20 Αξιοθέατα στο Βουκουρέστι να Αγαπήσεις

Piata Unirii, Βουκουρέστι

Όλα τα αξιοθέατα στο Βουκουρέστι κρύβουν και από μια απίθανη ιστορία. Σεισμοί, πόλεμοι και ένας ιδιότροπος δικτάτορας άλλαξαν την ζωή των κατοίκων αλλά και την αρχιτεκτονική της πόλης, μια για πάντα! Art Nouveau αρχοντικά, τεράστιοι ουρανοξύστες, μοντέρνα cafe και Εκκλησίες του 16ου αιώνα δημιουργούν την πιο fancy εικόνα της Ανατολικής Ευρώπης!

Δεν είναι τυχαίο που η αριστοκρατία της εποχής της χάρισε το προσωνύμιο «Μικρό Παρίσι»…

Το Παλάτι της Λαού, το πασίγνωστο Πάρκο Χεραστράου, το κοιμητήριο Μπελού είναι μόνο 20 από τα highlight της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να δεις!

Ξεκινάμε αμέσως….

Παλάτι του Λαού

Παλάτι του Λαού, Βουκουρέστι
Το Παλάτι του Λαού σήμερα © Tim Adams/CC BY-SA 2.0

Το Παλάτι του Λαού είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Βουκουρέστι. Με την τοποθεσία του να βρίσκεται κοντά στην Παλιά πόλη (Lipskani) αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά θεάματα της χώρας.

Πρόκειται για το βαρύτερο κτίριο στον κόσμο και δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο μετά το Πεντάγωνο. Δημιουργήθηκε το 1977 αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Ρουμανία. Εμπνευστής του ήταν ο Νικολάε Τσαουσέσκου, ο αυταρχικός και συνάμα ιδιότροπος δικτάτορας της χώρας. 8 επίπεδα κάτω από την γη, περιελάμβαναν γραφεία, χώρους υγιεινής και ότι άλλο θα διέθετε ένα σύγχρονο κτίριο. Στο κάτω μέρος κατασκευάστηκε επίσης ένα καταφύγιο σε περίπτωση…πυρηνικού πολέμου!

Το Πυρηνικό Καταφύγιο στο Παλάτι του Λαού
Το υπόγειο πυρηνικό καταφύγιο © Antony Stanley/CC BY-SA 2.0

Για το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο ο αριθμός των εργατών φαντάζει εξωπραγματικός: Περισσότεροι από 20.000 εργάτες και 700 αρχιτέκτονες χάρισαν στο κτίριο το νεοκλασικό του σχήμα. Η κατασκευή του διήρκησε για 13 ολόκληρα χρόνια ενώ τα έργα συνεχίζονται…έως τις ημέρες μας!

Επειδή πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου, προτείνεται οι επισκέπτες να κάνουν προκράτηση των εισιτηρίων τους.

Ρουμανικό Αθήναιον

Το Ρουμανικό Αθήναιον φέρνει κάτι από Αρχαία Ελλάδα. Ο λόγος; Παρατηρείστε για λίγο τις κολώνες του. Η αρχιτεκτονική του θυμίζει την Αθήνα του Σοφοκλή, του Σωκράτη, του Περικλή.

Το Ρουμανικό Αθήναιον στο Βουκουρέστι

Το κτίριο του 19ου αιώνα σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Albert Galleron και θεωρήθηκε θαύμα της εποχής. Ολοκληρώθηκε το 1888 και αποκαταστάθηκε ξανά το 1992. Καινοτομία για την εποχή, ο τεράστιος τρούλος του ανέρχεται σε 41 μέτρα πάνω από την γη. Το περιστύλιο του (που του «χαρίζει» το σχήμα αρχαιοελληνικού ναού) είναι Ιωνικού ρυθμού και αποτελείται από 6 κολώνες.

Η κυρίως αίθουσα συναυλιών του, φιλοξενεί κάθε Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Τζόρτζε Ενέσκου (ρουμ. George Enescu). Αν θέλετε να παρακολουθήσετε ζωντανά μια από τις βραδιές με σονάτες Μπετόβεν ή Μπαχ θα πρέπει να κάνετε προκράτηση των εισιτηρίων σας. Όσο θα είστε εκεί, μην ξεχάσετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο στρογγυλό χωλ πριν την κυρίως αίθουσα. Μια τοιχογραφία μήκους 70 μέτρων αναπαριστά πολύ ζωντανά την Ρουμανική ιστορία.

Κοιμητήριο Μπελού

κοιμητήριο Μπελού
Άποψη του κοιμητηρίου © Britchi Mirela/CC BY-SA 4.0

Αν και…μακάβριο αξιοθέατο το κοιμητήριο Μπελού θεωρείται ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα κοιμητήρια διεθνώς. Αποτελεί τον τόπο ανάπαυσης διεθνώς αναγνωρισμένων Ρουμάνων από τον χώρο της πολιτικής, της ειδησεογραφίας ακόμη και της τέχνης. Μερικοί από τους διάσημους…κατοίκους του είναι ο Dimitrie Gusti, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος. Ο Spiru Haret ήταν διάσημος μαθηματικός και αστρονόμος της εποχής. Η Iulia Hasdeu ποιήτρια.

Ο καθένας που θα μπει στο εσωτερικό του θα νιώσει πως βρίσκεται σε μια γκαλερί γλυπτικής, αφού πανέμορφα αγάλματα αγγέλων και της Παναγίας συνοδεύουν το κάθε σας βήμα.

Ο χώρος έλαβε το όνομα του από τον Βαρόνο Bardu Bellu, ο οποίος δώρισε το συγκεκριμένο κομμάτι γης το 1858.

Κοιμητήριο Μπελού, ένα από τα πιο περίεργα αξιοθέατα
Προτομή εντός του κοιμητηρίου © Britchi Mirela/CC BY-SA 4.0

Έχει συνολική έκταση τα 54 στρέμματα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θεάματα στο Βουκουρέστι. Προσέξτε τα μνημεία που είναι αφιερωμένα σε αριστοκρατικές οικογένειες. Μνημονεύοντας συχνά δραματικά γεγονότα, συνοδεύονται από μοναδική διακόσμηση με εξαιρετική σκαλιστή λεπτομέρεια.

Revolution Square

Η Revolution Square στην Ρουμανία
Άποψη της πλατείας © Mihai Petre/CC BY-SA 3.0

Η Revolution Square (Piața Revoluției, Πλατεία Επανάστασης) συνδέεται με τις τελευταίες ώρες του Νικολάε Τσαουσέσκου στην εξουσία. Εκεί πραγματοποιήθηκε η κατάργηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, τον Δεκέμβριο του ‘89. Πριν ήταν γνωστή ως Πλατεία Παλατιού.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και το Μνημείο Αναγέννησης. Πρόκειται για έναν ψηλό οβελίσκο ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα των 1.058 θυμάτων της αιματηρής επανάστασης. Ένα χάλκινο άγαλμα στην περιοχή, ανήκει στον Iuliu Maniu πρωθυπουργό της Ρουμανίας. Φυλακίστηκε το 1947 από το κομμουνιστικό καθεστώς και απεβίωσε στην φυλακή του Sighet.

Το Άγαλμα του Γιουλιου Μανίου, Piata Revolutiei
Το άγαλμα του Γιουλιου Μανίου © Stoyan Chochkov/CC BY-SA 3.0

Η Revolution Square βρίσκεται σε έναν από τους πιο διάσημους δρόμους του Βουκουρεστίου, την Calea Victoriei (μετφ. Λεωφόρο Νίκης). Εκεί βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης όπως το Παλάτι του Λαού, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας και άλλα!

Παλιά Πόλη (Lipscani)

Η Παλιά Πόλη αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους καταυλισμούς του Βουκουρεστίου. Παραδοσιακά αρχοντικά και λιθόστρωτοι δρόμοι χρονολογούνται από τον 15ο ή και 16ο αιώνα. Η πολιτιστική της ανάπτυξη οφείλεται στο ότι η πόλη αποτέλεσε έδρα αυτοκρατορικών οικογενειών της Ρουμανίας. Παράλληλα ήταν ένα σταυροδρόμι για ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της γης και ένα λατρευτικό κέντρο. Βυζαντινές εκκλησίες άρχισαν να ορθώνονται στην περιοχή ήδη από τον 15ο αιώνα.

Μοντέρνα καφέ στην Παλιά Πόλη (Lipskani)
Μοντέρνα καφέ στο σημερινό Lipskani © kikiricky/CC BY-SA 3.0

Σήμερα, η Παλιά Πόλη -όπως δηλώνει και το όνομα της- διατηρεί αρκετά την medieval αρχιτεκτονική της η οποία συνδυάζεται άριστα με το σύγχρονο Βουκουρέστι. Εστιατόρια, καφέ, και μοντέρνα μπαρ στεγάζονται σε κτίρια του 17ου αιώνα. Η σκαλιστή λεπτομέρεια και τα ανάγλυφα σχέδια είναι εμφανή σε πολλά παράθυρα και γείσα των κτιρίων. Μερικές από τις οδούς θυμίζουν ακόμη επαγγέλματα του παρελθόντος όπως η οδός Blănari (οδός γουναράδων) .

Αναζητήστε για την Pasajul Macca-Vilacrosse στην δυτική σας πλευρά. Πρόκειται μια εσωτερική στοά με καταστήματα, χτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο εσωτερικό του μπορείτε να βρείτε ένα Blues Cafe, κινέζικο εστιατόριο, ένα μικρό bistro και πολλά άλλα!

Pasajul Macca-Villacrosse στο Βουκουρέστι
Ένα από τα must see της πόλης © Mihai Petre/CC BY-SA 3.0

Ναός Σταυρουπόλεως

Με την τοποθεσία του να βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, ο Ναός Σταυρουπόλεως χτίστηκε από έναν Έλληνα μοναχό με το όνομα Ioanikie Stratonikeas. Η εκλεπτυσμένη σκαλιστή του είσοδος και οι κολώνες Βυζαντινού ρυθμού, δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στο μοντέρνο Βουκουρέστι. Το κτίριο αποτελεί ένα μείγμα κουλτούρας και πολιτισμών. Αναγεννησιακή, Μπαρόκ, Οθωμανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική δημιουργούν μια μοναδική εκκλησία η οποία έχει επηρεαστεί από το αρχιτεκτονικό στυλ του Brancovan. Αυτό, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια του ηγεμόνα της Βλαχίας Κωνσταντίνου Μπρινκοβεάνου τον 17ο αιώνα.

Ο Ναός Σταυρουπόλεως, ένα από τα βυζαντινά αξιοθέατα
Ο Ναός Σταυρουπόλεως στην Ρουμανία © Britchi Mirela/CC BY-SA 3.0

Ο ναός περιστοιχίζεται από ένα προαύλιο χώρο, με αρκετά λουλούδια και επιτύμβιες πλάκες του 18ου αιώνα. Στο εσωτερικό του μπορείτε να δείτε μοναδικές αγιογραφίες και μοναδικά σκαλιστά έργα σε ξύλο. Γειτονικά, βρίσκεται ένα κτίριο από τις αρχές του 20ου αιώνα το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Περιλαμβάνει εικόνες και άλλα θρησκευτικά είδη από εκκλησίες που κατεδαφίστηκαν, κατά την διάρκεια του Κομμουνιστικού Καθεστώτος, με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο προαύλιος χώρος - Ναός Σταυρουπόλεως
Ο προαύλιος χώρος του ναού

Παλιά Αυλή

Η Παλιά Αυλή χτίστηκε το 1459 στα χρόνια του Κόμη Βλάντ του Γ΄ ή αλλιώς…Κόμη Δράκουλα!Μετά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του 1953 τον χώρο διαχειρίζεται το Μουσείο Δήμου Βουκουρεστίου. Για όσους επισκέφτηκαν το περίφημο Κάστρο Μπραν, η επίσκεψη στην Παλιά Αυλή θεωρείται απαραίτητη! Κατοικία πολλών πριγκίπων της Βλαχίας, στο χώρο αυτό έμεινε επίσης ο Βλάντ ο Παλουκωτής ο οποίος ενέπνευσε τον φανταστικό χαρακτήρα Dracula, στο ομώνυμο διήγημα του Bram Stoker.

Μπορεί βέβαια το Χόλιγουντ να παρουσιάζει τον Κόμη Βλάντ ως ένα αιμοδιψή…βαμπίρ (!) όμως για τους Ρουμάνους αποτελεί εθνικό ήρωα. Απόδειξη είναι η προτομή του σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Αυλής (φωτό).

Παλιά Αυλή - Προτομή του Κόμη Δράκουλα
Η προτομή του Κόμη Δράκουλα σε κεντρικό σημείο της αυλής © Stoyan Chochkov/CC BY-SA 3.0

Ένας πρίγκηπας του 16ου αιώνα, ο Mircea Ciobanul, επισκεύασε το παλάτι μετά τον θάνατο του Κόμη Δράκουλα. Σταδιακά έφερε ειδικευμένους τεχνίτες από κάθε γωνιά της γης, μεταμορφώνοντας το άσημο Lipscani σε κέντρο εμπορίου. Ο ίδιος έχτισε το 1559 την εκκλησία του Ευαγγελισμού ή του Αγίου Αντωνίου, ακριβώς δίπλα από το Παλάτι. Εκεί πραγματοποιούνταν η στέψη των Ρουμάνων βασιλέων για τους επόμενους δυο αιώνες. Μάλιστα θεωρείται «το παλαιότερο θρησκευτικό κτίριο που διατηρείται με την αρχική του μορφή στο Βουκουρέστι».

Πάρκο Χεραστράου

Με έκταση περισσότερα από 400 στρέμματα το Πάρκο Χεραστράου άνοιξε για πρώτη φορά το 1936. Τοπικοί κάτοικοι αλλά και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, βρίσκουν στο πάρκο κάτι διαφορετικό, από αυτά που συνήθως προσφέρει το Βουκουρέστι. Ανάμεσα στα πολλά χαρακτηριστικά του είναι τα μονοπάτια για περπάτημα, ο καταπράσινος ιαπωνικός κήπος και ένα ενεργό υπαίθριο θέατρο.

Το Πάρκο Χεραστράου την άνοιξη
Το πάρκο Χεραστράου την ημέρα © Diego Delso/CC BY-SA 4.0

Εκεί βρίσκεται και ο ποταμός Colentina ο οποίος σχηματίστηκε μετά από αποστραγγιστικά έργα του ‘30. Αποτελεί αγαπημένο χώρο για δρομείς, οι οποίοι την άνοιξη τρέχουν κατά μήκος της περιφέρειας του που αγγίζει τα 6 χλμ. Αυτή την εποχή μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο από την κύρια είσοδο ή να κάνετε ένα μικρό ταξίδι με βάρκα από την αποβάθρα της νότιας όχθης. Περιμετρικά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κατοικίες του 19ου – 20ου αιώνα που ανήκουν στην ελίτ του Βουκουρεστίου!

Οικία του Τσαουσέσκου

Υπήρχε μια εποχή στην Ρουμανία, όπου ο κόσμος υπέφερε από πείνα και δίψα· από έλλειψη ηλεκτρισμού και θερμότητας. Δεν συνέβαινε όμως παντού το ίδιο! Στην γειτονιά Primăverii στο Βουκουρέστι, η οικία του Τσαουσέσκου είχε λάβει το προσωνύμιο «παλάτι» (Primăverii Palace) εξαιτίας των ανέσεων που παρείχε.

Εσωτερική πισίνα στην Οικία του Τσαουσέσκου (Primaverii Palace)
Η περίφημη πισίνα με τα ψηφιδωτά © Tim Adams/CC BY-SA 3.0

Για παράδειγμα η πολυτελής πισίνα με τα εσωτερικά ψηφιδωτά ήταν πάντοτε γεμάτη νερό! Το μοντέρνο θερμοκήπιο είχε πάντα την κατάλληλη θερμότητα για να βοηθήσει την ανάπτυξη των… εξωτικών φυτών!

Όπως και το όνομα δηλώνει, στην Οικία Τσαουσέσκου ζούσε ο αυταρχικός ηγέτης Νικόλας Τσαουσέσκου με την σύζυγο του Έλενα, οι οποίοι έπεσαν από την εξουσία την περίοδο της Ρουμανικής Επανάστασης. Στη συνέχεια εκτελέστηκαν την Ημέρα των Χριστουγέννων του 1989. Το αρχοντικό είχε κλείσει για πολλά χρόνια μετά τις εκτελέσεις αλλά άνοιξε πάλι για το κοινό το 2016 ως μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν πλέον ελεύθερα να επισκεφτούν το αρχοντικό των 80 δωματίων το οποίο έχει ακόμη και …χρυσές βρύσες στο βασικό του μπάνιο!

Το μπάνιο της Οικίας Τσαουσέσκου
Άποψη του μπάνιου © Tim Adams/CC BY-SA 3.0

Info: Ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες που επισκέφτηκε τον χώρο ήταν και ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ήπιε τσάι με τον Τσαουσέσκου το 1969.

Αψίδα του θριάμβου στο Βουκουρέστι

Στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου, στο κέντρο μιας από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις της πόλης βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου (Arcul de Triumf). Το μνημείο θυμίζει στους περαστικούς τη νίκη του ρουμανικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μεγάλη Ένωση του 1918 – ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Ρουμανίας.

Η Αψίδα του Θριάμβου στο Βουκουρέστι
Μνημείο με ιστορική σημασία, η Αψίδα του Θριάμβου © Tim Adams/CC BY-SA 3.0

Χτισμένη με βάση το γαλλικό μοντέλο, η Αψίδα του Θριάμβου στο Βουκουρέστι είναι ο «μικρός αδερφός» του διάσημου μνημείου με το ίδιο όνομα στο Παρίσι. Το ύψος της ανέρχεται στα 27 μέτρα ενώ οι εσωτερικές σκάλες οδηγούν στην κορυφή, όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μια μοναδική θέα.

Αν την επισκεφτείτε την 1η Δεκεμβρίου (ημέρα εθνικής επετείου – Μεγάλη Ένωση του 1918) ετοιμαστείτε να συναντήσετε πολύ κόσμο! Ο μοναδικός ανάγλυφος εξωτερικός διάκοσμος έγινε από Ρουμάνους γλύπτες παγκοσμίου φήμης, όπως ο Ion Jalea και ο Dimitrie Paciurea.

Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας

Στα πρώην βασιλικά Ανάκτορα βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας. Με έτος ίδρυσης το 1948, το κυρίως highlight του μουσείου είναι η Βασιλική Συλλογή όπου βρίσκονται έργα Ρουμάνικης και Ευρωπαϊκής τέχνης του 15ου αιώνα. Η καλλιτεχνική κληρονομιά του μουσείου χωρίζεται σε δύο γκαλερί, την Εθνική και Ευρωπαϊκή Πινακοθήκη. Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει έργα από διάσημους Ρουμάνους καλλιτέχνες, όπως ο Θεόδωρος Αμάν και ο Νικόλαος Γριγκόρεσκου. Εκεί μπορείτε να δείτε επίσης μια εκτενή συλλογή γλυπτών του Κωνσταντίνου Μπράντσουσι, ίσως του πιο φημισμένου καλλιτέχνη της Ρουμανίας.

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας εξωτερικά
Το Μουσείο Τέχνης στην Ρουμανία, κατά την δύση του ηλίου © Joe Mabel/CC BY-SA 3.0

Οι εκθέσεις Ευρωπαϊκών γκαλερί περιλαμβάνουν 15 αίθουσες με έργα του Μονέ, Ρέμπραντ Ρενουάρ, Ρούμπενς και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Το εισιτήριο ξεκινάει από 4 Lei για τις απλές εκθέσεις ενώ μπορεί να φτάσει και τα 25 Lei για combo περιηγήσεις στην Εθνική και Ευρωπαϊκή γκαλερί. Οι τιμές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου.

Για όσους ενδιαφέρονται λοιπόν για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, το Μουσείο τέχνης της Ρουμανίας είναι ο νο1 προορισμός!

Εθνικό Μουσείο Χωριού «Dimitrie Gusti»

Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μουσείο «Dimitrie Gusti»
Μια από τις εκκλησίες – εκθέματα του χώρου © Klearchos Kapoutsis/CC BY-SA 2.0

Το υπαίθριο Μουσείο Χωριού «Dimitrie Gusti» ιδρύθηκε από τον κοινωνιολόγο Dimitrie Gusti το 1936. Βρίσκεται στο πάρκο Χεραστράου, καλύπτοντας μια έκταση 34 περίπου στρεμμάτων. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει 360 παραδοσιακές κατοικίες, 60.000 αντικείμενα και πάνω από 250.000 έγγραφα σχετικά με την παραδοσιακή και αγροτική ζωή της Ρουμανίας.

Τα αρχαιότερα σπίτια του χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και έρχονται από διάφορα μέρη της Ρουμανίας, όπως το Δέλτα του Δούναβη και την Βίλτσεα. Αυτά έχουν προσεκτικά αποσυναρμολογηθεί και μεταφέρθηκαν στο παρόν χώρο όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα αγροτικές κατοικίες και αχυρώνες, ξυλόκτιστες καλύβες, εκκλησίες και μύλους.

Μουσείο «Dimitrie Gusti», αξιοθέατα από την αγροτική ζωή της Ρουμανίας
Αγροτικές κατοικίες εντός του χώρου © Dennis Jarvis/CC BY-SA 2.0

Όπως ο Dimitrie Gustie δήλωσε έναν αιώνα πριν «…ήταν επιτακτική ανάγκη να έχουμε ένα υπαίθριο μουσείο με ολόκληρα αγροτικά σπίτια ως εκθέματα. Αυτά θα τοποθετούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να απεικονίζεται ένα πραγματικό χωριό…»

Και πράγματι το κατάφερε!

Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας

Το νεοκλασικό κτίριο -που κάποτε ήταν το αρχηγείο της ταχυδρομικής υπηρεσίας της Ρουμανίας- φιλοξενεί από το 1970 το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας. Τα 60 δωμάτια του μουσείου σήμερα, προβάλλουν τα πιο συναρπαστικά ιστορικά εκθέματα της χώρας που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα σύγχρονα χρόνια.

Η είσοδος του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας
Η όμορφη αλλά και…παράδοξη είσοδος © Jorge Láscar/CC BY-SA 2.0

Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 650.000 τεμάχια (αριθμός που συνεχώς αυξάνεται κάθε χρόνο) τα οποία οργανώνονται στις ακόλουθες συλλογές: αγγειοπλαστική, συλλογή νομισμάτων, μετάλλια-σφραγίδες, κοσμήματα, χειρόγραφα, διακοσμητικές τέχνες, ιστορικές φωτογραφίες, μέταλλα, όπλα και εξοπλισμός, αντικέ υφάσματα και έπιπλα.
Αρκετά από τα εκθέματα αναφέρονται σε ιστορικές προσωπικότητες. Για παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα μόνιμα εκθετήρια είναι η στήλη του Τραϊανού. Πρόκειται για αντίγραφο της ομώνυμης στήλης του 2ου αιώνα που χτίστηκε προς τιμήν του Αυτοκράτορα Τραϊανού. Ένα ακόμα από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου είναι τα 12 βραχιόλια από ατόφιο χρυσάφι από την περιοχή της Δακίας.

Η στήλη του Τραϊανου εντός του Μουσείου Ιστορίας της Ρουμανίας
Η στήλη του Τραϊανού στο Μουσείο © Jorge Láscar/CC BY-SA 2.0

Κάτοικοι της χώρας αυτής ήταν οι αρχαίοι Θράκες, σε μια τοποθεσία που παραδοσιακά βρισκόταν μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Καρπάθιων Ορέων. Τα βραχιόλια αυτά χρησιμοποιούνταν ως υψηλού βαθμού διακριτικά αλλά και κόσμημα, και ανακαλύφτηκαν στην τοποθεσία με το παράξενο όνομα Ζαρμιζεγεθούσα.

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας θα το βρείτε στην πασίγνωστη οδό Caleii Victori.

Cismigiu Gardens

Ένα από τα αξιοθέατα που θα βρεις στο Βουκουρέστι είναι και οι κήποι Cismigiu. Έχει όσα θα μπορούσες να ζητήσεις από ένα μοντέρνο κήπο: είναι φιλικός για οικογένειες αφού διαθέτει χώρο για να παίζουν τα παιδιά. Επίσης διαθέτει λίμνη στην οποία τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται αγώνες κωπηλασίας. Η ίδια λίμνη τον χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο όπου μπορεί κανείς να κάνει πατινάζ! Παρόλα αυτά για εκείνους προτιμούν να περάσουν πιο απλά την μέρα τους στο χώρο βρίσκονται αρκετά cafe, μπαρ και εστιατόρια.

 Cismigiu Gardens, Βουκουρέστι
Οι μοναδικοί κήποι Τσισμιγκίου © Gabriel/CC BY-SA 2.0

Αν για κάτι είναι διάσημος ο κήπος Cismigiu αυτό είναι η εξαιρετική χλωρίδα του η οποία ξεπερνάει τα 30.000 είδη και φυτά. Κάπου εκεί βρίσκεται και ένας Ρωμαϊκός κήπος στο όποιο μπορείς απλά να…περπατήσεις! Οι μαρμάρινες προτομές που θα συναντήσεις κατά μήκος της διαδρομής σου είναι από λόγιους συγγραφείς και ποιητές της Ρουμανίας.

Είναι ένας υπέροχος τόπος για να κάνεις πικ – νικ ή απλά να έχεις μια συζήτηση μακριά από την βοή της πόλης.

Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γκριγκόρε Αντίπα

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Γκριγκόρε Αντίπα» έλαβε το όνομα του από τον διασημότερο βιολόγο της Ρουμανίας και είναι από τα πλέον ενδεδειγμένα αξιοθέατα για παιδιά. Αν και η ιστορία του ξεκινά από το 1834 το ίδιο το κτίριο χτίστηκε στις αρχές του 20 αιώνα.

Σκελετοί Δεινοσαύρων στο Μουσείο Γκριγκόριε Αντίπα
Άποψη από Jurassic Park © Britchi Mirela/CC BY-SA 4.0

Σήμερα στους εσωτερικούς του χώρους, φυλάσσονται περισσότερα από 2.000 αντικείμενα φυσικής ιστορίας. Τα παιδιά θα βρουν αρκετές δραστηριότητες να απασχοληθούν, όπως ένα διαδραστικό πίνακα, τρισδιάστατες ταινίες, ακόμη και μια τεχνητή σπηλιά. Φυσικά, δεν θα έλειπαν από τα εκθέματα όπως οι…σκελετοί δεινοσαύρων που παραπέμπουν στο Jurassic Park!

Για τους μεγαλύτερους, στο υπόγειο υπάρχουν εκθέσεις με θέμα την ορυκτολογία, την εντομολογία και την ανθρωπολογία. Ένα από τα πράγματα που αξίζει να δεις είναι και η συλλογή πεταλούδων που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη! Το Μουσείο ανακαινίστηκε πρόσφατα ώστε να γίνει πιο προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ και ιδιαίτερα σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Μουσείο Τζόρτζε Ενέσκου

Αν και πολλοί πιστεύουν πως το κτίριο αυτό ήταν η οικία του σπουδαίου ρουμανικού συνθέτη Τζόρτζ Ενέσκου, στην ουσία κατασκευάστηκε για τον γαιοκτήμονα Γεώργιο Καντακουζηνό το 1905. Για αυτό και πολλοί παλαιότεροι κάτοικοι του Βουκουρεστίου αναφέρονται σε αυτό ως «Παλάτι του Καντακουζηνού».

Η είσοδος του Μουσείου Τζόρτζε Ενέσκου
Η είσοδος του Μουσείου © Pedro/CC BY-SA 2.0

Ο Τζόρτζε Ενέσκου μετά τον θάνατο του Καντακουζηνού παντρεύτηκε την χήρα γυναίκα του και διέμεινε στο παλάτι. Το 1955, έτος θανάτου του συνθέτη, το παλάτι έγινε ιδιοκτησία του κράτους. Ανοιχτό σήμερα για το κοινό, στο Μουσείο Τζόρτζε Ενέσκου υπάρχουν 3 δωμάτια με αναμνηστικά αντικείμενα του πιο διάσημου συνθέτη της Ρουμανίας. Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται χερουβείμ σε ύφος αναγεννησιακό να βαστάζουν μουσικά όργανα. Τα έπιπλα – αντίκες χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πολυέλαιοι και εσωτερικοί διακόσμηση ακολουθούν το ύφος της εποχής. Στο χώρο διατηρούνται επίσης μουσικά όργανα και φωτογραφίες του συνθέτη.

Πατριαρχικός Καθεδρικός Ναός της Ρουμανίας

Ο Πατριαρχικός Καθεδρικός ναός στην Ρουμανία (Catedrala Patriarhală din București) αποτελείται από ένα ολόκληρο συγκρότημα παρεκκλησίων και κτιρίων, τα οποία χτίστηκαν μεταξύ 1656 – 1658. Φημίζεται για τα χρώματα των ολοζώντανων αγιογραφιών του και το ιδιαίτερο ύφος της αρχιτεκτονικής Brâncovenesc, του 17ου αιώνα.

Το Πατριαρχείο της Ρουμανίας

Ιδρύθηκε από τον Σερμπάν Μπασαράτ, πρίγκηπα της Βλαχίας. Εντός του ναού, αξίζει να δεις το επιχρυσωμένο τέμπλο και την Παναγία με το Βρέφος Χριστό στον τρούλο. Εκεί βρίσκονται και τα λείψανα του Αγίου Dimitrie Basarabov πολιούχου του Βουκουρεστίου. Μεταφέρθηκαν από την Βουλγαρία το 1774 και βρίσκονται σε μια ασημένια λειψανοθήκη με γυαλί στην κορυφή του.

Την Καθαρά Δευτέρα, κατά παράδοση, Ορθόδοξοι πιστοί της Ρουμανίας από όλη την χώρα μεταβαίνουν για προσκύνημα στον ναό.

ARCUB

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου του Βουκουρεστίου (ARCUB) είναι ένα κτίριο που πρέπει να δείτε! Δημιουργήθηκε το 1934 με βάση την Αρ Ντεκό νοοτροπία της εποχής. Αρχικά προοριζόταν ως χώρος αναψυχής για την Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων του Δημαρχείου του Βουκουρεστίου.

Το Πολιτιστικό κέντρο ARCUB στο Βουκουρέστι
Η είσοδος του κέντρου ARCUB © Mark Ahsmann/CC BY-SA 4.0

Σήμερα το ARCUB προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε ανθρώπους της πόλης με αρκετά καλλιτεχνικά δρώμενα. Το 2015 φιλοξένησε περισσότερους από 250 καλλιτέχνες και επαγγελματίες καθώς και 150.000 κατοίκους και τουρίστες του Βουκουρεστίου. Το 2016 σχεδόν 200 πολιτιστικές παραγωγές και πρωτότυπα έργα δημιουργήθηκαν, και παρουσιάστηκαν σε νέα τμήματα του κοινού.

Για να δείτε το εσωτερικό του θα πρέπει να συμμετέχετε σε μια από τις συναυλίες στο αμφιθέατρο των 320 θέσεων!

Manuc’s Inn

Ένα από τα τελευταία Καραβάνσεραι των Οθωμανών στην Ρουμανία, το Χάνι του Μανούκ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης. Η αρχική κατασκευή διέθετε 100 δωμάτια, με αποθηκευτικούς χώρους, ξενώνες και υπόγεια κελάρια.

Manuc's Inn - Ξενοδοχείο σε κεντρικό σημείο της Παλαιάς Πόλης
Το Χάνι του Μανούκ, Βουκουρέστι © Andrei Stroe/CC BY-SA 3.0

Χτίστηκε από έναν Αρμένιο έμπορο, τον Manuc Bei στις αρχές του 19ου αιώνα από τον οποίο έλαβε και το όνομα του. Μετά τον θάνατο του Μανούκ οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία, αφού δεν παρείχε για αυτούς κάποια οικονομικά οφέλη.

Σήμερα το Χάνι του Μανούκ παίζει σημαντικό ρόλο για τον τουρισμό της Παλιάς Πόλης. Η αρχιτεκτονική του δομή και η ιστορία του, το μεταμορφώνουν σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου! Λειτουργεί ως εστιατόριο με Ρουμάνικη και Βαλκανική κουζίνα με τη συνοδεία χορών και παραδοσιακής μουσικής τα απογεύματα.

Domnița Bălașa

Ένας από τους ναούς που εντοπίζονται σήμερα στην Union Square (Πλατεία Ενότητος, Piata Unirii), είναι και αυτός της Πριγκίπισσας Balasa (Biserica Domnita Balasa). Το όνομα του έλαβε από την 6η κόρη του Βασιλιά της Βλαχίας Μπρινκοβεάνου.

Εκκλησία Domniţa Bălaşa (εσωτερικό)
Το εσωτερικό του ναού © Mihai Petre/CC BY-SA 3.0

Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους χώρους λατρείας του Βουκουρεστίου ο οποίος ευτυχώς διασώζεται μέχρι τις ημέρες μας… Και γιατί λέμε ευτυχώς; Διότι λίγο καιρό πριν, στα χρόνια του Κομμουνιστικού Καθεστώτος, η εκκλησία παραλίγο να μετατραπεί σε…εμπορικό κέντρο!

Ο ναός υιοθετεί αρκετά στοιχεία από χώρους λατρείας της Δυτικής αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα βιτρό τζάμια τα οποία είναι κατασκευασμένα στην Γερμανία. Στον προαύλιο χώρο βρίσκονται επίσης αρκετά μαρμάρινα αγάλματα, τα οποία δεν συνηθίζονται στην Ορθόδοξη παράδοση αλλά χαρίζουν αρκετή αισθητική ομορφιά.

Το άγαλμα της Πριγκίπισσας Balasa
Η Πριγκίπισσα Balasa σε κεντρικό σημείο της αυλής © Cristina.ciutan/CC BY-SA 4.0

Αναζητήστε το άγαλμα της Πριγκήπισσας Bălașa, φτιαγμένο από έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες της Ρουμανίας! Ο Frederic Storck απέδωσε με τόσο μοναδική λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο της νεαρής κόρης, χαρίζοντας στην εκκλησία, ίσως, το ωραιότερο, άγαλμα της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: