30 Αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης σαν τα Παραμύθια

Ο πύργος της Γαλάτα, Κωνσταντινούπολη.

Η Κωνσταντινούπολη, τα αξιοθέατα της οποίας χρονολογούνται από την εποχή του Βυζαντίου, είναι μια πόλη γεμάτη ευχάριστες αντιθέσεις…

Η πλούσια Βυζαντινή, Οθωμανική και Ρωμαική κληρονομία αντικατοπτρίζεται στα πλούσια αξιοθέατα της Πόλης. Με τον Κεράτιο Κόλπο και τον Βόσπορο να την διαχωρίζουν μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αποτελεί μια πόλη έκπληξη! Υπέρλαμπροι ναοί, φανταχτερά τζαμιά, παλάτια και μοναδικά μουσεία ανακαλύπτονται σε κάθε σας βήμα, σε μια χώρα με έντονο ιστορικό ενδιαφέρον.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα καθώς και προτάσεις για την επίσκεψή σας, στην Μαγική Ανατολή. Ακολουθήστε μας!

1. Μπλε Τζαμί

Εσωτερικό από το Μπλέ Τζαμί

Το Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, έλαβε το όνομα του από τα μπλε κεραμίδια που κοσμούν το εσωτερικό του. Κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση οι 6 μιναρέδες που το περιστοιχίζουν ενώ η ιστορία πίσω από αυτούς είναι αρκετά ωραία: ο αρχιτέκτονας του εν λόγω οικοδομήματος είχε λάβει εντολή από τον ίδιο τον Σουλτάνο να κατασκευάσει τον ωραιότερο τόπο λατρείας του Ισλάμ στον κόσμο. Τον διέταξε για τον σκοπό αυτό να μην λυπηθεί κανένα έξοδο -μάλιστα έδωσε την εντολή ο τρούλος του τζαμιού να κατασκευαστεί από ατόφιο χρυσό. Ο αρχιτέκτονας δίστασε. Η εντολή ήταν αδύνατο να τηρηθεί εξαιτίας του υπερβολικού βάρους του χρυσού.

Μπλέ Τζαμί, κεντρική πύλη

Τότε για να σώσει την ζωή του, σκέφτηκε ένα αρκετά έξυπνο τέχνασμα προκειμένου να σώσει την ζωή του…Κατασκεύασε περιμετρικά 6 μιναρέδες υποστηρίζοντας αργότερα πως υπήρξε θύμα παρανόησης, μιας και ο αριθμός “έξι” (αλτί) και η λέξη “χρυσός” (αλτίν) προφέρονται σχεδόν το ίδιο στα Τούρκικα.

Χτισμένο τον 17ο αιώνα, το Μπλε Τζαμί φαίνεται ότι επέτυχε τελικά τον σκοπό του αφού θεωρείται ο ομορφότερος τόπος λατρείας του Ισλάμ παγκοσμίως.  Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να προγραμματίσει από πριν την επίσκεψη του, αφού αρκετές φορές τον χρόνο λειτουργεί και ως τόπος λατρείας. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς, όπως τα 29000 πλακάκια σε μορφή τουλίπας και τα 200 παράθυρα με μοναδικά μοτίβα. Αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα!

2. Καπαλί Τσαρσί

Λάμπες πετρελαίου προς πώληση στην αγορά του Καπαλί Τσαρσί

Κάθε εκδρομή περιλαμβάνει τους τόπους όπου ο καθένας θα κάνει τα ψώνια του για τους αγαπημένους του ή τον εαυτό του! Η αγορά του Καπαλί Τσαρσί (Kapalı Çarşı) αποτελεί έναν τέτοιο τόπο, αφού αποτελεί την πιο μεγάλη “σκεπαστή” αγορά του κόσμου, με 5000 μαγαζιά στο εσωτερικό του. Αναρίθμητοι επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, περισσότεροι από 300.000 ημερησίως, βρίσκονται στο Μεγάλο Παζάρι θαυμάζοντας τα μοναδικά κεραμικά και απίστευτα χαλιά που τίθενται προς πώληση. Παζάρια φυσικά επιτρέπονται…

Δημιουργήθηκε περί το 1461 και παράλληλα με την Αγορά φιλοξενεί δυο τζαμιά, 4 συντριβάνια, 2 χαμάμ και το Cevahir Betesteni, γνωστή και ως “εσωτερική αγορά.” Αν ενδιαφέρεστε για είδη αντικέ ή πολύτιμους λίθους, τότε ήρθατε στο κατάλληλο μέρος.

Δείτε το στο χάρτη Καπαλί Τσαρσί, Φατίχ/Επαρχία Κωνσταντινούπολης

3. Τοπ Καπί.

Τοπ Καπί, Τουρκία

Δύσκολα συναντά κανείς, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα μέρος σαν το Τοπ Καπί όπου να συνδυάζεται τόσο αρμονικά η μακραίωνη ιστορία με την μοναδική θέα…

Με ένα πέτρινο τοίχο μήκους 5 χλμ. και 27 πύργους, το παλάτι Τοπ Καπί είναι ένα πανέμορφο μέρος να επισκεφτείς. Με χρονολογία δημιουργίας τον 15ο αιώνα, βρίσκεται στις ακτές ενός λόφου με την μοναδική θέα της Θάλασσας του Μαρμαρά, του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου να το συνοδεύουν καθημερινά. Η αναφορά του στην ιστορία του Ισλάμ πολύ σημαντική: κάποτε υπήρξε το σπίτι του Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κέντρο της Τουρκικής κυβέρνησης. Σήμερα λειτουργώντας πλέον ως μουσείο, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα παλάτια στον κόσμο. Οι χώροι του διακοσμούνται από μοναδικές συλλογές, που περιλαμβάνουν σπάνιες πορσελάνες και χρυσαφικά, ρολόγια της εποχής και άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

4. Πύργος Γαλατά

Ο πύργος του Γαλατά, Κωνσταντινούπολη.

Ένα από τα πιο mainstream κτίρια της πόλης όπου στους υψηλότερους ορόφους του, φιλοξενεί διάσημα restaurant και cafe.

Ο Μεσαιωνικός αυτός πέτρινος πύργος είναι γνωστός κι ως ο Πύργος του Χριστού. Την εποχή που χτίστηκε το 1348, ήταν το υψηλότερο κτίριο της πόλης με συνολικό ύψος τα 67μ. Είναι ορατός από πολλά σημεία της πόλης ενώ υπήρξε και εποχή, που λειτουργήσε ως παρατηρητήριο πυρκαγιών. Η μετάβαση μεταξύ των ορόφων γίνεται με…ασανσέρ, ενώ ο επισκέπτης θα πρέπει να είναι έτοιμος για να συναντήσει μερικά από τα πιο διάσημα καφέ της Ινσταμπούλ!

5. Μονή της Χώρας

Μονή της Χώρας
Μονή της Χώρας, Κωνσταντινούπολη

Το να επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη και να μην βρεθείς για μια μοναδική περιήγηση στην Μονή της Χώρας είναι αδύνατον!

Καταπληκτικά μωσαϊκά και αγιογραφίες αναδεικνύουν άριστα την βυζαντινή τέχνη, στους τοίχους αυτής της μονής όπου μέχρι και τον 16ο αιώνα ήταν Ελληνική. Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη σήμερα στον Χριστό Σωτήρα, αναφέρεται ως ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα βυζαντινά αρχιτεκτονικά έργα. Εντός των τειχών της ξεχωρίζει η αγιογραφία το Χριστού όπου ανασύρει μέσα από τον Άδη, τον Αδάμ και την Εύα.

Στα βυζαντινά χρόνια η περιοχή όπου σήμερα είναι χτισμένη η μονή ονομαζόταν Χώρα, εξ ου και το όνομα της. Ένα μέρος της Εκκλησίας χτίστηκε από την Μαρία Δούκα, ανιψιά του Ισαάκιου Κομνηνού.

Η Ανάσταση του Χριστού, Μονή της Χώρας
Αγιογραφικό θέμα στην Μονή της Χώρας

Ο εξωνάρθηκας και ένα παρεκκλήσι προστέθηκαν αργότερα από τον Θεόδωρο Μετοχίτη, σπουδαίου λόγιου και λογοτέχνη του Βυζαντίου (14ος αιώνας). Πιθανολογείται πως η εκκλησία κτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερου ναού, έξω από τα τείχη του Κωνσταντίνου του Α’. Τον 16o αιώνα μετατράπηκε σε τζαμί με την ονομασία Καριγιέ Τζαμί ενώ από το 1948 λειτουργεί ως μουσείο.

Είναι ένα από τα αξιοθέατα που πάντα περιλαμβάνεται σε μια προσκυνηματική εκδρομή στην Πόλη.

Tip: Εντός του ναού (ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο) απαγορεύονται οι φωτογραφίες με φλας.

6. Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το Μουσείο 3 σε 1!

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Κωνσταντινούπολη, είναι αδιαμφισβήτητα τα Αρχαιολογικά Μουσεία της… Στην ουσία πρόκειται για 3 μουσεία σε 1: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Αρχαίας Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής τέχνης. Βρίσκονται πολύ κοντά με το παλάτι του Τοπ Καπί, όποτε σε μια επικείμενη επίσκεψη σας στην Πόλη μπορείτε εύκολα να το συνδυάσετε. Συνολικά τα 3 μουσεία περιλαμβάνουν συλλογές με πάνω από 1.000.000(!) αντικείμενα από όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζουν τα αρχαία αγάλματα από την Κλασσική και Ρωμαϊκή περίοδο και η σαρκοφάγος του Μέγα Αλεξάνδρου.

Η κατασκευή τους ξεκίνησε περίπου στα τέλη του 19ου αιώνος ενώ από το 1935 και μετά λειτουργούν επίσημα ως μουσεία.

7. Τέμενος Σουλεϊμανιγιέ

Τζαμί του Σουλεϊμανιγιέ
Το Τζαμί του Σουλεϊμανιγιέ, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

Κατόπιν εντολής του Σουλεϊμάν, την κατασκευή του Τεμένους ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Σινάν ο οποίος και το έκτισε μέσα σε 7 χρόνια (1550-1557 μ.Χ). Όπως όλα τα μεγάλα και σημαντικά τζαμιά της εποχής, χτίστηκε ως συγκρότημα που περιλαμβάνει νοσοκομείο, βιβλιοθήκη, κουζίνα και ξενώνα για τους φτωχούς, χαμάμ και καταστήματα. Είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα οθωμανικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής στην Κωνσταντινούπολη.

Το Τέμενος Σουλεϊμανιγιέ είναι λιγότερο πολύπλοκο σε σχέση με άλλα της εποχής, τα απλά του όμως διακοσμητικά στοιχεία, δίνουν μια άλλη ατμόσφαιρα σε αυτό το αριστούργημα. Αποτελεί το μεγαλύτερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης και μνημείο της UNESCO.

8. Ντολμά Μπαχτσέ

Παλάτι Dolmabahce, Κωνσταντινούπολη
Το παλάτι του Dolmabahce

Υπερπολυτελή, κομψό, μεγαλοπρεπή είναι μόνο μερικά από τα επίθετα που μπορούν να περιγράψουν το παλάτι του Dolmabahce!

Για την κατασκευή του συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 14 τόνοι χρυσού, ενώ ο πολυέλεος του είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, φτιαγμένος αποκλειστικά από κρύσταλλα Βοημίας. Αν και μόλις χτισμένο τον 19ο αιώνα, το παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ συνδυάζει άριστα την παραδοσιακή Οθωμανική αρχιτεκτονική με τον νεοκλασικισμό και τον ρυθμό μπαρόκ. Πολλοί εξαιτίας της ομορφιάς και την πολυτέλεια της κατασκευής του, το συγκρίνουν με αυτό το παλάτι των Βερσαλλίων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την περίοδο μεταξύ 1856-1922 υπήρξε ο τόπος φιλοξενίας για πολλούς Σουλτάνους.

Η πρόσοψη του Dolmabahçe
Dolmabahçe, η κύρια πύλη © Moonik/CC BY-SA 3.0

Η πρόσοψη του ανακτόρου προς την θάλασσα είναι 600 μέτρα. Το πλάτος της αυλής είναι 95 μ. και το μήκος του κτίσματος φτάνει στα 284 μ. Συνολικά έχει 12 πύλες. Η πύλη του Θησαυροφυλακίου, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται σαν κύρια είσοδος και είναι ορατή από την λεωφόρο, δίνει μια εικόνα της μεγαλοπρέπειας του ανακτόρου. Συνολικά 285 δωμάτια, 43 αίθουσες, 6 χαμάμ και 6 μεγάλα μπαλκόνια απαρτίζουν τους εσωτερικούς χώρους του ανακτόρου. Η διακόσμηση πραγματοποιήθηκε από τον Sechan, διακοσμητή της Όπερας του Παρισιού.

Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν συνολικά 5.000.000(!) Οθωμανικά νομίσματα της εποχής.

Δείτε το στο χάρτη Ντολμά Μπαχτσέ ( Dolmabahçe Sarayı )

9. Βασιλική Κινστέρνα

Βασιλική Κινστέρνα, Κωνσταντινούπολη
Η Βασιλική Κιστέρνα της Πόλης

Η Βασιλική Κινστέρνα προμήθευε τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης με νερό από τον 6ο αιώνα, όταν και χτίστηκε επί Ιουστινιανού του Α’. Αποτελούσε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για την εποχή του, εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής. Η υπόγεια αυτή δεξαμενή νερού βρίσκεται 150 περίπου μέτρα από τον ναό της Αγίας Σοφίας. Έλαβε το όνομα της από την τοποθεσία στην οποία χτίστηκε, αφού βρίσκεται κάτω από την Βασιλική Στοά, στον πρώτο λόφο της Πόλης. Ονομάζεται και υπόγειο παλάτι (Yerebatan Saray) ενώ έχει συνολική χωρητικότητα 2,8 εκατομμύρια κυβικά λίτρα νερού.

Η εξαιρετική ακουστική του χώρου προσφέρεται για την διοργάνωση συναυλιών ενώ το 1963, σκηνές από την ταινία του James Bond  “Από την Ρωσία με αγάπη”, γυρίστηκαν στο εσωτερικό της. Αξίζει να δείτε τους κίονες με το ανάγλυφο κεφάλι Μέδουσας που βρίσκονται εντός της στοάς.

10. Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία από ψηλά
Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη.

Ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Πόλης, το παγκόσμιο προσκύνημα της Αγίας Σοφίας!
Κατά τα εγκαίνια του ναού τον Δεκέμβριο του 537, θαμπωμένος ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός από το κάλλος του αναφώνησε “νενικηκά σε Σολομών!” Ήθελε με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει η παράδοση, να εκφράσει την υπεροχή του έναντι του ναού του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Περισσότερες από 300.000.000 δραχμές δαπανήθηκαν για την αποπεράτωση του έργου ενώ τα θυρανοίξια του ναού, συνόδευε η διανομή αγαθών στους πτωχούς για πολλές ημέρες μετά…

Από το 537 μ.Χ και για 6 αιώνες  μετά, ο ναός της Αγίας Σοφίας ήταν Ορθόδοξος. Τον 12ο αιώνα μετατράπηκε σε Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ενώ μετά την Άλωση έγινε τζαμί, που λειτούργησε ως το 1931. Το 1935 ξανάνοιξε ως μουσείο και είναι πλέον διάσημο για τα πανέμορφα βυζαντινά μωσαϊκά του, που κοσμούν το εσωτερικό του.

11. Τέμενος Φατίχ

Τέμενος Φατήχ
Το Τέμενος Φατήχ, ένα από τα λιγότερο γνωστά αξιοθέατα της Πόλης © Mister No/CC BY-SA 3.0

Ο Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ κατασκεύασε για τον εαυτό του ένα κουλλιγιέ (συγκρότημα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων).Αυτό ήταν το Τέμενος Φατίχ, το οποίο κατασκευάστηκε στον χώρο της παλιάς Βυζαντινής Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, στο κέντρο της Πόλης. Αποτελείται από ένα μεγάλο τρούλο στη μέση και τρεις μικρότερους περιμετρικά. Στο σεισμό του 1766 το Τέμενος κατέρρευσε. Η διακόσμηση στο στέμμα της πύλης δείχνει πως κάποτε το εσωτερικό του αποτελούνταν, από πολύχρωμες ψηφίδες.

12. Ναός της Αγίας Ειρήνης

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, Κωνσταντινούπολη
Ο ναός της Αγίας Ειρήνης © Mix321/CC BY-SA 3.0

Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης είναι η δεύτερη σε εκκλησία μέγεθος μετά την Αγία Σοφία και ένα σημαντικό αξιοθέατο. Βρίσκεται στην εξωτερική αυλή του Τοπ Καπί και ανάγεται από τα βυζαντινά χρόνια. Λέγεται πως ανεγέρθηκε με εντολή του Κωνσταντίνου χρησιμοποιώντας υπολείμματα Ρωμαϊκών ναών του 4ου αιώνος. Αργότερα αναστηλώθηκε από τον Ιουστινιανό Α’ το 532 μ.Χ.

Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης είναι λιτή και απέριττη, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής περιόδου του Ιουστινιανού. Οι διαστάσεις της είναι 100 μ. x 32 μ. ενώ το σχέδιο της θυμίζει αρκετά την Αγία Σοφία. Περιμετρικά του τρούλου βρίσκονται 20 παράθυρα εκ των οποίων τα 14 έκλεισαν με τούβλα. Παρότι οι περισσότερες εκκλησίες της εποχής του Ιουστινιανού χαρακτηρίζονται από τον έντονο διάκοσμο, στην Αγία Ειρήνη θα δείτε μόνο ίχνη από τοιχογραφίες και λιγοστά μωσαϊκά. Ένα από τα πιο γνωστά μωσαϊκά αποτελείται από μοτίβα σταυρού και παρουσιάζει τον Χριστό. Μπορείτε να το δείτε στο χρυσαφί δάπεδο της αψίδας.

13. Ανάκτορο Μπεηλέρμπεη

Το Ανάκτορο Μπεηλέρμπεη
Ένα ακόμη Ανάκτορο στην Κωνσταντινούπολη© Alexxx1979/CC BY-SA 4.0

Το Ανάκτορο Μπεηλέρμπεη είναι βασισμένο στα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής.  Αποτελείται από παραθαλάσσια κιόσκια, αναρίθμητα δωμάτια και μια αίθουσα χαρεμιού. Συνολικά καταμετρούνται σε αυτό 6 μεγάλα σαλόνια και 24 δωμάτια. Το κάθε δωμάτιο όπως και πολλοί από τους εσωτερικούς χώρους διακοσμήθηκαν σε ρυθμό ροκοκό. Οι πολυέλαιοι που στολίζουν πολλά από τα σαλόνια του  αποτελούνται από κρύσταλλα Βοημίας. Έπιπλα φτιαγμένα από ξύλο καρυδιάς, όρθια ρολόγια, κρυστάλλινοι καθρέπτες και πανάκριβα χαλιά, δίνουν την εντύπωση πως το Ανάκτορο Μπεηλέρμπεη βγήκε μέσα από παραμύθι…

14. Πύργος του Λεάνδρου

Ο Πύργος του Λεάνδρου (Kiz Kulesi)
Ο Πύργος του Λεάνδρου ή Πύργος της Κόρης… © Arild Vågen/CC BY-SA 3.0

Ο Πύργος του Λεάνδρου βρίσκεται εκεί που ενώνεται ο Βόσπορος με την θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την μυθολογία, η Ηρώ που ήταν ιέρεια στο ναό της Αφροδίτης στην Σηστό ερωτεύθηκε τον Λέανδρο από την Άβυδο. Ο Λέανδρος περνούσε κάθε βράδυ κολυμπώντας την θάλασσα για να είναι μαζί της. Μια νύχτα όμως η ισχυρή καταιγίδα έσβησε το φως που άναβε η Ηρώ στον Πύργο, για να βλέπει ο αγαπημένος της. Και ο Λέανδρος που έχασε τον προσανατολισμό του πνίγηκε.

Για το κτίριο αυτό γίνεται λόγος για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα.Ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός (1143-1180) είχε οικοδομήσει εδώ ένα οχυρό με αμυντικό σκοπό. Ο Πύργος διακρίνεται επίσης σε αρκετές μινιατούρες της Οθωμανικής περιόδου.

Ο Πύργος του Λεάνδρου υπέστη αρκετή ζημιά στον σεισμό του 1510 και επισκευάσθηκε με εντολή του Σουλτάνου Γιαβούζ Σελήμ. Εικάζεται ότι κατά την Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο ο πύργος χρησιμοποιούνταν ως πύργος ελέγχου για τα πλοία του Βοσπόρου. Σήμερα είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Πόλης.

15. Αιγυπτιακή αγορά Μπαχαρικών

Αιγυπτιακό Παζάρι Μπαχαρικών, (Mısır Çarşısı) Istanbul
Το Αιγυπτιακό Παζάρι σε ώρα αιχμής © Brian Snelson/CC BY-SA 2.0

Το Αιγυπτιακό Παζάρι, το οποίο αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος κτιρίων του Γενί Τζαμί, χτίστηκε το 1664 από την Σουλτάνα Τουρχάν Χατιτζέ. Έλαβε το όνομα Αιγυπτιακό Παζάρι επειδή όλα τα αγαθά μεταφέρονταν εκεί μέσω της Αιγύπτου.

Κάηκε αρκετές φορές στην ιστορία του όπως το 1691, 1940 και 1944. Σήμερα έχουν μείνει 9 καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά μπαχαρικά. Άλλα καταστήματα της περιοχής αποτελούνται από καλαθοποιούς, πωλητές ξηρών καρπών και επιπλοποιούς.

Βρίσκεται στην συνοικία Εμίνονου (τουρκ. Eminönü) και ανήκει στον Δήμο Φατίχ.

16. Μονή του Παντοκράτορος Χριστού (Τέμενος Μολλά Ζεϊρέκ)

Μονή του Παντοκράτορος Χριστού (Zeyrek Camii)
Η Μονή Παντοκράτορος όπως φαίνεται σήμερα© A. Fabbretti/CC BY-SA 3.0

Η Μονή Παντοκράτορος είναι κτίσμα της Κομνήνειας περιόδου. Κτήτορες της είναι ο Ιωάννης Β΄ ο Κομνηνός και η σύζυγος του Ειρήνη.  Βρίσκεται πλησίον της συνοικίας Φατίχ, στο δρόμο που κατευθύνει προς το Υδραγωγείο του Ουαλέντος.

Ήταν μια από τις πλουσιότερες και πιο ένδοξες Μονές του παλαιού Βυζαντίου. Λέγεται μάλιστα πως κάποτε φιλοξενούσε 700 μοναχούς. Δυο εκκλησίες στο εσωτερικό της είναι αφιερωμένες στο Χριστό και την Παναγία Ελεούσα. Ο μοναχός Γεώργιος Σχολάριος της Μονή Χαρσιανείτου (γνωστός ως Γεννάδιος), στα χρόνια του Βυζαντίου κλείστηκε εδώ σε φυλακή.  Εδώ υπήρξε επίσης και ο τόπος ταφής του Μανουήλ Α΄ του Κομνηνού.

Σήμερα το μοναστήρι είναι γνωστό ως Τέμενος Μολλά Ζεϊρέκ.

17. Κάστρο Ανατολίας (Αναντολουχισάρι)

Κάστρο Ανατολίας (Anadoluhisari)
Άποψη του Κάστρου Ανατολίας, παράκτια του Βοσπόρου… © İhsan Deniz Kılıçoğlu/CC BY-SA 3.0

Το Κάστρο Ανατολίας χτίστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Α΄ στη θέση ενός αρχαίου ειδωλολατρικού ναού. Το κτίριο αποτελείται από ένα τριώροφο τετράγωνο πύργο με κυλινδρικούς προμαχώνες. Μερικά πλατειά αψιδωτά κουφώματα στην βάση των τειχών, επέτρεπαν την καλύτερη παρατήρηση του Βοσπόρου.

Είναι το αρχαιότερο κτίσμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκεται απέναντι από το Κάστρο της Ρούμελης. Στο τέλος της ακτής υπάρχουν αρκετά ψαροχώρια…

18. Πριγκηπόννησα

Κρουαζιέρα στην Πριγκηπόννησο
Άποψη της Πριγκηποννήσου © Guilhem Vellut/CC BY-SA 2.0

Τα Πριγκηπόννησα απέχουν 20 χλμ. από την ιστορική χερσόνησο ενώ από το Μποστάντζι (στο ασιατικό τμήμα) μόλις λίγα λεπτά. Αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα 10 πανέμορφων νησιών, τα οποία οι Ευρωπαίοι αναφέρουν ως και Κιζίλ-Ανταλάρ (Ερυθρά νησιά). Στην αρχαιότητα έφεραν το όνομα Δημονήσου ή Παπαδονήσια εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μονών τους. Το σύγχρονο όνομα Πργκηπόνησσα έλαβαν λόγω του ότι χρησίμευσαν ως τόπος φυλακής ή αναψυχής των Βυζαντινών Πριγκίπων.

Τα καλοκαίρια, μαζί με τους επισκέπτες από την Ιστανμπούλ, ο αριθμός του πληθυσμού ανέρχεται στις 100.000. Αρκετά δρομολόγια καταφτάνουν καθημερινά, από το Σίρκετζι αλλά και από το Μποστάντζι. Εντός των δρόμων του νησιού απαγορεύονται τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ενώ η μετακίνηση πραγματοποιείται κυρίως με αλογοάμαξες και ποδήλατα. Ο σημαντικότερος προορισμός της Πριγκηπόννησου είναι η Χάλκη και η Πρίγκηπος, οι οποίες διακρίνονται για τον φυσικό και πολιτιστικό τους πλούτο!

19. Ορτάκιοϊ Κωνσταντινούπολης

Η γέφυρα του Βοσπόρου, Κωνσταντινούπολη

Η περιοχή Ορτάκιοϊ (γνωστή επίσης και ως Μεσάχωρο) βρίσκεται στην περιοχή του Κάτω Βοσπόρου. Αναφορές στην αρχαιότητα την αναφέρουν με το όνομα Αρχείον -όνομα που έλαβε από τον πρώτο ιδρυτή της Αρχία τον Αριστώνυμο. Η Χριστιανική επιρροή της Βυζαντινής περιόδου, έφτασε σύντομα και εδώ, δημιουργώντας της περίφημη Μονή του Αγίου Φωκά.

Η Ορτάκιοϊ είναι μια περιοχή με ένα ιδιαίτερο μείγμα θρησκειών αλλά και κουλτούρας. Εβραικές συναγωγές, τζαμιά και βυζαντινοί ναοί συνυπάρχουν ειρηνικά, για περισσότερους από τρεις αιώνες. Στην παραλία υπάρχει το Ορτάκιοϊ Τζαμί (1854-55) το οποίο κτίστηκε επί του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και του αρχιτέκτονα Νικοός Μπαλιάν. Στα πίσω σοκάκια του τζαμιού, ο Ορθόδοξος ναός του Αγίου Φωκά χτίστηκε το 1856 ενώ σε απόσταση μερικών μέτρων βρίσκεται μια Εβραική συναγωγή.

20. Παλάτι του Πορφυρογέννητου

Παλάτι του Πορφυρογέννητου
Τμήμα τειχών του πρώην παλατιού

Αποτελεί μέρος των ανακτόρων των Βλαχερνών (11ος – 14ος αιώνας). Ονομάζεται Τεκφούρ Σαράι ή Ανάκτορο του Πορφυρογέννητου. Παρόλα αυτά δεν έχει καμία σχέση με τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ’ τον Πορφυρογέννητο (913 – 959).  Αντιθέτως, το όνομα του έλαβε προς τιμής του Αυτοκράτορα της Παλαιολόγειας περιόδου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ (1405 – 1453). Από το διώροφο σήμερα ανάκτορο, διασώζεται μόνο ένας υπέροχος τοίχος με αψιδωτά μαρμάρινα κοιλώματα, εναλλάξ λευκά και κόκκινα. Ο πρώτος όροφος έχει μια ορθογώνια αίθουσα χωρίς την οποιαδήποτε εσωτερική διακόσμηση.

Τον 18ο αιώνα το ανάκτορο στέγασε ένα εργαστήρι κεραμικής με το όνομα «Tekfur Sarayı».

21. Παλάτι Ιμπραήμ Πασά

Παλάτι Ιμπραήμ Πασά
Το Παλάτι του Ιμπραήμ Πασά, σήμερα ως Μουσείο

Το Παλάτι του Ιμπραήμ Πασά χρονολογείται τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στη θέση του αρχαίου Ιπποδρόμου. Η αρχική αφιέρωση έγινε από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν το 1520, στον Ιμπραήμ Πασά, Μεγάλο Βεζίρη της Ιστανμπούλ. Το κτίριο αυτό έγινε με λαξευτή πέτρα σε αντίθεση με πολλά οικοδομήματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής που έχουν κατασκευαστεί με ξύλο. Σε ειδική αίθουσα φιλοξενούνται γκραβούρες, πίνακες της Δύσης, Οθωμανικές μινιατούρες, κιλίμια και άλλα εργόχειρα της Ανατολής που ελκύουν καθημερινά κόσμο. Είναι γνωστό ως Μουσείο Τουρκο – Ισλαμικών Τεχνών και βρίσκεται στην πλατεία Σουλταναχμέτ, στη συνοικία της Εμίνονου.

Στην τουρκική γλώσσα παλιότερα ήταν γνωστό με το όνομα Evkaf-ı İslamiye Müzesi

22. Υδραγωγείο του Ουάλεντος

Το Υδραγωγείο του Ουαλέντος
Στο βάθος οι αψίδες του Υδραγωγείου

Στην περιοχή Saraçhane, στην λεωφόρο Ατατούρκ, βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Το Υδραγωγείο του Ουάλεντος κατασκευάστηκε επί αυτοκρατορίας Αδριανού (117- 138) για τις ανάγκες υδροδότησης της πόλης. Βυζαντινές πηγές αναφέρουν πως χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ουάλη (364 – 378) με πέτρες από τα τείχη της Χαλκηδόνας. Το τείχος του έχει σήμερα μήκος τα 921μ. ενώ το ύψος του κυμαίνεται από 18,5 έως 26,5 μέτρα.

23. Ανάκτορο Κιουτσούκσου

Ανάκτορο Κιουτσούκσου, Κωνσταντινούπολη
Το Ανάκτορο Κιουτσούκσου, απλά υπέροχο © Alexxx1979/CC BY-SA 4.0

Σε αντίθεση με άλλα παλάτια, το Ανάκτορο Κιουτσούκσου (τουρκ. Küçüksu) περιβάλλεται από κιγκλιδώματα χυτοσίδηρου με μία πόρτα, σε κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές. Το υπόγειο ήταν εξοπλισμένο με κουζίνα, κρεβατοκάμαρα και υπνοδωμάτια, με τα δάπεδα να αντικατοπτρίζουν το σχέδιο μιας παραδοσιακής τουρκικής κατοικίας – τεσσάρων γωνιακών δωματίων που περιβάλλουν μια κεντρική αίθουσα. Τα δωμάτια στην προκυμαία έχουν δύο τζάκια, ενώ τα άλλα έχουν από ένα το καθένα, όλα επενδυμένα με πολύχρωμο ιταλικό μάρμαρο. Τα δωμάτια διαθέτουν κρυστάλλινους πολυελαίους από τη Βοημία, με κουρτίνες, ταπετσαρίες επίπλων και χαλιά υφασμένα στο Hereke. Οι αίθουσες και τα δωμάτια παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής και τεχνών. Ο Charles Séchan, σκηνογράφος στη Κρατική Όπερα Βιέννης, ανέλαβε τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Abdülaziz (1830-1876), ακόμη πιο περίτεχνη διακόσμηση προστέθηκε στην πρόσοψη. Μάλιστα, ορισμένα από τα αρχικά κτίρια του κήπου κατεδαφίστηκαν την εποχή εκείνη. Το παλάτι εμφανίστηκε στην ταινία James Bond “The World is not Enough” ως το αρχοντικό του κληρονόμου πετρελαίου Elektra King στο Μπακού.

24. Οβελίσκος του Θεοδοσίου Α΄

Ο Οβελίσκος του Θεοδοσίου, Ιστανμπούλ
Ο Οβελίσκος του Θεοδοσίου © David Berkowitz/CC BY-SA 2.0

Ο οβελίσκος του Θεοδοσίου Α΄ (Theodosius Dikilitaşı) είναι ο αρχαιότερος της Ιστανμπούλ. Μεταφέρθηκε από την Ιεράπολη στη σημερινή του θέση από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Α΄. Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Ιουλιανού, ο οβελίσκος έμενε για καιρό εγκαταλειμμένος. Την εποχή του Θεοδοσίου Α΄ το μνημείο αυτό εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο Κοντοσκάλιον (λιμάνι του Ιουλιανού). Μετά από εντατικές εργασίες τριών ημερών ο οβελίσκος στήθηκε στην σημερινή του θέση, ξεπερνώντας τα 20μ. σε ύψος.

25. Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης την νύχτα
Άποψη του Ιπποδρόμου το βράδυ © Jorge Láscar/CC BY-SA 2.0

Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Σουλταναχμέτ, στο κέντρο της Ιστανμπούλ. Χρησιμοποιούταν για την ψυχαγωγία των πολιτών του Βυζαντίου αφού καθημερινά εκεί πραγματοποιούνταν ιπποδρομίες και αρματοδρομίες. Τα σημερινά ερείπια του Ιπποδρόμου αποτελούν σήμερα, μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης.

Ο Ιππόδρομος ανεγέρθηκε αρχικά από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο Αύγουστο το 203 μ.Χ. Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος αποφάσισε να κάνει την πόλη δεύτερη πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, επέκτεινε το οικοδόμημα και το παραχώρησε στους πολίτες στα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης, στις 11 Μαΐου 330 μ.Χ.

Εκτός από ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πόλης, ο Ιππόδρομος είναι ένα οικοδόμημα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Η χωρητικότητα του ανέρχεται στους 30.000 θεατές και με 400 μ. μήκος και 120 μ. πλάτος, ήταν ο δεύτερος κατά σειρά μεγαλύτερος ιππόδρομος του κόσμου (μετά τον Circus Maximus στην Ρώμη).

Αν επισκεφτείτε την Αγία Σοφία θα τον συναντήσετε σε κοντινή απόσταση!

26. Στήλη των Φιδιών

Η Στήλη των Φιδιών, Ιππόδρομος
Τμήμα της Στήλης των Φιδιών

Η Στήλη των Φιδιών (ή Τρικάρηνος Όφις) είναι το δεύτερο κατά παλαιότητα, μνημείο του Ιπποδρόμου. Την μετέφερε στον χώρο ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος το 326 μ.Χ. από το ιερό του Απόλλωνα των Δελφών. Εκεί, είχε υψωθεί εις ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών στη Μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.).

Η Στήλη αποτελούνταν από μπρούντζο, η οποία έφτανε τα 8 μέτρα σε ύψος. Αποτελούνταν (όπως βλέπετε στην φωτό) από τα σώματα 3 φιδιών τα οποία ενώνονταν στην κορυφή. Εξαιτίας αυτής της λεπτομέρειας το έργο αποκαλείται συχνά και Στήλη των Όφεων.

Στην κορυφή, τα κεφάλια των φιδιών στήριζαν ένα χρυσό τρίποδο στην βάση του οποίου βρισκόταν ένας χρυσός αμφορέας, με διάμετρο τα 2 μ. Ένα από τα κεφάλια σήμερα εκτίθεται σε ένα από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης.

27. Τέμενος Σεχζάντε

Τέμενος Σεχζάντε
Το επιβλητικό Τέμενος Σεχζάντε © Yahia.Mokhtar/CC BY-SA 4.0

Το Τέμενος Σεχζάντε (τουρκ. Şehzade Cami) είναι ένα τζαμί Οθωμανικής περιόδου που βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ, στον τρίτο λόφο της Κωνσταντινούπολης. Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής ανέθεσε το τζαμί για να τιμήσει τον αγαπημένο του γιο Şehzade Mehmed (Πρίγκιπα Μεχμέτ), ο οποίος πέθανε μόλις 21 ετών. Μερικές φορές αναφέρεται ως το «Τζαμί του Πρίγκηπα». Το Τέμενος Σεχζάντε ήταν η πρώτη μεγάλη αυτοκρατορική κατασκευή του αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Το ολοκλήρωσε το 1548 και θεωρείται ένα απ’ τα καλύτερα έργα της καριέρας του.

Εκτός από το τζαμί, το συγκρότημα αποτελείται από το μαυσωλείο του Πρίγκιπα Μεχμέτ, δύο Μεντρεσές και ένα πανδοχείο (caravansarai). Η μοναδική κόρη του πρίγκιπα Σουλτάνα Χιουμασάχ και ο νεώτερος αδελφός της είναι επίσης θαμμένοι εδώ.

Ένα από τα «κρυφά» διαμάντια, όσον αφορά τα αξιοθέατα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

28. Γέφυρα Γαλατά

Γέφυρα Γαλατά, Κωνσταντινούπολη
Η γέφυρα Γαλατά στον Κεράτιο Κόλπο © Bjørn Christian Tørrissen/CC BY-SA 3.0

Η παραλία του Γαλατά ή Πέραν βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά του Κεράτιου Κόλπου.

Η πρώτη καταγεγραμμένη γέφυρα της περιοχής, συναντάται τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό Α΄, κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης. Η απόπειρα σχεδίων μιας νέας γέφυρας (1502 – 1503) από τον ζωγράφο της Αναγέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι, απορρίφτηκαν από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ως «υπερβολικά αισιόδοξα».

Όταν ο Κεράτιος Κόλπος άρχισε να κατοικείται μετά τον 19ο αιώνα, η ανάγκη κατασκευής μιας γέφυρας ήταν απαραίτητη…Η πρώτη και δεύτερη γέφυρα κατασκευάστηκαν το 1836 και 1845 αντίστοιχα. Η σημερινή γέφυρα του Γαλατά είναι 5ης κατασκευής και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1994. Έχει μήκος τα 490 μ. και πλάτος τα 80 μ. Η ονειρική της θέση μεταξύ Καρακόι και Εμίνονου την έκαναν πρότυπο, για πολλούς πίνακες ζωγραφικής.

29. Στήλη του Κωνσταντίνου Α΄

Στήλη του Κωνσταντίνου Α΄, (Çemberlitaş Sütunu)
Η Στήλη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄

Η Στήλη του Μέγα Κωνσταντίνου (τουρκ. Çemberlitaş Sütunu) κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα στα εγκαίνια της πόλης. Το τούρκικο όνομα «Τσεμπερλίτας» μεταφράζεται ως «Καμμένη Στήλη» λόγω δυο μεγάλων πυρκαγιών του 1105 και 1779 αντίστοιχα.

Κάτω από την βάση της Στήλης, σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε ένα ιερό. Εκεί διατηρούνταν σημαντικά κειμήλια όπως ένα αλαβάστρινο δοχείο με μύρο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, τα οποία χρησιμοποίησε για τον καθαρισμό του Ιησού. Στην κορυφή της Στήλης υπήρχε το άγαλμα του ιδρυτή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Μέγα Κωνσταντίνου. Εκεί λέγεται πως κρατούσε μια σφαίρα, η οποία στο εσωτερικό της διατηρούσε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Το σημερινό ύψος της Στήλης ανέρχεται στα 37 μ. (από τα 50 μ. που είχε αρχικά). Βρίσκεται μεταξύ του Ιπποδρόμου και της πλατείας Μπεγιαζίτ.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη, είναι αμέτρητα τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε. Όμως μια επίσκεψη στην Πόλη δεν σταματά εκεί…  Παρακάτω, σας προτείνουμε μερικές ακόμη ιδέες για να αξιοποιήσετε ακόμη καλύτερα, μια πιθανή εκδρομή σας στην Τουρκία!

Επίσκεψη στην Ιστικλάλ Τζαντεσί

Λεωφόρος Ιστκλάλ Τσαντεσί
Ιστκλάλ Τσαντεσί ή αλλιώς Λεωφόρος Ανεξαρτησίας.

Με αφετηρία την πλατεία Ταξίμ και έως τον Πύργο της Γαλάτα, η οδός Ιστκλάλ υποδέχεται ημερησίως 3.000.000 ανθρώπους. Πολλές φορές είναι δύσκολο να την περπατήσεις εξαιτίας του πλήθους, όμως, αποτελεί μια χαρακτηριστική μικρογραφία της Ιστανμπούλ που οπωσδήποτε πρέπει να γνωρίσεις. Ιστορικά σινεμά, restaurant, ξακουστά cafe και μαγαζιά με επώνυμα ρούχα, είναι μόνο μερικά από τα καταστήματα που συναντά κανείς καθ’ οδόν.

Στη μέση της λεωφόρου βρίσκεται το ιστορικό Λύκειο Γαλατασαράι. Υπήρξε το πρώτο σχολείο με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και ιδρύθηκε το 1868. Απέναντι, το ιστορικό επίσης ταχυδρομείο ιδρύθηκε το 1875. Η στοά στον απέναντι δρόμο είναι γνωστή ως Τσιτσέκ Πασαζί και φιλοξενεί αρκετές μπιραρίες.

Λεωφόρος Ιστκλάλ Τσαντεσί
Η Λεωφόρος Ιστκλάλ Τσαντεσί © stegop/CC BY-SA 2.0

Η Μπαλίκ Παζαρί είναι η ψαραγορά της περιοχής, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε αρκετά θαλασσινά είδη. Όλα αυτά εκτείνονται κατά μήκος της λεωφόρου Ιστκλάλ, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πέραν. Σήμερα, εκεί είναι το κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης για τους νέους της Ιστανμπούλ.

Αν θέλετε να γνωρίσετε την Ιστκλάλ πιο ξεκούραστα, το”νοσταλγικό” κόκκινο τραμ της Ιστκλάλ θα σας μεταφέρει ως το τέρμα.

Δείτε την Πλατεία Ταξίμ στο χάρτη

Ένα φλυτζάνι Τούρκικου καφέ.

Τούρκικος καφές
Μπρίκι…ανατολίτικου τύπου!

Μερικοί τον αποκαλούν “Ελληνικό”,  άλλοι “Τούρκικο” ή και “Αρμένικο”. Η αλήθεια είναι πως η κυριότητα του συγκεκριμένου καφέ δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω χώρες, αλλά μάλλον στην Μέση Ανατολή.

Ο τρόπος παρασκευής του καφέ προέρχεται από την Αραβία. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Βεδουίνοι ήταν οι πρώτοι που έψησαν καφέ ακουμπώντας την χύτρα πάνω σε στάχτη και κάρβουνα, που τα κάλυπτε η άμμος. Σήμερα σε παραδοσιακά καφενεία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, θα δείτε το ψήσιμο του καφέ να γίνεται στην άμμο (χόβολη), το οποίο μπορεί να αργεί λίγο περισσότερο από το συνήθες όμως η αναμονή σίγουρα αξίζει!

Turkish delights (κοινώς…λουκούμια)

Turkish delights
Λουκούμια με διάφορες γεύσεις

Η ιδέα αυτών των γλυκισμάτων ανήκει αρχικά στην Τουρκία, η οποία τον 15ο αιώνα παρήγαγε το λεγόμενο rahat lokum. Στην επίσκεψη σας στην Πόλη θα βρείτε σωρεία καταστημάτων να πουλάει το τοπικό αυτό προϊόν, με διάφορες γεύσεις όπως τριαντάφυλλο, περγαμόντο και μαστίχα. Αν βρεθείτε λοιπόν εκεί φροντίστε να προμηθευτείτε!

Κρουαζιέρα στον Βόσπορο.

Τζαμί Ορτάκιοϊ και η γέφυρα του Βοσπόρου
Ο πολυτραγουδισμένος Βόσπορος!

Περίπου το 20% του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης (15 εκατομμύρια άνθρωποι) διασχίζουν το Βόσπορο κάθε μέρα. Το Στενό του Βοσπόρου είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα ναυτιλιακά κανάλια στον κόσμο, που διαχωρίζει την Ευρώπη με την Ασία. Μην χάσετε μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο, αφού προσφέρει μια μοναδική θέα των αξιοθέατων της Πόλης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με αφετηρία την Eminönü, διάρκειας 90′.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής, μην ξεχάσετε να ταίσετε τους γλάρους με σιμίτ (τούρκικο κουλούρι).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: