Περιήγηση σε Αγίους Τόπους, Αίγυπτο (Σινά) & Ισραήλ - 10 ημέρες

Ως τιμή για τους προσκυνητές που μετέβαιναν παλαιότερα στους Αγίους Τόπους και «βαπτίζονταν» στον Ιορδάνη ποταμό, διδόταν το προσωνύμιο του «Χατζή. Η λέξη χατζής προέρχεται από το αραβικό «χατζ» που σημαίνει «στέκομαι μπροστά σε μια θεότητα σε ιερό μέρος» ή «ταξίδι σε ένα ιερό μέρος…».

ημέρα1
Στα προσκυνήματα της Παλαιάς Πόλης.

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αναχώρηση με απευθείας πτήση για το Τελ Αβίβ. Άφιξη και μεταφορά στα Ιεροσόλυμα. Τακτοποίηση στα δωμάτια πρωινό και ξεκούραση. Μεταφορά με το πούλμαν στην παλιά πόλη για μια πρώτη γνωριμία μα τα πανάγια προσκυνήματα εντός του Ναού της Αναστάσεως. Περπάτημα της Παλαιάς Πόλης αρχίζοντας από το Πραιτώριο και την ανάβαση της οδού του Μαρτυρίου. Προσκύνημα στον Ναό της Αναστάσεως, στον Πανάγιο τάφο, στο Γολγοθά, στην Αποκαθήλωση και τα παρεκκλήσια που κυκλώνουν το Ναό της Αναστάσεως με σημαντικότερο του Τιμίου Σταυρού. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας με το πούλμαν. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

ημέρα2
Συνέχεια της περιηγήσεως στην Παλαιά Πόλη.

Πρωινό και μεταφερόμαστε με πούλμαν στην παλιά πόλη για να συνεχίζουμε τη ξενάγηση μας με επίσκεψη στο λόφο Σιών. Επίσκεψη στο σπίτι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, στο Υπερώον, στη Πατριαρχική Σχολή(αν είναι ανοικτά)στο τείχος των Δακρύων, απ’ όπου θα δούμε-από μακριά- το Ναό του Σολομώντα, το Τέμενος Ομάρ και Ελ Ακσα. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα, προσκύνημα και ψώνια. Μεταφορά με πούλμαν στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

ημέρα3
Σαραντάριο Όρος, Ιεριχώ, Όρος των Ελαιών και άλλα.

Πρωινό και επίσκεψη στο Σαραντάριο Όρος (προαιρετικά με τελεφερίκ), όπου επειράσθη ο Κύριος. Συνεχίζουμε για την Ι.Μ. Αγ. Γερασίμου του Ιορδανίτη και την Ιεριχώ (Ι.Μ. Προφήτη Ελισσαίου με τη συκομορέα του Ζακχαίου). Επίσκεψη και στη Βηθανία όπου και ο τάφος του Αγίου Λαζάρου. Στη συνέχεια επίσκεψη στο Όρος των Ελαιών, όπου έγινε η Ανάληψη, στον τάφο της Παναγίας στη Γεσθημανή, στον κήπο της Γεσθημανή και τον τόπο Λιθοβολισμού του Αγίου Στεφάνου. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

ημέρα4
Στη συνέχεια της εκδρομής μας.

Πρωινό και αναχώρηση για το Όρος Θαβώρ όπου μεταμορφώθηκε ο Κύριος, στην Κανά όπου ευλογήθηκε ο Γάμος και στη Ναζαρέτ στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Ι.Μ. Αγ. Αποστόλων στην Καπερναούμ, στην Τιβεριάδα και στον Ιορδάνη ποταμό όπου θα γίνει το συμβολικό βάπτισμα. (πιθανόν το γεύμα στην Τιβεριάδα-προαιρετικό). Επιστροφή στα Ιεροσόλυμα δείπνο και διανυκτέρευση.

ημέρα5
Σε πολλά από τα μοναστήρια της Αγίας Γης.

Πρωινό και αναχώρηση για τις Ιερές Μονές των Αγίων Θεοδοσίου και Σάββα, το Χωρίο των Ποιμένων, τον Ι.Ν. Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ με το Σπήλαιο της Γεννήσεως κ Σπαργανώσεως Προσκύνημα και αναχώρηση για την Ι.Μ. Προφήτη Ηλία και επίσκεψη στην Ορεινή, όπου γεννήθηκε ο Τίμιος Πρόδρομος και στις Ι. Μονές, Συμεών του Θεοδόχου (καταμόνας) και του Τίμιου Σταυρού. Επιστροφή στα Ιεροσόλυμα. Δείπνο και διανυκτέρευση

ημέρα6
Στο Θεοβάδιστο Όρος.

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας. Αναχώρηση για το Σινά. Περνάμε από τα σύνορα Ισραήλ στην Αίγυπτο στην πόλη Τάμπα και φθάνουμε στην Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης το απόγευμα. Πιθανό να προλάβουμε τον Εσπερινό. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας δείπνο και διανυκτέρευση. Όσοι επιθυμούν να ανεβούν στην Αγία Κορυφή με δική τους ευθύνη, στις 23:30 το πούλμαν θα τους μεταφέρει στη Μονή. Η κατάβαση θα είναι γύρω στις 0700.

ημέρα7
Περιήγηση στην Μονή.

Στις 5:00 μεταφορά από το ξενοδοχείο μας στην Μονή για τη Θεία Λειτουργία. Ξενάγηση εντός της Μονής που περιλαμβάνει: προσκύνηση των Αγίων Λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας Βάτου, επίσκεψη στο Μουσείο με της περίφημες εικόνες του 6ου αιώνα μ.Χ. Στο οστεοφυλάκιο θα προσκυνήσουμε το ολόσωμο και άφθορο λείψανο του Αγ. Στεφάνου, ασκητή του 6ου αιώνα μ.Χ., μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

ημέρα8
Στο Κάιρο.

Θεία Λειτουργία στη Μονή (προαιρετικά). Αφού πάρουμε πρωινό αναχώρηση για το Κάιρο. Επίσκεψη στη Φαράν, στο γυναικείο μοναστήρι και πριν το ξενοδοχείο μας στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, όπου λειτουργούσε ο Άγιος Νεκτάριος. Θα δούμε το δωμάτιο του και θα προσκυνήσουμε τα Αγία Λείψανά του. Άφιξη στο Κάιρο στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

ημέρα9
Κάιρο- Αλεξάνδρεια.

Πρωινό και αναχώρηση για τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στο Κάιρο, προσκύνημα στο σπήλαιο που φιλοξένησε το θείο βρέφος, τη Θεοτόκο και τον Άγιο Ιωακείμ. Συνεχίζουμε για την ολοήμερη εκδρομή στην Αλεξάνδρεια. Επίσκεψη στο Κοπτικό Μοναστήρι του Αββά Παισίου στην Έρημο της Νιτρίας. Στην Αλεξάνδρεια, στο Πατριαρχείο μας, στον Ι.Ν Αγίου Σάββα, στο σπίτι του Καβάφη στη Βιβλιοθήκη. Επιστροφή στο Κάιρο, δείπνο και διανυκτέρευση.

ημέρα10
Επιστροφή.

Πρωινή μεταφορά στο αεροδρόμιο, αναχώρηση με απευθείας πτήση για την Αθήνα

>>Το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει κατά την κρίση του αρχηγού χωρίς να παραβλεφθούν τα Προσκυνήματα.

Η λέξη χατζής προέρχεται από το αραβικό «χατζ» που σημαίνει «στέκομαι μπροστά σε μια θεότητα σε ιερό μέρος» ή «ταξίδι σε ένα ιερό μέρος».

Το προσωνύμιο Χατζής, στη θρησκεία μας, δίδεται εθιμοτυπικά σε όποιον πηγαίνει να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους και «βαπτιστεί» στον Ιορδάνη ποταμό.

Βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτικό για κάποιον να λέγεται Χατζής για αυτό τον λόγο. Ωστόσο, είναι μια ένδειξη για κάποιον ότι έχει πάει εκεί. Μάλιστα, παλαιότερα που ήταν δύσκολες οι μετακινήσεις, το να πάει κάποιος στους Αγίους Τόπους ήταν πραγματικός «άθλος».

Για αυτό και ήταν κατι ως «τίτλος τιμής» για τον προσκυνητή.

Ως προσωνύμιο το Χατζής τίθεται, λοιπόν κατ΄ έθιμο προ του ονόματος του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού που επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους και που βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό, αποτελώντας παράλληλα νόμιμο λόγο εθιμικού δικαίου αλλαγής του επιθέτου των απογόνων του προσκυνητή.

Έχουν δε σημειωθεί πολλές τέτοιες αντικαταστάσεις επιθέτων. Π.χ. ένας χριστιανός που ονομάζεται Ανδρέας επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους και όταν επιστρέφει προσφωνείται Χατζηανδρέας. Τα παιδιά του, που ενδεχομένως έφεραν το επίθετο Ανδρέου, μπορούν να το αντικαταστήσουν με το Χατζηανδρέου.

Ανεξάρτητα από την επιστολογραφία σε εμπορικές κυρίως επιγραφές (ταμπέλες) προς περιορισμό του ονόματος αντί Χατζής τίθεται το ενδεικτικό Χ» προ του επιθέτου, αν και στις ημέρας μας το έθιμο αυτό τείνει να σβήσει.

Για περισσότερα εδώ: dogma.gr- Η ονομασία “Χατζής”

Η τιμή περιλαμβάνει.

  • Αεροπορικό Εισιτήριο Αθήνα-Τελ Αβίβ/Κάιρο-Αθήνα.
  • Φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων.
  • 5 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* με ημιδιατροφή στα Ιεροσόλυμα.
  • 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3* με ημιδιατροφή στο Σινά.
  • 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* με ημιδιατροφή στο Κάιρο.
  • Εκδρομές και ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Ελληνόφωνος Ξεναγός.
  • Πουλμανάκια για τον Άγιο Σάββα/Βίζα Αιγύπτου/ Βίζα Αιγύπτου/ Φόρος εξόδου από Ισραήλ.
  • Συνοδός Γραφείου σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνει.

  • Τυχούσα αύξηση φόρων Αεροδρομίου,
  • Ποτά, γεύματα.
  • Φιλοδωρήματα που πάντα συνηθίζονται και ότι αναφέρεται σαν προαιρετικό.

Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας με την παρακάτω φόρμα.

Περιήγηση σε Αγίους Τόπους, Αίγυπτο (Σινά) & Ισραήλ

Enter the Land of Light

pilgrimage tours in Greece logo
error: