Φλαμίνγκο, οι παράξενοι ροζ επισκέπτες της Λάρνακας

Φλαμίνγκος στην Λάρνακα, Κύπρος

Κάθε χρόνο χιλιάδες Φλαμίνγκο επισκέπτονται τις Αλυκές της Λάρνακας, σε αναζήτηση της αγαπημένης τους τροφής που είναι οι γαρίδες άλμης…

Ένα από τα πιο παραδεισένια τοπία, αδιαμφισβήτητα, είναι αυτό της Αλυκής της Λάρνακας. Πρόκειται για το σύνολο τεσσάρων λιμνών, εκ των οποίων οι τρεις είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όπως και το όνομα φανερώνει, η περιεκτικότητα τους σε αλάτι είναι πλούσια γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το νερό της λίμνης εξατμίζεται. Τότε φανερώνεται η μεγάλη ποσότητα του αλατιού, το οποίο παλαιότερα συλλέγονταν και εξάγονταν στο εξωτερικό.

Για την αλμυρότητα του τόπου η τοπική παράδοση αναφέρει πως ένα καλοκαίρι ο Άγιος Λάζαρος επισκεπτόμενος τον τόπο, ζήτησε από έναν κάτοικο με πλούσια αμπέλια λίγο σταφύλι για να δροσιστεί. Στην άρνηση του ο Άγιος καταράστηκε τα αμπέλια του να γίνουν μια αλυκή για πάντα…

Αλυκή Ακρωτηρίου, Λάρνακα
Η Αλυκή της Λάρνακας (στο βάθος διακρίνεται ο Τεκές Χαλά Σουλτάνας)

Παρ’ όλο το…μπόλικο αλάτι οι Αλυκές της Λάρνακας αποτελούν επίγειο παράδεισο για χιλιάδες φλαμίνγκο που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο. Είναι δε μια ιδιαίτερη τουριστική ατραξιόν, στην οποία μπορεί κανείς να πλησιάσει προς την λίμνη και να θαυμάσει τους παράξενους αυτούς επισκέπτες. Μάλιστα γίνονται συστάσεις ώστε τα αμάξια να παρκάρονται σε ειδικούς χώρους μακριά από την λίμνη και ο θόρυβος να διατηρείται στο ελάχιστο, για να μην διαταραχθεί η γαλήνη των πουλιών.

Τα Φλαμίνγκος, τα όμορφα αυτά αποδημητικά πουλιά, λίγο τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Μερικά όμως ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά θα μας κάνει να τα συμπαθήσουμε αρκετά!

Close up ενός ροζ φλαμίνγκο
Ροζ Φλαμίνγκο

1. Τα φλαμίνγκο δεν γεννιούνται ροζ!

Κάνοντας μια επίσκεψη στην Αλυκή της Λάρνακας μπορεί να παρατηρήσετε ένα γκρι φλαμίνγκο. Μην βιαστείτε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα αφού πρόκειται απλά για… σημάδι ανωριμότητας. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι τα φλαμίνγκο δεν γεννιούνται ροζ αλλά με γκρι φτερά, τα οποία μετατρέπονται σε ροζ κατά την πάροδο του χρόνου. Ο χρωματισμός αυτός οφείλεται στα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης που προσλαμβάνουν από την διατροφή τους, πλούσια σε γαρίδες και καρκινοειδή. Ομοίως και ένα φλαμίγκο σε ένα ζωολογικό κήπο που υποσιτίζεται μπορεί μεγαλώνοντας να έχει χρώμα λευκό!

2. Ο “παράξενος επισκέπτης”

Μιας και μιλάμε για χρώματα …Το 2015 και 2016 ένα μαύρο φλαμίνγκο θεάθηκε στην Αλύκη Λεμεσού. Φωτογραφίες του κάνανε τον γύρο του Κόσμου, ως το μοναδικό με αυτό το χρώμα στο είδος του. Γιατί αυτή η διαφορά; Οι ειδικοί λένε πως οφείλεται σε μια σπάνια ασθένεια με το όνομα “μελανισμός”, μια γενετική διαταραχή που προκαλεί την παραγωγή περισσότερης μελανίνης από το κανονικό. Όπως και να έχει πραγματικά ξεχωρίζει!

Το μαύρο φλαμίνγκο στην Αλυκή της Κύπρου
Το σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο

3. Καταφτάνουν πάντα πολύ πεινασμένα!

Τα φλαμίνγκο συρρέουν κάθε χρόνο στο νησί αναζητώντας αυτό που θεωρούν ως την πιο νόστιμη λιχουδιά όλων… τις γαρίδες άλμης! Και τα φλαμίνγκο δεν χάνουν ευκαιρία να επισκεφτούν την Αλυκή του Ακρωτηρίου, αφού υπάρχει άφθονο φαγητό και νερό στη λίμνη. Έτσι μερικά επισκέπτονταιυποήπειρο την Κύπρο από τα γειτονικά νησιά της Μεσογείου, άλλα καταφτάνουν από την Τουρκία αναζητώντας βιώσιμο υγρότοπο, ενώ άλλα προέρχονται από τη λίμνη της Σαρδηνίας, της Βόρειας Ιταλίας και του Ιράν.

4. Φοινικόπτερος ο κοινός!

Ναι, αυτό είναι το επίσημο όνομά του, πιο γνωστό ως το μεγάλο φλαμίνγκο – το πιο συνηθισμένο είδος της οικογένειας φλαμίνγκο. Το άλλο όνομα του  -φλαμίνγκο- προέρχεται από την Ισπανική λέξη “φλαμένκο” που σημαίνει φωτιά και του δόθηκε εξαιτίας του ζωηρού φτερώματος του. Τα φλαμίνγκο τα συναντά κανείς στην Αφρική, την Ινδική υποήπειρο, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ευρώπη.

5. Προτιμούν να στέκονται (και να κοιμούνται) στο ένα πόδι.

Ενώ κυκλοφορούν πολλές θεωρίες γι ‘αυτό (και κανείς δεν έχει δώσει μια απολύτως σαφή εξήγηση), συνεχείς έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαμίνγκο προτιμούν να στέκονται στο ένα πόδι πολύ πιο συχνά στο νερό, παρά ότι όταν στέκονται στο έδαφος. Και δεδομένου ότι τα πόδια και το πέλμα αποτελούν σημαντική πηγή απώλειας θερμότητας στα πτηνά, πιστεύεται ότι εάν και τα δύο πόδια είχαν τοποθετηθεί στο νερό, θα χάνονταν πολύ περισσότερη σωματική θερμότητα από όση έπρεπε. Και έτσι, τα έξυπνα αυτά πουλιά αποφάσισαν ότι η στάση στο ένα πόδι είναι πολύ πιο λογική από δύο!

Φλαμίνγκο σε λίμνη στην Χιλή.
Φλαμίνγκο της Χιλής.

6. Το μεγαλύτερο είδος φλαμίγκο

Το μεγάλο φλαμίνγκο (όπως δηλώνει και το όνομα του ) είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλα. Παρ’ όλο που το ύψος του φτάνει μέχρι και τα 150cm δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ. Η πυκνότητα μάζας του κυμαίνεται μόλις από 2kg – 4kg, πράγμα ιδανικό για τις μακρινές του πτήσεις!

7. Τρώνε με το κεφάλι ανάποδα!

Όπως και οι φάλαινες, φιλτράρουν το φαγητό τους μόνο που…τρώνε με το κεφάλι ανάποδα!

Έτσι, ξεχωρίζουν τα μικροσωματίδια που βρίσκονται διαλυμένα στο νερό με τη βοήθεια μικροσκοπικών δίσκων που κρύβονται στο ράμφος τους. Και σαν μια μικρή αντλία, η γλώσσα του φλαμίνγκο σπρώχνει το νερό μέσα στο ράμφος τουλάχιστον 4 φορές το δευτερόλεπτο.

Φλαμίνγκο μέσα σε λίμνη
Ο τρόπος που τρώνε τα φλαμίνγκο

Τα Φλαμίνγκο επισκέπτονται συχνά την νήσο της Κύπρου. Αν δεν τα συναντήσετε στην Αλυκή της Λάρνακας, κάποια από αυτά συχνάζουν στην Λίμνη της Οροκλίνης και στο Παραλίμνι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας της Κύπρου, τα φλαμίνγκο εμφανίζονται στο νησί με τις πρώτες βροχές του χειμώνα και ξεπερνούν τις 15.000 τον αριθμό! Είναι λοιπόν αδύνατον να μην εντοπίσετε τα εντυπωσιακά αυτά ροζ πουλιά, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, από πολλά μέρη του κόσμου για να καταλήξουν στην Κύπρο μας -στο νησί της Αφροδίτης.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: