Πόντος, η χαμένη πατρίδα - 7 ημέρες

Βάστα γερά μη χάνεσαι ποντιακή ψυχή/ Χορτάτη από γαίματα πονείς μα γαληνεύεις

Όταν θωρείς την ομορφιά που έχουν τούτα τα παιδιά/ Που στην μεγάλη τους καρδιά λυγιέσαι και χορεύεις!

Βάστα γερά πατρίδα μου, κι ας είσαι σκλαβωμένη/ Μέσα βαθειά μου, σε ποθώ, σε προσκυνώ και σ’ αγαπώ

Κι όταν τραβώ τη δοξαριά, μια ελπίδα μ’ απομένει./ Ν’ ακούγεσαι ,πατρίδα μου, σ’ όλη την οικουμένη!

Θαρρώ με τ ’ ακροδάχτυλα ελάχιστα σ’ αγγίζω/ Μα από τα ξάρτια του μυαλού, μόνιμα σε βιγλίζω.

(Πατρίδα μου, σ’ ανασταίνω με τους χορούς και τα τραγούδια! Ποίημα της Άννας Δεληγιάννη-Τσιουλπά)

ημέρα1
Τραπεζούντα.

Συγκέντρωση στις στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την πτήση μας προς την Τραπεζούντα. Άφιξη στις , παραλαβή από τους συνεργάτες μας. Μεταφορά στην πόλη και αμέσως ξεκινάμε την ξενάγησης μας επισκεπτόμενοι την Βίλα Θεοφύλακτου που λειτουργεί σαν μουσείο, την Αγία Σοφία με την αρχιτεκτονική από την Εποχή των Κομνηνών, τον Ι.Ν.Παναγίας Χρυσοκέφαλου όπου γίνονταν οι στέψεις των Αυτοκρατόρων, την βίλα Καπαγιαννίδη, τον Ι.Ν. Αγίου Ευγενείου και τον Αρχαιότερο Ναό της πόλης της Αγ. Άννας. Βόλτα στον πεζόδρομο και ψώνια στη μεγάλη αγορά της πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

ημέρα2
Η φυσική ομορφιά του Πόντου.

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την λίμνη Ουζούνγκιολ που βρίσκεται κοντά στην Ριζούντα. Καθοδόν, θα περάσουμε από την Όφης, την πατρίδα του Υψηλάντη και τα Σούρμενα, που είχαν πριν την καταστροφή μεγάλη ελληνική κοινότητα, ενώ ακόμη και σήμερα ζουν πολλοί ελληνόφωνοι Πόντιοι. Αφού διασχίσουμε τα βουνά, θα φτάσουμε νωρίς το μεσημέρι σε ένα αριστούργημα της φύσης, την Μακρά Λίμνη με την εκπληκτική φύση και τους καταρράκτες που την περιβάλουν. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και περίπατο στο πράγματι ευχάριστο περιβάλλον. To απόγευμα επιστροφή στην Τραπεζούντα. Δείπνο, διανυκτέρευση.

ημέρα3
Παναγία Σουμελά.

Πρωινό και αναχώρηση για ανάβαση στο Όρος Μελά για να επισκεφθούμε την ιστορική Μονή του Πόντου της Παναγίας Σουμελά, διασχίζοντας τις όχθες του ποταμού Πυξίτη. Στην ιστορική Μονή θα συμμετέχουμε στην Θεία Λειτουργία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος. Προαιρετική επίσκεψη στα ελληνικά χωριά του Πόντου. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

ημέρα4
Σαμψούντα & Κερασούντα.

Πρωινό και αναχώρηση για την Σαμψούντα. Στη διαδρομή θα επισκεφθούμε την Κερασούντα. Ξενάγηση πόλης με την ελληνική συνοικία (Άγιος Νικόλαος και Αρχαιολογικό Μουσείο). Επίσκεψη στην Ορντου (Ι.Ν.Υπαπαντής) επίσκεψη στη παλιά συνοικία με τα παλιά αρχοντικά. Άφιξη στην Σαμψούντα, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

ημέρα5
Αμάσεια: Η ιστορική πρωτεύουσα του Πόντου.

Πρωινό και αναχώρηση για την Αμάσεια. Χτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Ιρι η Αμάσεια περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά και αποτελούσε από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες κέντρο πολιτισμού. Στις αρχές του 20ού αιώνα ζούσαν στην περιοχή 155.000 Έλληνες σε 392 κοινότητες με ισάριθμες εκκλησίες, με 325 σχολεία, όπου φοιτούσαν 10.000 μαθητές και δίδασκαν 565 διδάσκαλοι. Επίσκεψη στο μουσείο. Περιήγηση της πόλης με τα πόδια. Επιστροφή στη Σαμψούντα και ξενάγηση πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

ημέρα6
Περιήγηση στη Σινώπη.

Πρωινό και αναχώρηση για να επισκεφθούμε την ιστορική Σινώπη. Πόλη που ιδρύθηκε από τους αρχαίους Μιλήσιους τον 8 π.χ. αιώνα και μία από τις πρώτες πόλεις που κήρυξε ο Απόστολος Ανδρέας. Αποτέλεσε κύριο εμπορικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό κέντρο στην αρχαιότητα και ήταν η επισκοπή στην οποία ανήκαν οι γύρω πόλεις. Επίσκεψη στο μουσείο. Επιστροφή στην Σαμψούντα, ελεύθερος χρόνος στην πόλη, δείπνο και διανυκτέρευση.

ημέρα7
Επιστροφή αεροπορικώς στην Αθήνα.

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας ελεύθερος χρόνος και αναχώρηση για το αεροδρόμιο, για την πτήση μας προς την Αθήνα.

>>Το Πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει εφόσον επιβάλλεται για λόγους βελτίωσης κατά την κρίση του αρχηγού, χωρίς να παραλείπονται οποιαδήποτε από τους πιο πάνω χώρους και προσκυνήματα.

H Iστορία του Πόντου από την αρχαιότητα έως την εμφάνιση των Σελτζούκων Tούρκων.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

KOΣMHTOPAΣ ΠAIΔAΓΩΓIKHΣ ΣXOΛHΣ ΦΛΩPINAΣ

ΠPOEΔPOΣ ΤΜΗΜΑTOΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το όνομα Πόντος, ως γεωγραφική ενότητα, στην αρχαιότητα περιλάμβανε τις παράλιες περιοχές του Eυξείνου Πόντου.

Πόντος, κατά τον Hρόδοτο, τον Ξενοφώντα και άλλους αρχαίους ιστοριογράφους ονομάζεται η επιμήκης και ευρεία παραλιακή χώρα του Eυξείνου Πόντου, η οποία από χωροταξική άποψη περιλαμβάνει τα εδάφη ανάμεσα στο Φάση ποταμό, κοντά στον οποίο βρίσκεται η σημερινή πόλη Bατούμ της Γεωργίας, και την Hράκλεια την Ποντική . Πολλοί γεωγράφοι και ιστορικοί οριοθετούν τα δυτικά του σύνορα από τις εκβολές του ποταμού Άλυ, κοντά στην πόλη Σινώπη, την πρώτη ελληνική αποικία στον Eύξεινο Πόντο. Στο εσωτερικό η περιοχή εκτείνεται σε βάθος 200 έως 300 χιλιομέτρων, οριοθετημένη από την ίδια τη φύση που τη διαχώρισε από την υπόλοιπη Mικρά Aσία με τις απροσπέλαστες οροσειρές του Σκυδίση, του Παρυάδρη και του Aντιταύρου. Tο ορεινό και άγονο σε γενικές γραμμές έδαφος του Πόντου ευτύχησε να διαρρέεται από τους ποταμούς Άλυ, Ίρη, Mελάνθιο, Θερμώδοντα, Xαρσιώτη, Πρύτανη, Πυξίτη, Kαλοπόταμο και πολλούς παραποτάμους, που αποτελούν ευλογία και πηγή ζωής του τόπου.

H παρουσία των Eλλήνων στην περιοχή του Πόντου χρονολογείται από την αρχαιότητα. Oι Έλληνες θαλασσοπόροι, αφού κατέκτησαν από την εποχή του χαλκού τις ακτές του Aιγαίου Πελάγους, με τα βελτιωμένα ποντοπόρα πλοία τους, αποτόλμησαν να γνωρίσουν και την αφιλόξενη θάλασσα του Eυξείνου Πόντου με τις μακρινές και απροσπέλαστες παραλίες και οροσειρές.

Γύρω στα 1.000 π.X. τοποθετούν οι μελετητές την πραγματοποίηση των πρώτων εμπορικών ταξιδιών στην περιοχή αυτή για την αναζήτηση κυρίως χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων. H οργανωμένη αποστολή του Iάσονα και των Aργοναυτών στην Kολχίδα, οι περιπλανήσεις του Oρέστη στη Θοανία του Πόντου, οι περιπέτειες του Oδυσσέα στη χώρα των Kιμμερίων, η τιμωρία του Προμηθέα από τον Δία και η εξορία του στον Kαύκασο, το ταξίδι του Hρακλή στον Πόντο, καθώς και άλλοι γοητευτικοί ελληνικοί μύθοι, που αναφέρονται ειδικά σ’ αυτόν τον γεωγραφικό χώρο, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των πανάρχαιων αυτών εμπορικών δρομολογίων.

Δύο αιώνες αργότερα οι προσωρινοί αυτοί εμπορικοί σταθμοί μετατρέπονται σε μόνιμα οικιστικά κέντρα. Πρώτη η Mίλητος εγκαινίασε την αποικιακή πολιτική στον Eύξεινο Πόντο ιδρύοντας τη Σινώπη, σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση εξαιτίας του καλού λιμανιού της και της ομαλής επικοινωνίας με τις γύρω περιοχές. H Σινώπη με τη σειρά της ίδρυσε το 756 π.X. την Tραπεζούντα, την Kρώμνα, το Πτέριον, την Kύτωρο κ.ά. H Tραπεζούντα οικειοθελώς ως την εποχή του Ξενοφώντα ήταν φόρου υποτελής στη μητρόπολή της Σινώπη. Ως

Για περισσότερα εδώ:pontos.gr- Η ιστορία του Πόντου

Η τιμή περιλαμβάνει.

  • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Τραπεζούντα/Σαμψούντα-Αθήνα με φόρους και επίναυλο αεροδρομίου.
  • Μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
  • Μεταφορές-Ξεναγήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • 3 διανυκτερεύσεις στην Τραπεζούντα σε επιλεγμένα ξενοδοχεία.
  • 3 διανυκτερεύσεις στην Σαμσούντα σε επιλεγμένα ξενοδοχεία.
  • Πρωινό και δείπνο καθημερινά στα ξενοδοχεία μας.
  • Ξεναγήσεις από Ελληνόφωνoυς ξεναγούς σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Συνοδός του γραφείου μας σε όλη την διάρκεια της εκδρομής .
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνει.

  • Οτιδήποτε ρητώς δεν αναφέρεται ως περιλαμβανόμενο.
  • Φιλοδωρήματα (οδηγοί- ξεναγοί προαιρετικά-πάντα συνηθίζονται)

Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας με την παρακάτω φόρμα.

Πόντος, η χαμένη πατρίδα

Enter the Land of Light

pilgrimage tours in Greece logo
error: