Virtual Tour στο Εσωτερικό της Αγίας Σοφίας

Ξενάγηση στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας

Εικονική περιήγηση στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και… το ένδοξο Βυζάντιο αναβιώνει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας!

Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το ανώτερο επίτευγμα της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής. Αιτία, ο τρούλος της που ανυψώνεται σε 50+ μέτρα πάνω από το έδαφος -έργο του αρχιτέκτονα Ισιδώρου του Μιλήσιου, του νεώτερου.
Η παρούσα δομή είναι βασικά η κατασκευή της Ιουστινιανής περιόδου (6ος αιώνας), αφού ανακατασκευάστηκε τρεις φορές. Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας έλαβε το όνομα «Μεγάλη Εκκλησία» λόγω του ότι ξεχώριζε σε μέγεθος από τους υπόλοιπους ναούς της εποχής. Ο πρώτος Αυτοκράτορας, ο Μέγας Κωνσταντίνος, έθεσε τις δομές του μοναδικού αυτού αρχιτεκτονήματος. Σεισμοί και πυρκαγιές κατέστρεψαν ολοσχερώς τον ναό, ο οποίος κτίστηκε ξανά επί Θεοδοσίου Β΄. Όταν πάλι η εξέγερση της «Στάσης του Νίκα» τον κατέστρεψε ολοσχερώς, αυτός ξαναχτίστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού δημιουργώντας ένα μνημείο 10 φορές πιο κομψό και όμορφο από τον αρχικό ναό.

Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας

Με την βοήθεια λοιπόν της εικονικής περιήγησης, μπορείτε να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας, και να απολαύσετε μερικά από τα σημαντικότερα κειμήλια της Βυζαντινής εποχής. Όπως θα δείτε ο εσωτερικός διάκοσμος της Αγίας Σοφίας αποτελείται από μοναδικά μάρμαρα, τα οποία εξορύχτηκαν από τα καλύτερα λατομεία της εποχής. Θεσσαλία, Πριγκηπόνησα και Έφεσος ήταν μόνο μερικές από τις πόλεις που προμήθευσαν την Αγία Σοφία με τα πιο εκλεπτυσμένα, υλικά της εποχής. Ο τρούλος στο εσωτερικό της περιέχει ελαφρόπετρα από την Ρόδο με την επιγραφή «Μεγάλης Εκκλησίας του Κωνσταντίνου».

Αν για κάτι ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Σοφίας, είναι τα μοναδικά ψηφιδωτά τα οποία χρονολογούνται πριν από την περίοδο της Εικονομαχίας. Το γνωστότερο από όλα, η περίφημη «Δέηση», διακρίνεται για τον εσχατολογικό της χαρακτήρα. Κεντρικά ο Χριστός, και δεξιά – αριστερά η Παναγία με τον Τίμιο Πρόδρομο, να μεσιτεύουν για την Σωτηρία του Κόσμου. Άλλα πολύτιμα ψηφιδωτά, αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους σημαντικότερους Ιεράρχες και αυτοκράτορες του Βυζαντίου: Ιουστινιανός, Αυτοκράτειρα Ζωή, Αλέξιος και η Κομνήνεια Δυναστεία, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ψηλά στον θόλο, 4 μεγάλα φτερωτά Χερουβίμ είναι ορατά από το έδαφος.
Μέσω της Εικονικής περιήγησης, μπορείτε να δείτε αρκετά από αυτά, όπως είναι σήμερα μετά την συντήρηση των αδερφών Fossati τον 19ο αιώνα.

Εικονική περιήγηση (Virtual Tour)

Σήμερα ο ναός της Αγίας Σοφίας (ο οποίος λειτουργεί πια ως τζαμί & μουσείο) δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Όλοι θέλουν να ατενίσουν τα μοναδικά αυτά ψηφιδωτά, αλλά και την μοναδική Βυζαντινή Αρχιτεκτονική, η οποία χάρισε στον ναό τον χαρακτηρισμό το «8ο θαύμα του Κόσμου». Άλλοι θέλουν να παρατηρήσουν από κοντά τους δίσκους Ισλαμικής Καλλιγραφίας και τους Μιναρέδες, οι οποίοι προστέθηκαν μετά την Άλωση του 1453, στον εξωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας μας.
Όπως και να έχει αυτό που ακολουθεί είναι μια μοναδική περιήγηση στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Μπορείτε να περιηγηθείτε περιμετρικά με την χρήση βελών (⇠⇡⇢). Στο κάτω μέρος τα σύμβολα +- μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε από κοντά, λεπτομέρειες από τους χώρους του ναού. Τα εικονίδια στο κάτω μέρος της οθόνης παρέχουν γρήγορη πλοήγηση, στους σπουδαιότερους χώρους της Αγίας Σοφίας. Μπορείτε επίσης να δείτε το πανόραμα σε fullscreen.
Καλή σας πλοήγηση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: