Μουσείο Ερμιτάζ: Τα 1.000 Δωμάτια και τα Μυστικά τους

Άμαξες έξω από το Μουσείο Ερμιτάζ

Το Μουσείο Ερμιτάζ έλαβε το όνομα του από την γαλλική λέξη hermitage, που σημαίνει «ερημητήριο» Παρόλα αυτά μόνο…έρημο δεν είναι αφού αποτελείται από 1.000 αίθουσες γεμάτες σπάνια εκθέματα. Αρχικά, το μουσείο δημιουργήθηκε το 1764 από την Αικατερίνη την Μεγάλη, η οποία υπήρξε λάτρης της καλής τέχνης. Αφορμή για αυτό ήταν η αγορά 225 ζωγραφικών έργων από Φλαμανδούς και Ολλανδούς πλοιάρχους, που αρχικά είχαν ετοιμαστεί για τον Φρειδερίκο Β’ της Πρωσίας.

Σήμερα η μοναδική συλλογή του Ερμιτάζ  περιλαμβάνει ανεκτίμητης αξίας πίνακες όπως του Ρεμπράντ, Ραφαήλ και του Ολλανδού Φρανς Χάλς. Από τον καιρό που η Αικατερίνη ήταν αυτοκράτειρα της Ρωσίας και έως τον θάνατο της, εκτιμάται ότι η συλλογή της ήταν ανώτερη πολλών παλαιότερων Ευρωπαϊκών μουσείων. Συγκεκριμένα κατάφερε να συγκεντρώσει 4.000 έργα ζωγραφικής, 38.000 βιβλία, 10.000 πολύτιμους λίθους, 10.000 σκίτσα, 6.000 νομίσματα και αρκετά εκθέματα φυσικής ιστορίας.

Εσωτερικός χώρος - Μουσείο Ερμιτάζ
Ένας από τους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου Ερμιτάζ © Richard Mortel/CC BY 2.0

Βέβαια, για μια ισχυρή προσωπικότητα όπως της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης αυτό το πάθος για ομορφιά δεν ήταν τυχαίο· ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και μια πολιτική σκοπιμότητα. Χρησιμοποιώντας τον πλούτο ήθελε να αναδείξει την Ρωσία σε υπερδύναμη και εν μέρει τα κατάφερε… Οι συλλογές της αυξήθηκαν τόσο γρήγορα, που σύντομα το Ερμιτάζ επεκτάθηκε στα 1.000 υπέρ – πολυτελή δωμάτια που θαυμάζουμε σήμερα! Τι κρύβει το εσωτερικό τους; Θα δείτε αμέσως!

Τοποθεσία

Καταρχάς το συγκρότημα του Μουσείου Ερμιτάζ βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, κάπου ανάμεσα στον ποταμό Νέβα και την Πλατεία του Παλατιού. Διάσημη για τις “λευκές της νύχτες”, η Αγία Πετρούπολη περιλαμβάνει μοναδικά αξιοθέατα. Και ένα από αυτά, το Ερμιτάζ, εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη χάριν της ομορφιάς αλλά και της έκτασης που καταλαμβάνει.

Διάδρομος του Μουσείου Ερμιτάζ
Ακόμη και οι..όροφοι του Ερμιτάζ, έχουν μια μοναδική διακόσμηση!

Το μουσείο σήμερα αποτελείται από πέντε κτίρια: το Χειμερινό Παλάτι, το Μεγάλο Ερμιτάζ, το Μικρό Ερμιτάζ, το Νέο Ερμιτάζ και το Θέατρο της Μεγάλης Αικατερίνης. Κάθε ένα από τα κτίρια σχεδιάστηκε από διάσημους αρχιτέκτονες του 18ου και 19ου αιώνα. Το πιο διάσημο από τα κτίρια του είναι το Χειμερινό Παλάτι, σχεδιασμένο από τον Bartolommeo Rastrelli. Αυτό αποτέλεσε κατοικία πολλών Ρώσων αυτοκρατόρων μέχρι και το 1917. Σήμερα, τα κτίρια στεγάζουν μοναδικές συλλογές από διάφορες ιστορικές περιόδους. Πίνακες όπως την εποχή της Αναγέννησης, του Ιμπρεσιονισμού, της Οθωμανικής κυριαρχίας και της Ελληνιστικής περιόδου, κοσμούν τις αίθουσες του.

Ελληνικά εκθέματα

Θα περίμενε άραγε κανείς να βρει εκθέματα από την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μουσείο που βρίσκεται τόσο μακριά; Κι όμως! Το μαγικό Ερμιτάζ στις αχανείς αίθουσες του φιλοξενεί πολλούς θησαυρούς της ώριμης κλασικής περιόδου. Εκεί βρίσκονται ακόμη πολλά ρωμαϊκά αριστουργήματα με επιρροές από τον Εύξεινο Πόντο και αρχαία του Βυζαντίου.

Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Φωτογραφία από το εσωτερικό του Μουσείου Ερμιτάζ © RIchard Mortel/CC BY 2.0

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τέσσερις γκαλερί με θεματικές ενότητες που αφορούν την Ελλάδα μας! Όλα τα εκθέματα φυλάσσονται στο Ερμιτάζ, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

Α’ Ενότητα – Μνημεία Τέχνης της Αρχαίας Ελλάδας. Αυτή περιλαμβάνει Ελληνικά αγγεία με γραπτή διακόσμηση, Πήλινα ειδώλια, Σφραγιδόλιθους και Αρχαιοελληνικά νομίσματα.

Β’ Ενότητα – Έλληνες και Σκύθες στη Βόρεια παρευξείνια περιοχή. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει γλυπτά, κοσμήματα, νομίσματα, Καλλιτεχνήματα της Χερσώνας κατά τον Μεσαίωνα, Νομίσματα της μεσαιωνικής Χερσώνας.

Γκαλερί του Ερμιτάζ με γλυπτά Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων
Σε γκαλερί του Ερμιτάζ, με προτομές αρχαίων φιλοσόφων © RIchard Mortel/CC BY 2.0

Γ’ Ενότητα – Τέχνη της Κύπρου. Μνημεία αρχαίας τέχνης της Κύπρου, Νομίσματα της αρχαίας Κύπρου, Μεσαιωνικά μνημεία της Κύπρου

Δ’ Ενότητα – Αριστουργήματα Βυζαντινής Τέχνης: Ιστορία διαμόρφωσης της συλλογής νομισμάτων & Αγιογραφία.

Η Αφροδίτη της Ταυρίδας

Το πιο εντυπωσιακό ελληνικό έκθεμα είναι ίσως, η Αφροδίτη της Ταυρίδας. Το άγαλμα αυτό κατασκευάστηκε τον 3ο ή 2ο π.Χ. αιώνα και είναι αντίγραφο, αλλά όχι πιστό, ενός από τα πιο περίφημα έργα του 4ου π.Χ αιώνα του Πραξιτέλη, της Κνιδίας Αφροδίτης. Με το εκφραστικό πρόσωπο και την μοναδική γλυπτική λεπτομέρεια προκάλεσε τον θαυμασμό πολλών, οι οποίοι ταξίδευαν στην Κνίδο μόνο και μόνο για να το δουν.

Αφροδίτη η Κνίδια, έργο του Πραξιτέλη
Προτομή της Αφροδίτης του Πραξιτέλους, αντίγραφο της οποίας αποτελεί η “εν Ταυρίδας”.

Κατά τους Ελληνιστικούς και ΡωμαΪκούς χρόνους αντιγράφηκε περισσότερο από κάθε άλλο γλυπτό. Η Αφροδίτη του Ερμιτάζ είναι το πρώτο έργο αρχαίας τέχνης που έφτασε στην Αγία Πετρούπολη, με τον Μέγα Πέτρο να την αποκτά ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις με τον Πάπα.

Αρχικά τοποθετήθηκε στους θερινούς Κήπους του τσάρου. Σύντομα όμως, μεταφέρθηκε στο Ανάκτορο της Ταυρίδας. Εκεί πήρε και το προσωνύμιο με το οποίο είναι σήμερα γνωστή.

Οι Γάτες του Ερμιτάζ

Την ώρα που κάποιος επισκέπτης “ταξιδεύει” σε άλλες εποχές, μέσα σε κάποια από τις πολυτελείς Αίθουσες του Μουσείου Ερμιτάζ, ταυτόχρονα από κάτω στα δαιδαλώδη κελάρια του η ζωή αποκτά άλλους ρυθμούς…Εδώ δεκάδες χνουδωτοί “φύλακες” έχουν ένα μόνο και κύριο έργο: τίποτα και κανείς να μην βλάψει την σπάνια συλλογή που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια έργα τέχνης. Και όταν λέμε “τίποτα” ή “κανείς” στην ουσία εννοούμε ένα πράγμα: ποντίκια!

Γάτα στο Ερμιτάζ
Ένας από τους πιστούς φύλακες του Ερμιτάζ © ewwl/CC BY-SA 3.0

Στο Μουσείο Ερμιτάζ δεν είναι μόνο διάσημα τα έργα τέχνης και οι συλλογές του. Όχι! Διάσημες είναι και δεκάδες γάτες που στεγάζονται σήμερα στο Μουσείο ως φύλακες. Μοναδικό αντάλλαγμα στις υπηρεσίες τους, ένα κουτί γατοτροφής…

Τα τελευταία χρόνια οι γάτες του Ερμιτάζ έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη. Επισκέπτες αμέσως μετά από μια βόλτα στο Μουσείο δεν ξεχνούν να αναζητήσουν και τα χαριτωμένα αυτά τετράποδα. Το ενδιαφέρον του κόσμου αναπτύχθηκε τόσο ραγδαία,  ώστε ο διευθυντής του Μουσείου κος Πιοτρόβσκυ σε πρόσφατη συνέντευξη του να αναφέρει: “Στις ημέρες μου με ρωτούν συχνότερα για τις γάτες παρότι για τον διάσημο ζωγράφο Rembrandt!”

Ποια είναι όμως η ασυνήθιστη ιστορία των γατών του Ερμιτάζ; Θα το μάθετε αμέσως!

Γάτες με προέλευση…αυτοκρατορική!

Η ιστορία των γατών του Ερμιτάζ ανάγεται στον Τσάρο Πέτρο τον Μέγα (1672-1725) ιδρυτή της Αγίας Πετρούπολης. Πιστεύεται ότι έφερε την πρώτη γάτα στο Χειμερινό Παλάτι μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Ολλανδία. Αρκετά χρόνια αργότερα η Μεγάλη Αικατερίνη θα ιδρύσει το Ερμιτάζ (1764) και θα χαρίσει στις γάτες τον επίσημο τίτλο “Φρουροί της Συλλογής.”

Για δυο αιώνες οι χνουδωτοί “φύλακες” της Αυτοκράτειρας θα υπερασπίζονται τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου, μέχρι την ημέρα που ένας μεγαλύτερος εχθρός θα φτάσει προ των πυλών…

Το Μουσείο Ερμιτάζ το βράδυ

Η φασιστική Γερμανία εισέρχεται στο Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η πολιορκία που διάρκεσε  από το 1941 έως το 1944 (γνωστή και ως Πολιορκία των 900 ημερών), είχε τραγικές απώλειες. Περισσότεροι από 1.100.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρξε αρκετός άμαχος πληθυσμός και γυναικόπαιδα. Όμως την ίδια μοίρα είχαν και οι γάτες του Ερμιτάζ: “Δεν απέμεινε κανένα ζώο στην πόλη μπροστά σε αυτή την λιμοκτονία, το κρύο και το βομβαρδισμό” όπως ανέφερε στο παρελθόν και ο διευθυντής του Μουσείου.

Μόλις όμως άρθηκε η πολιορκία τα πράγματα σύντομα άλλαξαν: Δύο ειδικά φορτηγά γεμάτα γάτες στάλθηκαν στην Αγία Πετρούπολη. Σκοπός τους, να βοηθήσουν τους επιζώντες αφού χιλιάδες αρουραίοι είχαν κατακλύσει την πόλη. Όταν η αποστολή τους τελείωσε κάποιες από αυτές τις γάτες κατέληξαν στο Ερμιτάζ. Εκεί γύρισε και μια νέα σελίδα για το Μουσείο αλλά και τους φύλακες του…

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα για τις γάτες του Ερμιτάζ;

Όπως τα υπερσύγχρονα μέσα φύλαξης στην επιφάνεια του Ερμιτάζ παίζουν μεγάλο ρόλο για την ασφάλεια των σπάνιων εκθεμάτων το ίδιο συμβαίνει και στα υπόγεια του -εκεί που δεκάδες άλλοι “σιωπηλοί” φύλακες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη διαφύλαξη πολύτιμων αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Άποψη από το εσωτερικό του Ερμιτάζ

Σήμερα, περισσότερες από 80 γάτες βρίσκουν φροντίδα στο Μουσείο Ερμιτάζ. Δεν είναι καθόλου παράξενο γιατί οι γάτες Ερμιτάζ έχουν γίνει σύμβολο του μουσείου. Μάλιστα η φήμη τους εξαπλώθηκε πέρα από τους τοίχους του Χειμερινού Παλατιού. Σε αυτό βοήθησαν αρκετοί σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως το 2014 ο φωτογράφος Erik van Lieshout. Επισκέφτηκε το Μουσείο Ερμιτάζ, όπου δημιούργησε ένα εργαστήριο στο υπόγειο του με σκοπό να βελτιώσει τους χώρους διαβίωσης των γατών.

Γάτα του Ερμιτάζ, Ρωσία

Εκτός όμως από το “επίσημο” προσωπικό, δεκάδες άλλοι πολίτες άρχισαν αφήνουν εκεί τα γατιά τους με την ελπίδα, πως θα βρουν εκεί τροφή. Όσο περνούσε ο καιρός, η τροφοδοσία για μια τόσο μεγάλη εισροή ζώων άρχισε να γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτη για το μουσείο. Με τη βοήθεια δύο βασικών χορηγών – του γερμανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pro Animale και του γάλλου κατασκευαστή τροφών για κατοικίδια Royal Canin – οι γάτες του Ερμιτάζ απολαμβάνουν σήμερα μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, καθώς και όλα τα απαραίτητα φάρμακα.

Συλλογές του Ερμιτάζ

Το Μουσείο Ερμιτάζ περιλαμβάνει αναρίθμητες συλλογές και εκπαιδευτικές αίθουσες, προσφέροντας στον κάθε επισκέπτη μοναδικές ώρες ψυχαγωγίας αλλά και ενημέρωσης. Αν ποτέ κανονίσετε μια επίσκεψη στο Ερμιτάζ, παρακάτω σας δίνουμε μια μικρή ιδέα για το τι μπορείτε να δείτε:

  •  Τμήμα Αρχαιοτήτων

Ένα από τα παλαιότερα τμήματα του μουσείου, καλύπτει την Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Ρώμη και τη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Είκοσι έξι μέλη του προσωπικού επιβλέπουν μια συλλογή 106.000 αντικειμένων, που κυμαίνονται από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η μόνιμη έκθεση καταλαμβάνει είκοσι τρία δωμάτια, κυρίως στο ισόγειο του Νέου Ερμιτάζ.

  • Μουσείο του αυτοκρατορικού εργοστασίου πορσελάνης

Βασισμένο στην ιστορική συλλογή του Μουσείου Πορσελάνης. Τέθηκε υπό την φροντίδα του Ερμιτάζ τον Φεβρουάριο του 2001. Πάνω από 30.000 αντικείμενα περιλαμβάνουν δείγματα πορσελάνης που παράχθηκαν από από την ίδρυση του εργαστηρίου το 1774 μέχρι την επανάσταση του 1917. Περιλαμβάνονται επίσης δείγματα πορσελάνης από ιδιωτικά ρωσικά και δυτικοευρωπαϊκά εργοστάσια για να μην αναφέρουμε γυαλί, κεραμικά, σχέδια και φωτογραφίες υπό τη φροντίδα των δέκα μελών του προσωπικού.

Μουσείο Πορσελάνης, Ερμιτάζ
Δείγμα από το Μουσείο Πορσελάνης στο Ερμιτάζ © Richard Mortel/CC BY-SA 2.0
  • Νομισματολογία

Αυτό το τμήμα είναι ένα από τα παλαιότερα στο μουσείο. Το έδαφος για την δημιουργία του ετοιμάστηκε από την Αικατερίνη την Μεγάλη αλλά ιδρύθηκε επισήμως μόνο το 1805. Το προσωπικό των είκοσι πέντε ατόμων είναι υπεύθυνο για πάνω από 1.200.000 αντικείμενα. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: νομίσματα του αρχαίου κόσμου, Ασίας και Αφρικής και νομίσματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι συλλογές αυτές εμφανίζονται κυρίως σε προσωρινές εκθέσεις στο Μουσείο.

  • Δυτική ευρωπαϊκή τέχνη

Ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα τμήματα του Μουσείου. Το τμήμα αυτό έχει προσωπικό εξήντα τρία μέλη τα οποία φροντίζουν για πάνω από 400.000 αντικείμενα. Είναι χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα: ζωγραφική από τον 13ο έως 18ο αιώνα (συμπεριλαμβανομένων των Leonardo da Vinci, Rubens, Titian κ.λπ.). Ζωγραφική και γλυπτά του 19ου και 20ού αιώνα (συμπεριλαμβανομένου και του Ιμπρεσιονισμού).

Μουσείο Φαμπέρζ, Ερμιτάζ
Άποψη της αίθουσας Φαμπέρζ, στο Ερμιτάζ © Ninaras/CC BY 4.0
  • Η ερευνητική βιβλιοθήκη

Η προσωπική συλλογή βιβλίων 40.000 βιβλίων της Αικατερίνης της Μεγάλης, αποτελεί τον πυρήνα αυτής της βιβλιοθήκης, μια εκ των παλαιότερων και μεγαλύτερων στη Ρωσία. Τώρα αποτελείται με περισσότερα από 800.000 βιβλία για την τέχνη, την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό σε όλες τις γλώσσες. Ένα τμήμα των Σπάνιων Βιβλίων και χειρόγραφων αποτελείται από 10.000 ιδιαίτερα σπάνια αντικείμενα: ευρωπαϊκά και ρωσικά χειρόγραφα, πρώιμα ρωσικά και δυτικά τυπωμένα βιβλία, βιβλία επενδυμένα με καλλιτεχνικά καλύμματα.

  • Το σχολικό κέντρο

Δώδεκα μέλη του προσωπικού αναπτύσσουν εξειδικευμένα προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και ηλικίας μικρότερης σχολικής φοίτησης. Το Κέντρο λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα από το 1999. Περιλαμβάνει το Art Studio, το Lecture Hall, διάφορες ομάδες σπουδών μετά το σχολείο, καθώς και κάτι μοναδικό για το Hermitage: το Club Young Archeologist και το Club Young Historic Clubs.

Άμαξες έξω από το μουσείο
Το Μουσείο Ερμιτάζ την ημέρα
  • Επιστημονική αποκατάσταση και διατήρηση

Από τα 126 μέλη του προσωπικού του, οι περισσότεροι είναι ειδικοί που παρέχουν υπηρεσίες συντήρησης και αποκατάστασης στις συλλογές του Μουσείου. Το Τμήμα περιλαμβάνει δεκατρία εργαστήρια, μερικά εκ των οποίων είναι: ζωγραφική με καβαλέτο, ζωγραφική με τέμπερα, μνημειώδη ζωγραφική, ανατολίτικη ζωγραφική, γραφικά, γλυπτική και πολύτιμοι λίθοι, οργανικά υλικά, υφάσματα, ρολόγια και μουσικοί μηχανισμοί

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις συλλογές του Ερμιτάζ

Πότε να το επισκεφτείτε

Αν θέλετε να έχετε το μέγιστο χρόνο για την επίσκεψή σας, συνιστούμε να το κάνετε σε μια Τετάρτη ή Παρασκευή , δεδομένου ότι αυτές τις μέρες το μουσείο έχει ένα πιο εκτεταμένο πρόγραμμα (από τις 10:30 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ.).

Άγαλμα στο Ερμιτάζ
Ερμιτάζ, ένας από τους διαδρόμους του © Fumihiko Ueno/CC BY 3.0

Τις υπόλοιπες μέρες (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή) το πρόγραμμα είναι μικρότερο (από τις 10:30 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ.). Το μουσείο είναι κλειστό τις Δευτέρες. Η εισροή ατόμων είναι πάντα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτές τις μέρες.

Έκδοση εισιτηρίων

Το εισιτήριο για το κύριο συγκρότημα του Μουσείου και τα υπόλοιπα κτίρια του κοστίζουν 600 ρούβλια (περίπου 8,60€0. Το ποσό ανεβαίνει στα 700 ρούβλια κατά τη θερινή περίοδο. Αυτή η είσοδος ισχύει για 1 ημέρα, αν και η αλήθεια είναι ότι μόνο η επίσκεψη στο κύριο συγκρότημα μπορεί να σας πάρει μια ολόκληρη μέρα.
Τα εισιτήρια για να επισκεφθείτε μόνο ένα από τα κτίρια του Ερμιτάζ (Palace Menshikov ή Μουσείο Πορσελάνης) κοστίζουν 300 ρούβλια (рубль).

Άγαλμα του Άτλα στο μουσείο Ερμιτάζ

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την Gallery Treasure, μια συλλογή γεμάτη πολύτιμους λίθους. Το μουσείο διοργανώνει επίσης επισκέψεις με οδηγό στο λεγόμενο Golden Room (μια εξαιρετική συλλογή χρυσών αντικειμένων από το 3000 π.Χ. έως τις αρχές του 20ου αιώνα) και το Diamond Room (μια συλλογή διαμαντιών και πολύτιμων λίθων της Οικογένειας Ρομανόφ). Και οι δυο αυτές επισκέψεις διαρκούν από 90 λεπτά η καθεμία (στα ρωσικά ή τα αγγλικά). Πραγματοποιούνται στις 13:00 (Golden Room) και στις 2:45 μ.μ. (Diamond Room).

Ελεύθερη είσοδος

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη για όλους την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα (συνήθως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι). Ελεύθερη είσοδο έχουν επίσης όσοι επισκέπτονται το Μουσείο στις 7 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή (σύμφωνα με το Ρώσικο Εκκλησιαστικό ημερολόγιο) γιορτάζει η Αγία Αικατερίνη, και τιμάται η ιδρύτρια του Ερμιτάζ, Αικατερίνη η Μεγάλη.
Η είσοδος επίσης είναι δωρεάν για παιδιά προσχολικής ηλικίας και φοιτητές, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι με την παρουσίαση του δελτίου της φοιτητικής ταυτότητας οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει ελεύθερα.

Εκτός από το γκισέ, εισιτήρια μπορείτε επίσης να βγάλετε στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

Βρείτε το Μουσείο Ερμιτάζ στον χάρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: