώτη ήταν χωρίς επιτυχία το 1480) η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατάφερε να εκδιώξει τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη από το προπύργιο του νησιού. Η πολιορκία έγινε από τον Σουλεΐμάν τον Μεγαλοπρεπή και κράτησε 5 μήνες. Έτσι…για την ιστορία!

Λίνδος

Η Λίνδος είναι γεμάτη κατάλευκα σπίτια χτισμένα στην πλαγιά ενός λόφου. Στο τέρμα αυτού του λόφου είναι χτισμένη η ακρόπολη της, ένας τεράστιος δηλαδή αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος περιλαμβάνει πολλά αρχαία απομεινάρια και την μεγαλοπρεπή βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Για να συναντήσετε το χωριό θα κινηθείτε προς τα νότια, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου. Έχετε υπόψιν σας ότι στο χωριό είναι αδύνατη η οδήγηση. Υποχρεωτικά θα πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας στο δωρεάν πάρκινγκ πάνω από την πόλη και μετά να συνεχίσετε την διαδρομή σας πεζοί, ως την είσοδο του χωριού. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά της Ρόδου με πολλά καφέ και παραδοσιακά ταβερνάκια. Αν έχετε σκοπό να πάρετε κάποιο σουβενίρ, τότε κάντε το από το χωριό της Λίνδου!

Η Ακρόπολη της Λίνδου
Άποψη της Λίνδου

Info: Χτισμένη 116 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, η Ακρόπολη της Λίνδου περιλαμβάνει μια εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και το ομώνυμο χωριό!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου βρίσκεται στη Μεσαιωνική Πόλη. Το μουσείο στεγάζεται στο μνημειακό οικοδόμημα που ήταν το νοσοκομείο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1440 και ολοκληρώθηκε την εποχή του Μεγάλου Μαγίστρου d’Aubusson (1476-1503). Χτισμένο σύμφωνα με το γοτθικό στυλ, το μουσείο έχει κάποια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Αναγέννησης και μια εσωτερική αυλή!

Το Μουσείο περιέχει διάφορες συλλογές αρχαιολογικών τεχνουργημάτων από διάφορα μέρη της Ρόδου και τα γειτονικά νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Αγάλματος της σκυφτής Αφροδίτης (1ος αιώνας π.Χ.), το οποίο είναι εμπνευσμένο από ένα διάσημο πρωτότυπο έργο του γλύπτη Δαίδαλσα τον 3ο αιώνα π.Χ. Επίσης θα δείτε μυκηναϊκά κοσμήματα, γλυπτά της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου ακόμη και ροδίτικα νομίσματα, επίσης της ελληνιστικής περιόδου.

Τα εκθέματα που σχετίζονται με τους ιππότες φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν! Για αυτό μην χάσετε τις ανάγλυφες ταφόπλακες των Ιπποτών και τα περίτεχνα εμβλήματα τους!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
Στοά στην εσωτερική αυλή του Μουσείου © Shadowgate /CC BY-SA 2.0

Αρχαία Κάμειρος

Η Αρχαία Κάμειρος ή Κάμιρος βρίσκεται στα βορειοδυτική ακτή του νησιού, 3 χιλιόμετρα δυτικά του σύγχρονου χωριού Καλαβάρδα. Αναφέρεται συχνά ως «Πομπηία της Ελλάδος» με τρεις σεισμούς να καταστρέφουν ολοσχερώς την πόλη, το 142 π.Χ., το 155 π.Χ και 226 π.Χ.

Παρότι ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές η Κάμειρος μετά τον 2ο αιώνα άρχισε να παρακμάζει μέχρι που εξαφανίστηκε ολοτελώς.

Μέσα στα αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνονται μια σκεπαστή δεξαμενή χωρητικότητας 600 κυβικών μέτρων νερού – αρκετή για έως 400 οικογένειες – από τον 6ο αιώνα π.Χ. Επίσης ένας δωρικός ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα. το Σιντριβάνι και μια αρχαία Αγορά. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο περίβολος των Βωμών, ο οποίος περιελάμβανε αρκετές αφιερώσεις σε αρχαίες θεότητες.

Αρχαία Κάμειρος
Αρχαίες κολώνες στην Κάμειρο © Norbert Nagel /CC BY-SA 3.0

Info: Πολλά από τα ευρήματα στην Αρχαία Κάμειρο, όπως πήλινα αγγεία και πιάτα, εκτίθενται στο μουσείο του Λούβρου και στο Βρετανικό Μουσείο.

Αγία Τριάδα

Ένα από τα σημαντικά βυζαντινά αξιοθέατα της Ρόδου είναι και ο ναός της Αγίας Τριάδος στην πλατεία Λεωνίδου Ροδίου. Χτισμένη μεταξύ του 15ου και των αρχών του 16ου αιώνα, μετατράπηκε σε τζαμί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας χωρίς ευτυχώς, να αλλοιωθεί ιδιαιτέρως το εσωτερικό του. Έτσι αγιογραφίες με σκηνές από την Θυσία του Αβραάμ, σκηνές από τη ζωή του Χριστού, τη Σταύρωση Του, τη Γένεση, τη Δευτέρα Παρουσία κοσμούν το εσωτερικό του ναού.

Οι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία αποκαταστάθηκε με τη φροντίδα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μετά το 1980. Η ίδια υπηρεσία αποκάλυψε και 4 τάφους παράπλευρα του ναού, που χρονολογούνται από την ελληνιστική εποχή.

Βυζαντινά αξιόθεατα - Αγία Τριάδα, Ρόδος
Ο ναός της Αγίας Τριάδος  © Chris06 /CC BY-SA 4.0

Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας

Πριν από αιώνες η εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας βρισκόταν στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο. Από θαύμα, η εικόνα έφευγε από κει και πήγαινε στο βουνό Τσαμπίκας (Ζαμπύκη) του Αρχαγγέλου στη Ρόδο. Στην απέναντι πλευρά, ένας βοσκός έβλεπε ένα φως να λάμπει και έτσι ανέβηκε στο βουνό να δει τι ήταν εκεί. Έκπληκτος είδε το φως να βγαίνει από την εικόνα της Παναγίας. Εξαιτίας του παραδόξου αυτού θαύματος, η εικόνα έλαβε το όνομά της «τσαμπά» το οποίο στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «σπίθα».

Οι χωρικοί έφεραν την εικόνα στο χωριό αλλά έφευγε και επέστρεφε στο σημείο από όπου βρέθηκε. Μετά από τρεις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, οι χωρικοί κατάλαβαν ότι ήταν θέλημα της Παναγίας να χτιστεί μια εκκλησία στο ακριβές σημείο. Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε το αρχικό μοναστήρι, αλλά γνωρίζουμε ότι ανοικοδομήθηκε το 1770 από έναν μοναχό.θα έπρεπε να πεις

Μοναστήρι Τσαμπίκας, Ρόδος
Η θέα από την Μονή © Norbert Nargel /CC BY-SA 3.0

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι αν μια στείρα γυναίκα ανέβει στον λόφο και ζητήσει από την Παναγία ένα παιδί, η επιθυμία της θα εκπληρωθεί. Στη συνέχεια, το παιδί θα πρέπει να πάρει το όνομά της Παναγίας, το οποίο για τα αγόρια θα είναι «Τσαμπίκος» και για τα κορίτσια «Τσαμπίκα». Η παράδοση φαίνεται πως ισχύει αφού πολλοί κάτοικοι του νησιού φέρουν σήμερα αυτό το όνομα.

Tip: Ένα σημαντικό προσκύνημα, αξίζει να το επισκεφτείτε για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αλλά και της μοναδικής θέας που προσφέρει.

Κάστρο Μονολίθου

Το Κάστρο Μονολίθου βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου 100 μέτρων. Αυτό το κάστρο χτίστηκε το 1480 από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη με σκοπό να προστατεύσει το νησί από επιθέσεις. Στην πραγματικότητα, αυτό το κάστρο δεν κατακτήθηκε ποτέ.

Σήμερα, το κάστρο είναι κατεστραμμένο αλλά προσφέρει μια υπέροχη θέα στη θάλασσα και τις δύο νησίδες απέναντί του. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μικρό λειτουργικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται από μια σκάλα κομμένη στο βράχο. Τα σκαλοπάτια, αν και δεν είναι ιδιαίτερα απότομα, είναι αρκετά ολισθηρά. Και εδώ χρειάζονται απαραίτητα παπούτσια πεζοπορίας. Κατά την ανάβαση στην κορυφή, είναι πιθανό να δείτε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μικρούς σωρούς βράχων από 3-10 στον αριθμό. Αυτοί οι σωροί αφήνονται εκεί από τους επισκέπτες ως ένα μικρό αναμνηστικό της ανάβασης τους.

Κάστρο Μονόλιθος
Αρχαία τείχη στο Κάστρο Μονόλιθος © MariaVanRhodes /CC BY-SA 4.0

Άλλα Κάστρα:

  • Σε έναν λόφο περίπου 131 μέτρα πάνω από το χωριό Κρητηνία, στη βόρεια Ρόδο, βρίσκονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Αυτό το κάστρο κατασκευάστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και έχει στοιχεία βυζαντινής και βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Ανεβείτε μερικά βήματα για πρόσβαση στην είσοδο και μπείτε μέσα στα μεσαιωνικά τείχη. Από εκεί, θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα στη θάλασσα.
  • Κάστρο Φερακλού, ένα μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαράκι και ακριβώς δίπλα στην παραλία Αγάθη. Αυτό το τεράστιο φρούριο ανεγέρθηκε στην κορυφή ενός λόφου, με θέα στους κόλπους της Αγάθης και του Μαλώνα. Θα χρειαστείτε παπούτσια πεζοπορίας, καθότι το μονοπάτι είναι βραχώδες και δύσβατο. Το φρούριο καταλήφθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1523 μετά από μακρά πολιορκία, λίγους μήνες μετά την κατάληψη της Ρόδου. Οι Οθωμανοί δεν χρησιμοποίησαν το κάστρο και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.
  • Κάστρο Φερακλός
    Το Κάστρο Φερακλού στο Χαράκι © Ввласенко /CC BY-SA 4.0

  • Το Κάστρο του Αρχαγγέλου χτισμένο από τους Ιππότες πάνω στα ερείπια ενός πρώην Βυζαντινού Κάστρου.
  • Το κάστρο του Ασκληπιού χτισμένο από τους Βυζαντινούς. Η θέα στους λόφους και το χωριό είναι επίσης πολύ ωραία.

Κοιλάδα των πεταλούδων

Μόλις 10 χλμ. από το αεροδρόμιο και 25 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, μεταξύ των χωριών Παραδείσι και Θεολόγου βρίσκετε η περίφημη Κοιλάδα των Πεταλούδων. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια και όμορφα αξιοθέατα στην Ρόδο για αυτό και η επισκεψιμότητα (ειδικά τους θερινούς μήνες) είναι αθρόα.

Με την άφιξη σας στην Κοιλάδα θα μείνετε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι βλέποντας τα 2 ή 3 πάρκινγκ που λειτουργούν στον χώρο όπου και μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας. Επίσης μπορείτε να λάβετε πληροφορίες και να αγοράσετε τα εισιτήρια σας σε μία από τις 3 εισόδους της Κοιλάδας. Καθώς το όλο μέρος είναι αρκετά απότομο, μπορείτε να μεταβείτε στην κορυφή με το “Τρενάκι πεταλούδων” και να περπατήσετε λιγότερο.

Κοιλάδα των Πεταλούδων
© DammikaD /CC BY-SA 4.0

Το εισιτήριο κοστίζει 5 € μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και 2 € τον υπόλοιπο χρόνο. Γιατί αυτή η διαφορά στην τιμή; Γιατί μετά τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχουν πια πεταλούδες! Παρόλα αυτά αξίζει ακόμη και τότε να πάτε, αφού πρόκειται για έναν βιότοπο με πυκνή χλωρίδα, φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα, πλακόστρωτα μονοπάτια και μικρούς ανεξάντλητους καταρράκτες. Είναι ένα ιδανικό μέρος όχι μόνο για εξερευνητές και φυσιολάτρες αλλά και οικογένειες, που θέλουν να κάνουν ένα πραγματικό μάθημα φυσικής ιστορίας! Και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την άγρια ζωή της Ρόδου, μπορείτε να επισκεφθείτε το ίδιο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στον χώρο.

Αγία Αικατερίνη

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης μετά την αιχμαλωσία της Ρόδου από τους Οθωμανούς ήταν ο πρώτος που μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Για αυτό και μέχρι σήμερα φέρει το όνομα «Ιλκ Μιχράμπ» το οποίο μεταφράζεται ως «πρώτο προσκύνημα».

Αξίζει να τον επισκεφτείτε για τις ιδιαίτερες αγιογραφίες του με σημαντικότερη της Αγίας Αικατερίνης στην αριστερή πλευρά της κυρίας εισόδου. Ακόμη, ξεχωρίζει η αγιογραφία με τους δωρητές να προσφέρουν ένα ναύδριο, στον Δεσπότη Χριστό. Άλλες αγιογραφίες είναι αυτής της Φιλοξενίας του Αβράαμ, το Μυστικό Δείπνο καθώς και σκηνές από το μαρτύριο της Αγίας. Η ίδια η Αγία Αικατερίνη απεικονίζεται στην αριστερή πλευρά της κύριας εισόδου, που στέκεται δίπλα στην Αγία Ειρήνη.

Ναός Αγίας Αικατερίνης, Ρόδος
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης © rhodespedia.com

Αυτή η τρίκλιτη, θολωτή εκκλησία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μεσαιωνικής Πόλης. Ένα από τα σημαντικά βυζαντινά αξιοθέατα της Ρόδου που δεν πρέπει να χάσετε!

Μαρίνα Μανδρακίου

Το λιμάνι Μανδράκι θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, αφού το άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου βρισκόταν κάποτε σε αυτό το λιμάνι. Είναι χαρακτηριστικοί οι μεσαιωνικοί ανεμόμυλοι, με τους οποίους κάποτε άλεθαν τα σιτηρά. Το αρχαίο λιμάνι της Ρόδου το οποίο φιγουράρει σε πολλές από τις καρτ ποσταλ του νησιού, έχει σαν σήμα κατατεθέν δυο χάλκινα ελάφια τα οποία φιγουράρουν ανεβασμένα σε δυο στήλες πωρόλιθου. Εκεί σύμφωνα με την παράδοση βρίσκονταν τα πόδια του γιγανιαίου Κολοσσού. Στον χώρο θα δείτε και το φρούριο του Αγίου Νικολάου, που έχτισε ο δούκας Φίλιππος της Βουργουνδίας, τον 15ο αιώνα.

Το λιμάνι Μανδράκι ήταν κάποτε το στρατιωτικό λιμάνι για τη Ρόδο και μπορούσε να κλείσει με αλυσίδες. Τώρα γιοτ, κρουαζιερόπλοια και αλιευτικά σκάφη μοιράζονται το λιμάνι.

Μαρίνα Μανδρακίου - Λιμάνι
Το Λιμάνι Μανδράκι © ianpudsey /CC BY-SA 3.0

Αρχαία Ιαλυσσός/Λόφος Φιλέρημος

Μαζί με τη Λίνδο και την Κάμειρο, η Ιαλυσός ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του νησιού κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η Ιαλυσός αποτελούνταν παλαιότερα από πολλούς γεωργικούς οικισμούς και μια Ακρόπολη.

Το βουνό Φιλέρημος βρίσκεται έξω από την πόλη της Ρόδου, περίπου 14 χλμ στη δυτική περιοχή του νησιού. Εκτός από τη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, αυτός ο τόπος είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Εδώ κάποτε βρισκόταν η Ακρόπολη της Αρχαίας Ιαλυσού με έναν πολύ σημαντικό ναός της Αθηνάς Πολιάδος. Ο λόφος πήρε το όνομά του από έναν μοναχό ερημίτη (φίλος της ερήμου) που ήρθε από την Ιερουσαλήμ τον 13ο αιώνα. Μαζί του έφερε και μια εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη από τον Απόστολο Λουκά. Στη θέση αυτή χτίστηκε ένα μοναστήρι, γνωστό σήμερα ως Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου.

Σταυρός - Λόφος Φιλέρημου
Ο τεράστιος σταυρός, ύψους 18μ. © ianpudsey /CC BY-SA 3.0

Όταν το νησί περιήλθε στην κατοχή των Οθωμανών Τούρκων η εικόνα πάρθηκε από το μοναστήρι. Μεταφέρθηκε από τους Ιππότες στη Γαλλία και από εκεί στην Ιταλία, στη συνέχεια στη Μάλτα και τη Ρωσία, όπου έμεινε μέχρι την επανάσταση του 1917. Από το 2002, η εικόνα φυλάσσεται στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου και στη θέση της έχει τοποθετηθεί ένα αντίγραφο.

Στο σημείο βρίσκεται επίσης ένας τεράστιος σταυρός ύψους 18 μ.! Στο εσωτερικό του υπάρχει μια σκάλα η οποία οδηγεί στην κορυφή. Αξίζει να την ανεβείτε, αφού θα μείνετε έκθαμβοι μπροστά στην καταπληκτική θέα.

Info: Είναι πιθανό να συναντήσετε παγώνια και τα μωρά τους ενώ κάνετε την βόλτα σας στον λόφο!

Παραλία Φαληράκι

Η Παραλία Φαληράκι είναι το πιο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο της Ρόδου και όχι άδικα! Με εγκαταστάσεις ειδικές για παιδιά, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο στην Ευρώπη και μάλιστα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από τσουλήθρες.

Bungee jumping, μοναδικές ξαπλώστρες και περίτεχνος φωτισμός τις νύχτες κάνει την παραλία Φαληράκι έναν προορισμό must για κάθε επισκέπτη. Και όλα αυτά με κάθε πρότυπο ασφαλείας, αφού έχει λάβει 12 Γαλάζιες Σημαίες από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Foundation for Environmental Education).

Ενετικός Πύργος Ρολογιού

Αρχικά χτισμένος στα τέλη του 7ου αιώνα, ο Πύργος του Ρολογιού στη Μεσαιωνική Πόλη είναι ένα κορυφαίο αξιοθέατο στη Ρόδο. Στα μέσα του 19ου αιώνα (1856) καταστράφηκε από έκρηξη και ξαναχτίστηκε με μπαρόκ στοιχεία από τον Φέθι Πασά.

Οι επισκέπτες ανεβαίνουν σε 53 απότομα ξύλινα σκαλοπάτια για να φτάσουν σε ένα χαμηλοτάβανο θάλαμο με θέα 360 μοιρών. Το αντίτιμο εισόδου (5 ) περιλαμβάνει δωρεάν καφέ ή χυμό, σε μια μικρή καφετέρια που λειτουργεί στο εσωτερικό του πύργου.

Tip: Η πρόσβαση γίνεται από την Πύλη ντ’ Αμπουάζ και αποτελεί ιδανικό σημείο για μια πανοραμική φωτογραφία της πόλης!

Πύργος Ρολογιού Ρόδος
Πρόσοψη του Πύργου Ρολογιού © Böhringer Friedrich /CC BY-SA 3.0

Επτά Πηγές

Οι Επτά Πηγές σχηματίζονται από 7 διαφορετικές πηγές, οι οποίες αναβλύζουν από το ίδιο σημείο του βουνού. Βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Μονή Τσαμπίκας και συγκεκριμένα στο χωριό Κολύμπια.

Στο μοναδικό αυτλι τοπίο υπάρχει ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι για την περιήγηση στον χώρο. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν παιδική χαρά αλλά και εστιατόριο δίπλα στο φυσικό περιβάλλον.

Το κυρίως αξιοθέατο είναι η σήραγγα των πηγών, η οποία καταλήγει στην άλλη πλευρά του λόφου. Χρειάζεται να περπατήσετε για 180 μέτρα μέχρι να συναντήσετε μια μικρή λίμνη. Για αυτό χρειάζεται προσοχή αν είστε κλειστοφοβικοί! Εάν δεν θέλετε να πάτε υπόγεια, μπορείτε να φτάσετε στην άλλη πλευρά της σήραγγας χρησιμοποιώντας το σύντομο μονοπάτι μέσα στο δάσος.

Επτά Πηγές - Ρόδος
Ένα από τα πιο σημαντικά, φυσικά αξιοθέατα της Ρόδου © Nikater /CC BY-SA 3.0

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: