Κάστρο Μπραν: Το Γοτθικό Οχυρό του Κόμη Δράκουλα

Κάστρο Μπραν, Ρουμανία

Το Κάστρο Μπραν συνδέεται άμεσα με έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της Ρουμανίας: τον αιμοδιψή Κόμη Δράκουλα!

Στο χωριό Μπραν 28 χλμ. νοτιοδυτικά του Μπρασόβ βρίσκεται η οδός που συνδέει ιστορικά για αιώνες την Τρανσυλβανία με την Βλαχία. Εκεί, ψηλά σε ένα βράχο βρίσκετε το Κάστρο Μπραν, ένα από τα διασημότερα κάστρα της Ρουμανίας. Υπεύθυνος για αυτή τη διασημότητα ο Bram Stoker και η γραφική νουβέλα του “Dracula,” του 1897.

Αν και φημολογείται πως ο συγγραφέας δεν επισκέφτηκε ποτέ το Μπραν, εντούτοις το Κάστρο θεωρείται η κατοικία του περιβόητου χαρακτήρα του, εξ ου και το όνομα Κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

Ιστορικό

Τα θεμέλια του Κάστρου Μπραν έθεσε το Τευκτονικό Τάγμα, το οποίο έχτισε στην περιοχή ένα ξύλινο φρούριο μεταξύ του 1211 & 1225. Με την εισβολή όμως των Μογγόλων στην Ευρώπη το 1242 επήλθε και η καταστροφή του Κάστρου.

Πανοραμική άποψη του Κάστρου Μπραν
Το Κάστρο του Μπραν χτισμένο πάνω στο βράχο © Florin Şarpe /CC BY-SA 3.0

Η πρώτη καταγραφή του σε επίσημα έγγραφα εντοπίζεται το 1377. Τότε οι Σάξονες του Μπρασόβ, ζητούσαν  έγκριση από τον Λουδοβίκο Α’ της Ουγγαρίας για την ανακατασκευή του οχυρού. Αφού το αίτημα τους έγινε δεκτό, στα θεμέλια του πρώην ξύλινου φρουρίου φτιάξανε ξανά ένα κάστρο από πέτρα. Ο κύριος στόχος του οχυρού ήταν η άμυνα στην εισβολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά όμως και άθελα του, το Κάστρο Μπραν εξυπηρετούσε έναν ακόμη σκοπό.

Το Κάστρο Μπραν με θέα τα Καρπάθια Όρη
Με θέα τα Καρπάθια όρη… © Andrei Dan Suciu /CC BY-SA 3.0

Με τη θέση του να βρίσκεται στα όρια της Βλαχίας και της Τρανσυλβανίας παρέσχε ασφαλή μετάβαση, από το ένα σημείο στο άλλο…Ταυτόχρονα βελτιωνόταν η σχέση καθώς και η οικονομική ανάπτυξη των δύο αυτών χωρών.

Βασιλική κατοικία

Μετά την  επιτυχή ένωση της Τρανσυλβανίας με το Βασίλειο της Ρουμανίας το 1918, οι αρχές στο Μπρασόβ δώρισαν το κάστρο στη βασίλισσα Μαρία ως ένα σημάδι ευγνωμοσύνης. Τότε με την παρέμβαση της Βασίλισσας το Κάστρο άλλαξε αρκετά. Το παλιό οχυρό μετατράπηκε σε ένα παραμυθένιο τοπίο διατηρώντας ταυτόχρονα την μυστηριώδη και γοτθική αρχιτεκτονική του.

Η αυλή από το Κάστρο Μπραν

Όταν ο γιος της Κάρολος ανέβηκε στην εξουσία και προσπαθούσε να απομακρύνει την μητέρα του από τη χώρα, αυτή έβρισκε καταφύγιο στο Κάστρο Μπραν -“το μικρό Κάστρο” όπως έλεγε. Εκεί ξόδευε αρκετές ημέρες μέχρι και το θάνατο της. Έτσι σήμερα το Κάστρο Μπραν εκτός από το..κυνήγι βρικολάκων διαθέτει και ένα εξαιρετικό μουσείο με αντικείμενα της Βασίλισσας Μαρίας.

Λίγο αργότερα η ιδιοκτησία του Κάστρου μεταφέρθηκε στην πριγκίπισσα Ileana. Το 1948 όμως μετά την απέλαση από τη χώρα της βασιλικής οικογένειας, το Κάστρο ανέλαβε το Ρουμανικό κράτος. Δυστυχώς όμως και εκεί εγκαταλείφθηκε και μετά από χρόνια δημιουργήθηκαν σοβαρές ζημιές…

Κάστρο Μπραν, Κορώνα στον Εκθεσιακό χώρο
Αντικείμενα από ηγεμόνες και μεγάλους Βασιλείς στο Κάστρο Μπραν © EverlastingStar/CC BY-SA 4.0

Θρύλος του Κόμη Δράκουλα

Ο ιρλανδός συγγραφέας Abraham “Bram” Stoker έγραψε το θρυλικό, γοτθικό μυθιστόρημά του Dracula το 1897.  Σαν κύρια έμπνευση είχε την ζωή του πρίγκιπα της Βλαχίας, Βλαντ Γ’. Η Βλαχία είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Ρουμανίας. Τοποθετείται βόρεια του ποταμού Δούναβη και νότια της οροσειράς των νότιων Καρπαθίων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του συγγραφέα στην περιοχή, ο Στόκερ ήρθε σε επαφή με βάρβαρες αποδείξεις και αγριότητες που διέπραξε ο Βλαντ Γ ‘. Ο Κόμης Βλαντ λοιπόν (γνωστός και ως “Παλουκωτής”), διψούσε για αίμα και ακραία βασανιστήρια .

Κατά τον 15ο αιώνα ο Βλαντ τρομοκρατούσε την περιοχή της Βλαχίας μέχρι που τελικά φυλακίστηκε από τον βασιλιά Ματθαίο Κορβίνο της Ουγγαρίας. Ο Κόμης Βλαντ ο Γ’ ήταν γιος του Βλαντ Β’ Ντρακούλ. Το όνομα Ντράκουλα (Δράκουλα), είναι μια παραλλαγή του ονόματος του πατέρα του Βλαντ Ντρακούλ. Η λέξη “drac” αρχικά σήμαινε δράκο, ωστόσο στη σύγχρονη ρουμανική σημαίνει διάβολος.

Όσον αφορά τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, έχουμε συνηθίσει σε αυτό που μας προσέφερε το Hollywood: ο Κόμης Δράκουλας παρουσιαζόταν ψηλός, όμορφος με σαγηνευτικό βλέμμα.

Κέρινο ομοίωμα του Κόμη Δράκουλα στο Μουσείο Μαντάμ Τισο
Ο Κόμης Δράκουλας -Κέρινο ομοίωμα στο Μουσείο Μαντάμ Τισό © Pierre André /CC BY-SA 2.0

Παρόλα αυτό οι ιστορικές αναφορές στον Κόμη Βλαντ τον ” Παλουκωτή” δεν τον ανέφεραν ποτέ ως κάποιον, ιδιαίτερα όμορφο. Ήταν όμως αρκετά τρομακτικός…Δυο μεγάλα,  καταπράσινα μάτια έκαναν το αίμα των εχθρών του να παγώνει. Το στενόμακρο του πρόσωπο κατέληγε σε ένα παχύ μουστάκι ενώ τα χείλη του έμεναν μονίμως σφιχτά -σαν να μην γέλασαν ποτέ…Το παγερό βλέμμα και τα δυο συνοφρυομένα του φρύδια έκαναν την όψη του ακόμη πιο απειλητική.

Πως να μην αφήσει το όνομα ενός μύθου στις γενιές που θα ακολουθήσουν;

Λίγα λόγια για την ζωή του

Ο Κόμης Βλαντ ή Βλαντ Γ΄ Τσέπες για την Ρουμανία, γεννήθηκε στη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας 1431. Υπήρξε βασιλιάς της Βλαχίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, τότε που η Ρουμανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη δοκιμαζόταν από επιθέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αν και στον υπόλοιπο κόσμο σήμερα η μορφή του Βλαντ είναι συνδεδεμένη με τον φανταστικό χαρακτήρα του Δράκουλα, για την χώρα της Ρουμανίας είναι ένας εθνικός ήρωας και εξαιρετικός αγωνιστής.

Άγαλμα του Κόμη Βλαντ
Ο εθνικός ήρωας Κόμης Βλαντ σε άγαλμα στην Ρουμανία © Korinna/CC BY-SA 3.0

Το προσωνύμιο που τον ακολουθούσε «Παλουκωτής» ή «Ανασκολοπιστής» δόθηκε σε αυτόν από τους τρεμάμενους εχθρούς του, όταν συναντούσαν τα λεγόμενα «δάση» από παλουκωμένα θύματα. Υπολογίζετε πως στις μάχες του σκότωσε 40.000 – 100.000 ανθρώπους.

Το 1477 ήρθε ο θάνατος του στο πεδίο της μάχης. Παρ´ όλες τις έρευνες, το σώμα και ο τάφος του δεν έχουν εντοπιστεί. Μια παράδοση λέει πως δεν πέθανε ποτέ.

Το Κάστρο Μπραν σήμερα

Το 2005, η ρουμανική κυβέρνηση ψήφισε έναν ειδικό νόμο που επέτρεπε την αποκατάσταση αξιώσεων για ακίνητα που κατασχέθηκαν παράνομα από το καθεστώς του Τσαουσέσκου. Έτσι, το 2006 το κάστρο απονεμήθηκε στον γιο της πριγκίπισσας Ileana, Dominic von Habsburg και το 2009 μεταφέρθηκε στις αδελφές του Maria -Magdalena Holzhausen και Elisabeth Sandhofer. Τον Ιούνιο του 2009 άνοιξε το ανακαινισμένο κάστρο μαζί με το χωριό Bran για τη διατήρηση και τόνωση του ρουμανικού τουρισμού και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της περιοχής.

Σήμερα εντός του Κάστρου λειτουργούν πολλές και διαφορετικές εκθέσεις. Καταρχάς στους 4 ορόφους του ο επισκέπτης μπορεί να βρει κεραμικά antique έπιπλα, όπλα και πανοπλίας.

Μυστικό πέρασμα - Κάστρο του Κόμη Δράκουλα
Το μυστικό πέρασμα στο εσωτερικό του Κάστρου © Alessio Damato/CC BY-SA 3.0

Εκεί βρίσκεται επίσης και ένα μυστικό πέρασμα, το οποίο χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι στρατιώτες σε περίπτωση επίθεσης. Έβγαιναν στην κορυφή του Κάστρου και εκεί αμύνονταν ρίχνοντας πέτρες στους εισβολείς. Φυσικά αυτό μπορείτε και εσείς να το περπατήσετε και να βγείτε σε μια μικρή αίθουσα μουσικής, όπου πραγματοποιούταν η διοργάνωση μικρών κονσέρτων για χάρη της Βασίλισσας Μαρίας .

Αίθουσα κονσέρτων στο Κάστρο Μπραν
Αίθουσα μουσικής στο εσωτερικό του Κάστρου Μπραν © LibertinaGrim/CC BY-SA 3.0

Οι εκπλήξεις στον Κάστρο Μπραν όμως δεν τελειώνουν εκεί… Αν συνεχίσετε την περιήγηση σας θα δείτε όπλα μάχης, ασπίδες και μεσαιωνικές πανοπλίες. Σε ένα δωμάτιο αφιερωμένο στις παραδοσιακές φορεσιές, μπορείτε να δείτε το πριγκιπικό φόρεμα της Ileana, μαζί με ειδικά περιστασιακά φορέματα του περασμένου αιώνα. Σε ένα μικρό σινεμά, μπορείτε να παρακολουθήσετε επίσης μια ταινία μικρού μήκους για τη Βασίλισσα Μαρία και τη βασιλική οικογένεια.

Ασπίδες στο εσωτερικό του Κάστρου Μπραν
Κρεμασμένες ασπίδες στο εσωτερικό του Κάστρου Μπραν © Andreescu N. Stefan /CC BY-SA 3.0

Φυσικά σε ένα τέτοιο χώρο δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και μια αίθουσα αφιερωμένη στον Κόμη Βλαντ. Εξάλλου ο περισσότερος κόσμος έρχεται για αυτόν! Έτσι σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σύγχρονο χώρο μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σχετικά με τα βαμπίρ, την σκληρότητα του ηγεμόνα της Βλαχίας καθώς και τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο τιμωρούσε τους προδότες (βλ. παλούκωμα).

Hollywood & Κάστρο Μπραν

Το Hollywood βοήθησε αρκετά στην δημοτικότητα του Κάστρου Μπραν. Με τα χρόνια γυρίστηκαν εκεί αρκετές ταινίες με σημαντικότερη την  «Συνέντευξη με έναν Βρικόλακα» του 1994. Αν και η ταινία ασχολείται κυρίως με την ζωή του Κόμη Βλαντ, αρκετές σκηνές περιέχουν το Κάστρο και τα Καρπάθια όρη.

Πανοραμική θέα του χωριού Μπραν
Το χωριό Μπραν από ψηλά © Stef/CC BY-SA 2.0

Από τότε για τους τουρίστες το Κάστρο Μπραν είναι γνωστό ως το “Κάστρο του Κόμη Δράκουλα”. Ταυτόχρονα η Τρανσυλβανία και τα Καρπάθια όρη έγιναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ρουμανίας.

Η πρώτη ταινία του είδους γυρίστηκε στην Ρωσία και άνηκε στο είδος του βωβού κινηματογράφου. Η ταινία ονομαζόταν  Dracula και η παραγωγή της έγινε το 1920. Η επόμενη ταινία (κλασσική στο είδος της) είναι το Nosferatu (1922).

Ο ηθοποιός Bela Lugosi υποδύεται τον Κόμη Δράκουλα
Ο Bela Lugosi στον ρόλο του Κόμη Δράκουλα

Κάστρο Ποϊενάρι vs Κάστρο Μπραν

Παρότι ορδές τουριστών κάθε χρόνο επισκέπτονται το Κάστρο Μπραν για να δουν το μυθικό Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, υπάρχουν και αυτοί οι λίγοι, οι οποίοι ξεφεύγοντας από τα cliché του Hollywood “πετάνε” μέχρι το Κάστρο Poenari.

Κάστρο Ποϊενάρι
Η εναλλακτική επιλογή του Κάστρου Μπραν © Manu25/CC BY-SA 3.0

Σύμφωνα με  μια ακόμη άποψη της τοπικής Ρουμανικής παράδοσης, ο Κόμης Δράκουλας δεν έζησε ποτέ στο Κάστρο Μπραν -ούτε καν έθεσε το πόδι του σε αυτό. Αντιθέτως το Κάστρο Poenari φημίζεται ως ο τόπος κατοικίας του αιμοδιψή Κόμη, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Το Curtea de Arges είναι το πλησιέστερο χωριό στο κάστρο Poenari. Το Βουκουρέστι, πρωτεύουσα της Ρουμανίας, βρίσκεται 2,5 ώρες νοτιότερα. Δεδομένου ότι το Κάστρο δεν αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, δεν υπάρχουν ορδές λεωφορείων που να κατευθύνονται καθημερινά εκεί. Και φυσικά θα πρέπει να είστε έτοιμοι να περπατήσετε όταν φτάσετε – 2.800 πόδια επάνω. Αυτό που έχει απομείνει από το κάστρο είναι σκαρφαλωμένο στο λόφο όπου κατασκευάστηκε. Υπάρχουν 1.482 καλά διατηρημένα σκαλοπάτια, αλλά δεν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες ή δρόμοι προς τα πάνω.

Ερείπια στο Κάστρο Poenari
Τα απομεινάρια του Κάστρου © Andrea Stoica/CC BY-SA 3.0

Μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της υπαίθρου και να διαβάσετε τις ταμπέλες με πληροφορίες, που είναι γραμμένες στα αγγλικά καθώς και στα ρουμανικά. Η θέα από το Μεσαιωνικό οχυρό είναι μοναδική, αφού ατενίζετε το Râul Doamnei, έναν παραπόταμο του ποταμού Argeş. Αναφέρεται και ως “ποτάμι της πριγκίπισσας” και όχι τυχαία! Το όνομα προέρχεται από τη σύζυγο του Κόμη Δράκουλα, της Jusztina Szilagyi της Μολδαβίας, που πήδηξε από το κάστρο στο ποτάμι για να αποφύγει την σύλληψη από τους Τούρκους το 1462.

Κόστος Εισόδου

Πανοπλίες στο Κάστρο Μπραν
Μέσα στα εκθέματα βρίσκονται και πανοπλίες από τον 13ο- 14ο αιώνα © Mark Ahsmann/CC BY-SA 4.0

Για όσους ενδιαφέρονται για το κόστος εισόδου στο Κάστρο Μπραν, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τιμή διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Για τους ενήλικες το εισιτήριο κοστίζει περίπου 40Lei (8.5€) ενώ για τους γηραιότερους (65 ετών και άνω), 30Lei (6.5€). Για τους μαθητές και τα μικρά παιδιά η τιμή είναι 25Lei (5.5€) και 10Lei (2 €) αντίστοιχα. Ειδική έκπτωση παρέχετε για οργανωμένες εκδρομές με σχολικά γκρουπ. Δωρεάν είσοδος επίσης προσφέρεται σε ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 7 ετών. Οι φοιτητές που επιθυμούν να έχουν έκπτωση θα πρέπει να κάνουν επίδειξη του φοιτητικής τους ταυτότητας. Μπορείτε να κάνετε online κράτηση του εισιτηρίου σας  στην επίσημη ιστοσελίδα του Κάστρου Μπραν.

Ωράριο

Το ωράριο επίσκεψης στο Κάστρο Μπραν επίσης διαφέρει, αφού είναι ανάλογο με την περίοδο επίσκεψης σας στη Ρουμανία. Έτσι μεταξύ 1 Οκτωβρίου και 31 Μαρτίου οι ώρες επίσκεψης στο Κάστρο είναι: Δευτέρα 12 π.μ. – 4 μ.μ. και από Τρίτη έως Πέμπτη 9 π.μ. έως 4 μ.μ.

Το Κάστρο Μπραν την νύχτα
Άποψη του Κάστρου Μπραν το βράδυ © Julian Nyča/CC BY-SA 3.0

Τα καλοκαίρια που αργεί να νυχτώσει το πρόγραμμα είναι πιο ελαστικό. Μεταξύ 1 Απριλίου έως 31 Σεπτεμβρίου, οι πύλες του Κάστρου είναι ανοιχτές από τις 12 π.μ. έως τις 6 μ.μ. κάθε Δευτέρα και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα από 9 π.μ. έως 6 μ.μ. Για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων έως και τις 2 Ιανουαρίου,  το Κάστρο ανοίγει στις 9 π.μ. και κάποιες φορές 10 π.μ. Κάθε μέρα όμως κλείνει τις πύλες του στις 4 μ.μ. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν επισκεφτείτε το Κάστρο Μπραν μεσημέρι, σίγουρα θα το βρείτε ανοιχτό και μάλιστα οποιαδήποτε μέρα αφού παραμένει ανοιχτό 365 ημέρες το χρόνο!

Το Κάστρο Μπραν τον χειμώνα
Το Κάστρο Μπραν μέσα στα χιόνια© Mennowijnen/CC BY-SA 3.0

Φιλική συμβουλή: Κάντε μια επίσκεψη χωρίς φόβο σήμερα στο Κάστρο Μπραν αφού δεν περιέχει ούτε βαμπίρ, ούτε βρυκόλακες και φυσικά ούτε την μετενσάρκωση του Κόμη Βλαντ! Το μόνο που θα βρείτε είναι ένα μεσαιωνικό Κάστρο που πλέον λειτουργεί σαν μουσείο, με εκθέματα από τη Ρουμανία του 16ου αιώνα. Τα Καρπάθια όρη είναι μαγευτικά, ενώ τα φιλόξενα χρώματα της μικρής πόλης θα σας γεμίσουν ζεστασιά! Ακόμη το σκέφτεστε;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: