Πάτμος: Travel Guide για το πιο Ιερό Νησί του Αιγαίου!

Πάτμος - Ελλάδα

Πάτμος, ένας οδηγός διακοπών για την «Ιερουσαλήμ» του Αιγαίου!!

Η Πάτμος, το «νησί της Αποκαλύψεως», με μόλις 3.000 κατοίκους να εγκαταβιώνουν στα ευλογημένα χώματα του, θεωρείται ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Στον Ελλαδίτικο χάρτη, στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η Πάτμος είναι μια μικρή κουκκίδα «χαμένη» ανάμεσα σε Λέρο, Φουρνί και Ικαρία.

Ποιος θα μπορούσε όμως να πιστέψει πως αυτό το μικρό νησί των 34 τ.χλμ. διατηρεί στο εσωτερικό του έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Ορθοδοξίας; Κι όμως! Το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που σαν φρουρός εποπτεύει την χώρα και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της UNESCO. Προσκυνητές και τουρίστες που επισκέπτονται εδώ και χρόνια το νησί, χάρισαν στο νησί τον τίτλο «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» χάριν της θρησκευτικής του κληρονομιάς.

Πινακίδα στο λιμάνι της Σκάλας
Καλωσήρθατε στην Πάτμο! © psyberartist/CC BY-SA 2.0

Περιεχόμενα

Χωριά της Πάτμου

Αν υποσχέθηκες στον εαυτό σου να δει όλα όσα κρύβει αυτό το μικρό νησί, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα γραφικά χωριά του. Το 1983 η Πάτμος θεσπίστηκε «ιερό νησί» από την Ελληνική Κυβέρνηση. Τα δυο μεγαλύτερα χωριά, η Σκάλα και η Χώρα, είναι το επίκεντρο αυτής της πνευματικής κληρονομιάς. Σύμβολο τους η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που είναι ορατή και από τα δυο χωριά και δεσπόζει στο λόφο της Χώρας.

Πανοραμική άποψη της Πάτμου
Η Πάτμος από ψηλά © Luigi Rosa/CC BY-SA 2.0

Στον ίδιο ρυθμό κινούνται και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού που παρ’ όλη την εξέλιξη που επιβάλλει ο τουρισμός κατάφεραν να διατηρήσουν την ταυτότητα τους. Τα σπουδαιότερα από αυτά, η Σκάλα και η Χώρα έχουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Ο πιο μικρός Κάμπος και ο Γροίκος είναι τα κρυμμένα διαμάντια της Πάτμου που αποκαλύπτουμε αμέσως!

Σκάλα, το κεντρικό λιμάνι

Αρχιτεκτονικά, το λιμάνι της Σκάλας είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μέρη του νησιού. Η εκκλησία του 17ου αιώνα της Αγίας Παρασκευής, η Παναγία της Κουμάνας και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής είναι μέρη που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτεί κανείς. Εκτός όμως από τα μοναστήρια και τους ναούς που η Πάτμος διαθέτει κατά κόρον, περπατώντας στα στενά, πετρόκτιστα καλντερίμια του νησιού, συναντάς κομμάτια της Δωδεκανήσιας κουλτούρας. Βουκαμβίλιες στολίζουν τις μικρές αυλές, ενώ αρχοντόσπιτα με γαλάζια παραθυρόφυλλα και λουλούδια στο περβάζι συνοδεύουν το κάθε σου βήμα…

Το λιμάνι της Πάτμου από ψηλά
Πανοραμικά, το λιμάνι της Σκάλας © EntaXoyas/CC BY-SA 3.0

Η Σκάλα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κομμάτι της Πάτμου. Εκεί βρίσκει την έκφραση του ο ραγδαίος τουρισμός που εδώ και δεκαετίες επισκέπτεται την περιοχή. Δημόσιες υπηρεσίες, μικρομάγαζα με θρησκευτικά σουβενίρ και παραδοσιακά ταβερνάκια βρίσκονται κατά μήκος του λιμανιού.

Μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα κατά μήκος της προβλήτας και να εξερευνήσετε λίγο τα μαγαζιά της. Αν παρόλα αυτά δεν έχετε χρόνο για να τα δείτε όλα, μην στεναχωριέστε! Αρκετά δρομολόγια λεωφορείων συνδέουν τη Σκάλα με την υπόλοιπη Πάτμο, οπότε θα περάσετε από το κέντρο της αρκετές φορές την ημέρα. Από εκεί φεύγουν επίσης και τα ψαροκάικα για εξορμήσεις σε απομονωμένες παραλίες, όπως αυτής της Ψιλής Άμμου. Όποτε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην…Σκάλα!

Δείτε την στο χάρτη: Σκάλα, Πάτμος 855 00

Κάμπος, το χωριό που…χωρίζεται στα δυο!

Μπορεί να χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Κάμπο όμως το γραφικό αυτό χωριό έχει παντού την ίδια ζεστή φιλοξενία, την ίδια γαλήνη και φυσικά τα κατάλευκα σπίτια που χαρακτηρίζουν τις Κυκλάδες.

Μόλις 11 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού ο Κάμπος έχει τόσα πολλά να δεις και να κάνεις που σίγουρα δεν θα πλήξεις! Αν επισκεφτείτε τον Άνω Κάμπο θα εντυπωσιαστείτε από την τετράγωνη πλατεία στο κέντρο του χωριού ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μια στάση για φαγητό στα μέρη αυτά είναι απαραίτητη, αφού φημίζονται για τις εξαιρετικής ποιότητας ταβέρνες της. Το ίδιο και τα πανηγύρια της, τα οποία κρατούν μέχρι πρωίας θυμίζοντας τον Ικαριώτικο τρόπο ζωής!

Πανηγύρι στον Κάμπο της Πάτμου
Στην Πάτμο τα γλέντια καλά κρατούν! © adamansel52/CC BY-SA 2.0

Από την άλλη μεριά, αν είστε με αυτοκίνητο μπορείτε μέσα σε 5’ να μεταβείτε στο άλλο μέρος του χωριού -τον Κάτω Κάμπο. Εδώ η ζωή είναι πιο ήσυχη και λιγότερο κοσμοπολίτκη αφού τα μαγαζιά είναι ελάχιστα…Και θα ήταν ακόμη πιο ήσυχη αν δεν ήταν η παραλία του χωριού με το ίδιο όνομα -Κάμπος- που θεωρείται μια από τις γραφικότερες παραλίες της Πάτμου.

Pro Tip: Αν ψάχνετε για κάτι που να απέχει τελείως από τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής, το ψαροχώρι του Γροικού θα σας ικανοποιήσει πλήρως! Η διαδρομή κατά μήκος της ακτογραμμής της Σκάλας είναι μόλις 5 χλμ. και είναι υπέροχη!

Χώρα, η γραφική Πρωτεύουσα.

Συνεχίζοντας στα 4 χλμ. νοτιοδυτικά της Σκάλας θα συναντήσετε την πρωτεύουσα του νησιού, την Χώρα.

Εδώ, κυριαρχούν κυριολεκτικά τα «μαγικά» χρώματα του Αιγαίου! Κατάλευκα παρεκκλήσια και αυλές, πετρόκτιστα σοκάκια, πόρτες και παράθυρα βαμμένα στο γαλάζιο του ουρανού! Παντού παλιά αρχοντικά και καπετανόσπιτα, διαφημίζουν την αίγλη της Πάτμου του 16ου αιώνα…

Η Χώρα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την γειτονική της Σκάλα αφού και εδώ πληθώρα υπηρεσιών, κάνουν την ζωή των επισκεπτών πιο εύκολη. Εστιατόρια, μικρά μπαρ και καφετέριες και μίνι μάρκετ βρίσκονται σε κάθε γωνιά. Αν ψάχνετε για κατάλυμα τότε θα το βρείτε εδώ, σε ένα από τα μικρά ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.

Σοκάκι της Χώρας
Δείγμα από την πανέμορφη Χώρα στην Πάτμο

Και εδώ η ίδια θέα, με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου να κυριαρχεί στο τοπίο…

Έτσι είναι τα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής, τα οποία περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα του Αιγαίου: Η εκκλησία του Αγίου Φωκά και της Αγίας Αικατερίνης, η Πατμιάδα σχολή, η Μονή του Ευαγγελισμού και το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη. Όλα είναι προσβάσιμα στον κάθε επισκέπτη, οι οποίοι πρέπει να εισέρχονται στον χώρο με κατάλληλη ενδυμασία.

Οι κάτοικοι της Πάτμου και ιδιαίτερα της Χώρας, νιώθουν ιδιαίτερη περηφάνια για την θρησκευτική κληρονομία τους, και αυτό είναι κάτι που προσπαθούν εδώ και αιώνες να διαφυλάξουν. Για αυτό αν ψάχνετε ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή είναι μάλλον απίθανο να την βρείτε στην Χώρα. Εδώ τα μπαρ το αργότερο στις 2 μ.μ. κλείνουν, ως ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του Αποστόλου Ιωάννου, προστάτη και πολιούχου της Πάτμου. Παρ’ όλα αυτά μην απογοητεύεστε! Η διασκέδαση συνεχίζεται στην γειτονική Σκάλα όπου το γλέντι και ο χορός συνεχίζονται μέχρι πρωίας!

Pro Tip: Ακολουθήστε το γραφικό καλντερίμι που ενώνει την Χώρα με την Σκάλα. Κατασκευασμένο το το 1794 από τον Μητροπολίτη Σαρδέων κ.κ. Νεκτάριο είναι από τα πιο ιστορικά μονοπάτια της Πάτμου. Περνάει μπροστά από το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως και σε λιγότερο από 30’ θα είστε στο λιμάνι της Σκάλας.

Αξιοθέατα της Πάτμου

Η Πάτμος περιλαμβάνει μοναδικά αξιοθέατα τα οποία μοιράζονται μεταξύ Βυζαντινών μνημείων, μουσείων και μοναδικών παραλιών. Ένας επισκέπτης στο «νησί της Αποκαλύψεως» έχει την ευκαιρία να συνδυάσει ένα μεγάλο κομμάτι των διακοπών του με την πολιτιστική και πνευματική περιήγηση του νησιού, που θεωρείται ιερό ανά τους αιώνες!

Στη συνέχεια διαβάστε μερικές προτάσεις για το τι μπορείτε να δείτε στην Πάτμο κατά το ταξίδι σας εκεί:

Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι Πάτμος σημαίνει Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το αντίθετο! Το γραφικό αυτό Καστρομονάστηρο που βρίσκεται υψωμένο στους λόφους της Χώρας είναι το σύμβολο – έμβλημα του νησιού και παγκόσμιο μνημείο της UNESCO.

Η μονή του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του νησιού. Η Μονή χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο το 1088 ύστερα από την ευγενή δωρεά του Αλέξιου Α’ του Κομνηνού. Η διαδρομή έως εκεί είναι σχετικά σύντομη και ξεκινά από το λιμάνι της Σκάλας.

Βήμα προς βήμα στο πετρόκτιστο καλντερίμι, ώσπου να φτάσεις την πύλη της Μονής, νιώθεις την μυσταγωγία του νησιού να μπαίνει στο είναι σου! Εξάλλου, σύμφωνα με άρθρο του CNN για την Πάτμο αυτό είναι το νησί από όπου «άρχισε το τέλος του κόσμου…»

Φτάνοντας λοιπόν στη Μονή σε καλοσωρίζουν τα πελώρια τείχη που είναι δείγμα ιδιαίτερης Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Αναπόφευκτα και αυτά κτισμένα, αφού οι τεράστιοι θησαυροί της μονής έλκυαν κάθε τόσο πειρατές που επιθυμούσαν την λεία της. Γραφικά παρεκκλήσια όπως αυτό των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται στον χώρο. Το σπουδαιότερο από αυτά, το παρεκκλήσι του Οσίου Χριστοδούλου φυλάσσει το λείψανο του κτήτορα της, από το 1603 που χτίστηκε.

Η αυλή της Μονής του Αγίου Ιωάννου

Μια αψίδα στα αριστερά του χώρου παρουσιάζει σκηνές από τον βίο του πολιούχου του νησιού, Αγίου Ιωάννου, η οποία διατηρείται άριστα έως τις ημέρες μας.

Pro Tip: Εντός του Καθολικού της Μονής το ξυλόγλυπτο τέμπλο φυλάσσει το Παλλάδιο της Μονής. Η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου θεωρείται δώρο του Αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ του Κομνηνού και είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του νησιού.

Βιβλιοθήκη & Σκευοφυλάκιο της Μονής

Η βιβλιοθήκη είναι ένας ακόμη ιδιαίτερα προσεγμένος χώρος της Μονής.

Περιλαμβάνει Ευχολόγια, Μηναία, και χειρόγραφα Πατέρων της εκκλησίας όπως του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μεγάλου Βασιλείου. Το σημαντικότερο από αυτά, ο «Πορφυρούς Κώδιξ» (Codex Petropolitanus Purpureus) περιέχει αποσπάσματα από το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο και χρονολογείται τον 6ο αιώνα. Το Βιβλίο του Ιώβ θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά χειρόγραφα της Ανατολικής Μεσογείου, με χρονολόγηση τον 9ο αιώνα.

Ο
Ο αρχαίος «Πορφυρούς Κώδιξ» στην Πάτμο

Ανεκτίμητες βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά είδη, συμπεριλαμβανομένων αμφίων, δισκοπότηρων και Σταυρών ευλογίας βρίσκονται προς έκθεση στο Σκευοφυλάκιο. Ανάμεσα σε αυτά εντυπωσιάζουν τα δώρα της Μεγάλης Αυτοκράτειρας Αικατερίνης και του Ηγεμόνα της Βλαχίας Μιχαήλ Σούτσου. Μια πρωτότυπη έκθεση είναι και η συλλογή των αρχαίων μαρμάρων, από ειδωλολατρικά μνημεία που προυπήρχαν στον χώρο (11ος αιώνας).

Δείτε το στο χάρτη: Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πάτμος

Το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως

Περίπου στα μισά του δρόμου μέχρι το λιμάνι της Σκάλας βρίσκεται το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως. Εδώ δεν χρειάζονται συστάσεις! Εντός του, ο Απόστολος Ιωάννης και «Ηγαπημένος Μαθητής του Χριστού» δέχθηκε την «Αποκάλυψη», την οποία υπαγόρευσε στον μαθητή του Πρόχορο. Ως βιβλίο με εσχατολογικό χαρακτήρα, η «Αποκάλυψη αναφέρεται στα τελευταία χρόνια της ανθρωπότητας όταν «από την υπερβολική αμαρτία θα ψυχρανθεί η αγάπη των πολλών» (Ἀποκ. 24, 12).

Εκεί έζησε ο Απόστολος Ιωάννης ως εξόριστος από τον Αυτοκράτορα Δομητιανό το 95 μ.Χ.

Ο ίδιος στην Αποκάλυψή του αναφέρει:

«Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης […]|»

Τα θεόδοτα λόγια άκουγε ο Ιωάννης μέσα από την σχισμή μιας κολόνας, η οποία ήταν διαιρεμένη σε 3 κομμάτια. Σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί σύμβολο της Αγίας Τριάδας.

Σπήλαιο Αποκαλύψεως
Το σημείο όπου ξεκουραζόταν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης © Henrik Bach Nielsen/CC BY-SA 2.0

Η είσοδος του Σπηλαίου κοσμείται με ένα μωσαϊκό που αναπαριστά τα οράματα του Αγίου Ιωάννη. Στο εσωτερικό του χώρου διασώζεται ως σήμερα ο τόπος ανάπαυσης του Αποστόλου Ιωάννη το οποίο σηματοδοτείται, από 7 κρεμαστά καντήλια. Από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε στο χώρο και ένας μικρός ναός της Αγίας Άννας.

Pro Tip: Για μια πλήρης περιήγηση στα προσκυνήματα του νησιού, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Μονή Ζωοδόχου Πηγής (βλ. παρακάτω), την Μονή Ευαγγελισμού και την Παναγία Γερμανού.

Ωράριο Λειτουργίας

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου όπως και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, στις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 8.30 – 13.30 &

Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 08:30 – 13:30 & 16:00 – 1800

Πατμιάδα Σχολή

Η Πατμιάδα Σχολή βρίσκεται πολύ κοντά στο Σπήλαιο της Αποκαλύψεως. Ιδρύθηκε το 1713 από τον Άγιο Μακάριο Καλογερά με την υποστήριξη σπουδαίων οικογενειών όπως των Μαυροκορδάτου και Υψηλάντη.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η σχολή προσέφερε υποτροφίες στους πιο φτωχούς μαθητές. Η Ιταλική Κατοχή διέκοψε την λειτουργία της από το 1912 έως το 1947 όταν και άνοιξε οριστικά πια, ως Εκκλησιαστική σχολή. Μετά το 1948 με την υποστήριξη της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τον Σύλλογο Πατμίων Αμερικής και άλλων ευεργετών, ανοικοδομήθηκε το Εκκλησιαστικό Σχολείο το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Pro Tip: Συνδυάστε την επίσκεψη σας με το Αρχοντικό Νικολαΐδη. Αρχειακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα πληροφορούν για την ιστορία του νησιού, από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα. Πολλές φορές στον χώρο φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τι άλλο να κάνετε στην Πάτμο

Ανάμεσα στις επισκέψεις σας στα μνημεία και αξιοθέατα του νησιού, πάντα θα υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος για να κάνετε κάτι άλλο. Η Πάτμος περιέχει πολλά «μυστικά» μέρη που είναι διαθέσιμα σε αυτούς που αγαπούν να εξερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε ταξιδιωτικό προορισμό.

Διαβάστε στη συνέχεια μερικές ιδέες, για το πως μπορείτε να ζήσετε μια εκδρομή στην Πάτμο στο έπακρο!

Επίσκεψη στους ανεμόμυλους της Χώρας

Όταν ο Ελβετός ιστιοπλόος και τραπεζίτης Charles Pictet είδε τους μισοερειπωμένους μύλους της Χώρας, τους οραματίστηκε με πανιά, να γεμίζουν με τον αέρα του Αιγιαλίτικου Πελάγους…

Ανεμόμυλοι στην Χώρα, Πάτμος.

Οι δυο μύλοι χτίστηκαν το 1588 ενώ ο τρίτος το 1863. Ο Charles ενίσχυσε και οικονομικά την κατασκευή τους χαρίζοντας στο νησί ένα ακόμη μνημείο – έμβλημα της ιστορίας του. Όταν το 2009 ανακατασκευάστηκαν, οι Μύλοι της Πάτμου κέρδισαν το βραβείο Europa Nostra. Και φυσικά τα βλέμματα όλων αφού…είναι ορατά από κάθε σημείο του νησιού!

Σεργιάνι στην Μεσαιωνική πρωτεύουσα

Η Μεσαιωνική Πρωτεύουσα της Πάτμου, η Χώρα, είναι σήμερα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε αυτό βοήθησε αρκετά η κατασκευή της πόλης που μοιάζει με Βυζαντινό Οχυρό.

Οι επιθέσεις των πειρατών το 1000 μ.Χ οδήγησαν στην περιοχύρωση της πόλης, από τα απλά κατάλευκα σπίτια έως και αυτή την μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Μέχρι σήμερα διασώζεται ο «φονιάς»· η συσκευή που βρίσκεται πάνω από την κύρια είσοδο της Μονής και διοχέτευε «υγρό πυρ» στους εισβολείς!

Σοκάκι στη Χώρα
Στα σοκάκια της Χώρας © simonjenkins’ photos/CC BY-SA 2.0

Αξίζει να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα στο αρχιτεκτονικό αυτό, στολίδι της Πάτμου!

Προσκύνημα στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Το 1607, ο Ιερομόναχος Παρθένιος Παγκώστας ίδρυσε το γυναικείο αυτό μοναστήρι. Μιας και ήταν το δεύτερο σε σειρά ιδρύσεως μετά την αρχαία Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, οι Πάτμιοι την αποκαλούν Νέα Μονή, Μικρή Μονή ή Μονή Καλογραιών.

Εφέστιος εικόνα της μονής, είναι η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας η οποία βρίσκεται τοποθετημένη στο πρόναο, εντός ενός ξύλινου πλαισίου. Πρόκειται για θαυματουργή εικόνα που τιμάται ιδιαιτέρως από τους Πατμίους, πράγμα που φαίνεται κι από τα πολλά τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα μπροστά της.

panagia eleousa, zoodochos pighi
Η θαυματουργός Παναγία εντός της μονής © Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Σήμερα στο Μοναστήρι λειτουργεί Μουσείο, το οποίο εκθέτει υπέροχες εικόνες που ανάγονται από τον 14ο αιώνα. Οι 15 σήμερα μοναζουσές έχουν ως κύριο εργόχειρο τους το εκκλησιαστικό κέντημα.

Tip: Μην ξεχάσετε να θαυμάσετε το υπέροχο καμπαναριό της Μονής!

Η Πέτρα της Καλλικατσού

Η φύση είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην Πέτρα της Καλλικατσού!

Όταν δεις αρχικά αυτό το βράχο να στέκεται καταμεσής του κόλπου του Γροικού, νομίζεις πως παρατηρείς κάποιο αρχαίο γλυπτό. Και πράγματι! Στην αρχαιότητα η Πέτρα της Καλικατσού ήταν ιερό της Αφροδίτης. Σήμερα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Πάτμου και έναν προστατευόμενο υγρότοπο του νησιού. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, το τοπίο μοναδικό και φυσικά να περιμένετε να συναντήσετε αρκετό κόσμο αν σκέφτεστε να την επισκεφτείτε.

Πέτρα της Καλικατσού στον κόλπο του Γροικού
Η Πέτρα Καλικατσού από ψηλά

Ένα μονοπάτι λένε πως συνδέει το αρχαιολογικό αυτό αξιοθέατο με την κύρια μονή του νησιού, τον Άγιο Ιωάννη. Ωστόσο, το μονοπάτι αυτό δεν έχει ανακαλυφτεί έως σήμερα.

Δείτε την στο χάρτη: Πέτρα της Καλικατσού, Γροικός

Επισκεφτείτε το γραφικό Καστέλλι

Σε μια απόσταση 3 χλμ. δυτικά της Σκάλας βρίσκεται η αρχαία Ακρόπολις της Πάτμου, το θρυλικό Καστέλι. Τα λιγοστά απομεινάρια σήμερα φανερώνουν τον σημαντικό αρχαίο πολιτισμό του νησιού, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η διαδρομή είναι χαλαρή ενώ θα χρειαστείτε μια ώρα περίπου ως την ανάβαση σας στο σημείο. Η θέα προς τους κόλπους της Σκάλας, Χόχλακα και Μέλικα θα σας αποζημιώσει πλήρως!

Ημερήσια Εκδρομή σε Μάραθι και Αρκοί

Τα απομονωμένα νησάκια του Μάραθι και Αρκοί είναι ένα από τα τοπία που πρέπει οπωσδήποτε να δεις… 

Οι περίπου 60 εντόπιοι κάτοικοι ζουν εξ ολοκλήρου από την αλιεία και την γεωργία. Ζουν απλά, φτωχικά σε μια από τις μικρότερες νησίδες των Δωδεκανήσων…Παρ’ όλα αυτά μην νομίζετε ότι οι Αρκιοί δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν. Το αντίθετο μάλιστα! Στο μέρος βρίσκεται ένα Μεσαιωνικό κάστρο το οποίο χτίστηκε από τους Μιλήτους τον 4ο αιώνα. Μπορείτε να το επισκεφτείτε μόνο πεζοί, αφού η λέξη αυτοκίνητο είναι άγνωστη στους ντόπιους! Δρόμοι δεν υπάρχουν επομένως αν αγαπάτε το trekking βρήκατε τον προορισμό σας…

Νησί, Αρκοι - Πάτμος
Οι Αρκοί δημιουργούν αποτελούν φυσικό λιμένα για τα yaght © Waldviertler/CC BY-SA 3.0

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο το ακριτικό αυτό νησί αποκτά ζωή, με τους τουρίστες να μετακινούνται με ψαροκάικα από το λιμάνι της Σκάλας. Οι σχεδόν παρθένες παραλίες του, τα Τηγανάκια και το Λιμνάρι στα νότια και ανατολικά του νησιού, γίνονται κέντρο του νησιού κατά την θερινή περίοδο. Εκεί οι λιγοστές ταβέρνες σερβίρουν ολόφρεσκο ψάρι από αυτά που ψαρεύουν οι ντόπιοι.

Στον ελεύθερο σας χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας, τους Αγίους Αναργύρους και το ξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Αν μεταβείτε στο Μάραθι (με ψαρόβαρκα από Πάτμο ή Αρκιούς) μην ξεχάσετε να προσκυνήσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Δρομολόγια εκτελούνται καθημερινά από το λιμάνι της Σκάλας.

Δείτε εδώ τα δρομολόγια του Patmos Star.

Μην χάσετε:

Αν βρεθείτε στα ιερά χώματα της Πάτμου τέλη Αυγούστου, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το θρυλικό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής. Κρατάει λίγες μέρες και πραγματοποιείται στο χώρο της Μονής Πάτμου, με καλεσμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής
Και..φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής στην Πάτμο!

Περισσότερα στο patmosfestival.gr

Οι 7 Top παραλίες της Πάτμου

Καταγάλανα νερά, πολύχρωμα βότσαλα και γραφικοί κόλποι είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τις παραλίες της Πάτμου.

Το «νησί της Αποκάλυψης» μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο με διεθνείς βραβευμένες παραλίες όπως αυτόν, τον Κόλπο του Γροικού και της Ψιλής Άμμου. Αν σχεδιάζετε να επισκεφτείτε το νησί για προσκυνηματικό τουρισμό, μην αφήσετε απ’ έξω τις γραφικές παραλίες του γιατί πραγματικά θα χάσετε!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις 7 πιο διάσημες από αυτές:

Παραλία Κάμπου

Η ομώνυμη παραλία του Κάμπου βρίσκεται στο χωριό Κάμπος, σε μια απόσταση μόλις 15’ από την Σκάλα.

Την διαδρομή εκτελούν καθημερινά λεωφορεία της τοπικής συγκοινωνίας με την τελευταία στάση να πραγματοποιείται μπροστά από την θάλασσα. Υπάρχει επίσης και δωρεάν πάρκινγκ για αυτοκίνητα ακριβώς δίπλα από την παραλία.

Η παραλία του Κάμπου ενδεικνύεται για οικογένειες με μικρά παιδιά εξαιτίας των ρηχών της νερών. Επίσης κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε αρκετά αρμυρίκια που προσφέρουν την σκιά τους απλόχερα στους παραθεριστές.

Στο χώρο βρίσκονται μίνι μάρκετ, ψαροταβέρνες και μερικά από τα καλύτερα water sports του νησιού.

Pro Tip: Συνδυάστε το με την επίσκεψη σας στα «Καβουράκια», για τσίπουρο και θαλασσινές ποικιλίες.

Θετικά

  • Οργανωμένη παραλία.
  • Φιλική για οικογένειες.
  • Εύκολη πρόσβαση.

Παραλία Άγριο Λιβάδι

Σε απόσταση 3 χλμ. από την Σκάλα, η παραλία Άγριο Λιβάδι φημίζεται για την θέα προς το νησάκι της Αγίας Θέκλας.

Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο ενώ με τα πόδια θα χρειαστείτε τουλάχιστον 20’. Επίσης οργανωμένη παραλία, διαθέτει water sports όπου δίνονται προς ενοικίαση κανό και ποδηλατόβαρκες. Το γνωστό beach bar SKIPPER είναι το highlight της περιοχής.

Παραλία Άγριο Λιβάδι
Άγριο ΛΙβάδι, Πάτμος © Rowan/CC BY-SA 3.0

Θετικά

  • Οργανωμένη παραλία.
  • Φιλική για οικογένειες.
  • Σχετικά εύκολη πρόσβαση.

Παραλία Μελόι

Η παραλία Μελόι διαθέτει το μοναδικό οργανωμένο κάμπινγκ της Πάτμου. Βρίσκεται μόλις 1,5 χλμ. από την κεντρική αγορά της Σκάλας, επομένως σε 15’ με τα πόδια θα είστε εκεί!

Όπως σχεδόν όλες οι παραλίες της Πάτμου, διαθέτει πλούσια βλάστηση από αρμυρίκια επί της ακτής, επομένως για τις καυτές ημέρες του Αυγούστου μπορείτε να θεωρήσετε πως βρήκατε ένα σύμμαχο!

Η ταβέρνα «Μελόι» στην παραλία είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση στην τοπική κουζίνα.

Θετικά

  • Εύκολη πρόσβαση από το λιμάνι της Σκάλας (1,5 χλμ.)
  • Προσφέρει σκιά

Τι να προσέξετε: Συχνά έχει αρκετό κόσμο λόγω της κοντινής απόστασης με το λιμάνι. Επίσης, δεν είναι οργανωμένη παραλία.

Παραλία Λάμπη

Τα πολύχρωμα βότσαλα της παραλίας κάνουν πιο φωτεινή την όψη της, χαρίζοντας της το όνομα «Λάμπη». Πρόκειται για μια ακόμη οργανωμένη παραλία της Πάτμου.

Αν και μια μεγάλη και ευρύχωρη παραλία δεν ενδείκνυται όταν έχει Βοριάδες (σηκώνει πολύ κύμα). Στην παραλία θα βρείτε και το Beach Bar «Dolphin».

Παραλία Λάμπη

Θετικά

  • Οργανωμένη παραλία
  • Σχετικά φιλική για οικογένεις
  • Εύκολη πρόσβαση

Τι να προσέξετε: Θα πρέπει να αποφεύγεται όταν φυσάει βοριάς, μιας και σηκώνει κύμα. Εκτός κι αν κάνετε windsurfing!

Παραλία Ψιλή Άμμος

Η πρόσβαση στην παραλία Ψιλή Άμμος γίνεται είτε μέσω καραβιού από την Σκάλα είτε μέσω μονοπατιού από το Διακοφτί. Η διαδρομή (30’ – 40’ λεπτά) γίνεται κατά μήκος του βουνού με την θάλασσα να φαίνεται πανοραμικά.

Η άμμος της παραλίας αποτελείται από ψιλή άμμο (εξ ου και το όνομα) δίνοντας στην παραλία ένα χρυσαφί όνομα. Σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά δημιουργείτε ένα εξωτικό τοπίο -ένα από τα ωραιότερα της Πάτου.

Θετικά

  • Σχετικά εύκολη πρόσβαση
  • Πανέμορφη θέα

Τι να προσέξετε: Είναι μια παραλία που δεν είναι φιλική για οικογένειες (έχει κύμα συχνά).

Παραλία Πέτρα

Δίπλα στο ορόσημο της περιοχής, την Πέτρα της Καλλικατσού, η ομώνυμη Πέτρα είναι μια φανταστική παραλία με σμαραγδένια νερά. Ένα μικρό beach bar προσφέρει σαλάτες, σνακ και ποτά. Η αμμώδης παραλία έχει θέα προς την Χώρα και την Μονή του Αγίου Ιωάννου. Η απόσταση είναι 4,3 χλμ. από την Σκάλα και μπορείτε να μεταβείτε με λεωφορείο ή Ι.Χ.

Ένα από τα πιο γραφικά τοπία της Πάτμου.

Θετικά

  • Οργανωμένη παραλία.
  • Μια από τις πιο ομορφότερες παραλίες της Πάτμου.

Τι να προσέξετε: Η πρόσβαση γίνεται μόνο με λεωφορείο ή αυτοκίνητο

Παραλία Γροικού

Ο κόλπος του Γροικού εκτός από κολύμβηση προσφέρει και trekking αφού διαθέτει αρκετά μονοπάτια.

Συνήθως το νησί της Πάτμου πλήττεται από σφοδρούς ανέμους, επομένως ο απάνεμος όρμος του Γροικού θα σας προσφέρει το ήρεμο κύμα που προτιμάτε. Σε κοντινή απόσταση yaght και ψαροκάικα, ένα ασφαλή λιμένα βρίσκουν λόγω της νηνεμίας.

Παραλία Γροικού, Πάτμος
Άποψη της Παραλίας του Γροικού © Raki_Man/CC BY-SA 3.0

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων από την περιοχή της Σκάλας (€1.80 το εισιτήριο). Η παραλία αποτελείται από μικρά, πολύχρωμα βότσαλα και αρμυρίκια. Θα βρείτε επίσης δωρεάν πάρκινγκ, γειτονικά της ακτής.

Δείτε τις παραλίες της Πάτμου στον χάρτη

Τι να φάτε και που

Το κυριότερο τοπικό προϊόν της Πάτμου είναι το τυρί, αφού μερικοί από τους ντόπιους ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Έτσι πολλές από τις πίτες που φτιάχνουν οι παλιές νοικοκυρές (και οι νεώτερες) περιέχουν τυρί. Για παράδειγμα η «πατινιώτικη» είναι μια τυρόπιτα XXL μεγέθους που ξεχωρίζει για το μέγεθος και την…γεμάτη τυρί γεύση του! Όμως τα gourmet πιάτα των Πατμίων έχουν να κάνουν κυρίως με ζαχαροπλαστική.

Ένα από τα πιο γνωστά, το «πουγκί» φτιάχνεται κατά κόρον στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για μια τηγανίτα φτιαγμένη με κανέλα και μέλι. Οι «σβίγγοι», τα «αμυγδαλωτά» και τα «αχλαδάκια» είναι ακόμη μερικά από τα γλυκά της Πατμιακής τοπικής κουζίνας.

Πάνω από όλα η Πάτμος είναι ένα νησί που βρίσκεται καταμεσής του Αιγαίου Πελάγους. Η αλιεία είναι καθημερινή ασχολία των ντόπιων, επομένως το φρέσκο ψάρι δεν λείπει από κανένα εστιατόριο. Μερικές από τις πιο διάσημες ψαροταβέρνες υπάρχουν στην Σκάλα αλλά και σε πιο απομονωμένες περιοχές, όπως το Αρκοί, Χώρα, Μελοί και άλλα.

Φτιάξαμε ένα μικρό οδηγό για τα καλύτερα εστιατόρια της Πάτμου ώστε να πάρετε μια πρώτη…γεύση, από τις γαστρονομικές απολαύσεις που σας επιφυλάσσει το νησί.

Το Τσιπουράδικο μας

Η απόλυτη ψαροταβέρνα!

Το Τσιπουράδικο μας είναι ένα από τα πρώτα εστιατόρια που συναντάτε στην Σκάλα, με τα τραπέζια του να βρέχονται σχεδόν, από το κύμα. Το μεγαλύτερος μέρος του μενού αποτελείται αποκλειστικά από θαλασσινά.

Αν επισκεφτείτε την Πάτμο στα μέσα Αυγούστου φροντίστε να κάνετε κράτηση, γιατί είναι πολύ πιθανό να μη βρείτε θέση.

Το «Τσιπουράδικο», Πάτμος
Η θέα από το «Τσιπουράδικο» © tripadvisor

Δοκιμάστε την φάβα με το καραμελωμένο χταπόδι· είναι μια από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος!

Τρεχαντήρι

Κατευθείαν βγαλμένο μέσα από την Δωδεκανήσια παράδοση, η ταβέρνα «Τρεχαντήρι» είναι πραγματικά «αυθεντική!» Μια ακόμα από τις ταβέρνες στο λιμάνι της Σκάλας που μυρίζει θάλασσα πολύ πριν μπεις στο εσωτερικό της…

Το «Τρεχαντήρι» ανοίγει στις 19:00 και η κουζίνα του κλείνει στις 00:00. Reserve θέσεις δεν γίνονται επομένως φροντίστε να είστε εκεί νωρίς.

Ταβέρνα Τρεχαντήρι, Πάτμος
Η πρόσοψη από την ταβέρνα «Τρεχαντήρι» © tripadvisor

Δοκιμάστε την σπεσιαλιτέ τους που είναι το ψητό καλαμάρι!

«Κτήμα» Πέτρας

Η Ταβέρνα «Κτήμα» βρίσκεται στον γραφικό όρμο του κόλπου Γροικού. Είναι ελαφρώς υπερυψωμένη ενώ λειτουργεί και σαν cafe.

Ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος που βρίσκεται στο χώρο δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στα φαγητά. Το καλύτερο, οι διάφορων ειδών σαλάτες που σερβίρονται είναι από φρέσκα υλικά που μαζεύονται από τον κήπο τους.

Γεύεσαι την διαφορά!

Ταβέρνα «Λάμπη»

Τα τραπέζια της ταβέρνας «Λάμπη» βρίσκονται ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα· πάνω στα διάσημα βότσαλα της παραλίας. Εκεί δεν θα βρείτε ιδιαίτερα gourmet πιάτα αλλά μάλλον την παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα στο απόγειο της!

Ταβέρνα «Λάμπη», Πάτμος
Η δημοφιλής ταβέρνα «Λάμπη» © tripadvisor

Ψητές μελιτζάνες, χταπόδι, καλαμαράκια, γεμιστά είναι μόνο μερικά από αυτά που προτείνει ο chef. Οι γευστικές προτάσεις είναι αναρίθμητες και φυσικά δεν τελειώνουν!

Εστιατόριο «Γεια μας»

Φροντίστε να μην χάσετε αυτό το κρυμμένο «διαμάντι» που βρίσκεται στην αγορά της Σκάλας. Εκλεκτό κρασί, και μοναδικές ποικιλίες σε καλές τιμές.

Γλυκάκι

Το «Γλυκάκι» είναι ένα μοναδικό ζαχαροπλαστείο στην Πάτμο.

Στο τέλος του δρόμου με τα καταστήματα της Σκάλας, όταν αυτά τελειώσουν, μένουν μόνο δυο ταβέρνες. Εκεί σαν όαση στέκεται το «Γλυκάκι». Είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε τα πιο νόστιμα επιδόρπια στο «Νησί της αποκάλυψης».

Δοκιμάστε το Cheese Cake. Είναι εξαιρετικό!

Pernera Vegan

Ο σερβιτόρος και ο ιδιοκτήτης του Pernera Vegan δημιουργούν γευστικές προκλήσεις χωρίς γλουτένη και πραγματικά αποδεικνύουν, πως ζουν την vegan φιλοσοφία.

Το σχετικά καινούργιο αυτό μαγαζί βρίσκετε στο κέντρο της πόλης. Το φαγητό είναι ένα πρωτότυπο μείγμα μεσογειακής κουλτούρας ενώ το προσωπικό είναι πολύ ευγενικό.

Μπιφτέκι Vegan με λαχανικά
Υπάρχουν και χάμπουργκερ για Vegan! © Shpernik088/CC BY-SA 4.0<

Μας εντυπωσίασε το κέικ σοκολάτας με μπισκοτάκια χωρίς γλουτένη!

Vagia Cafe

Στην περιοχή Βαγιά στον Κάμπο, παράπλευρα του δρόμου βρίσκεται ένα μικρό cafe που δεν είναι…μόνο cafe! Ο παραδοσιακός καφές σερβίρεται κάθε πρωί με την συνοδεία φρέσκου ​​κρουασάν ή αυγών με μπέικον, με θέα την εκπληκτική παραλία της Βάγια. Το μενού είναι μικρό αλλά αρκετά περιεκτικό.

Η καφετέρια διαθέτει σημαντικό υπαίθριο χώρο, όπως μια πλακόστρωτη βεράντα με μοναδική θέα στην παραλία…

Η διαμονή σας στην Πάτμο

Καλά όλα τα παραπάνω…όμως για να τα ζήσεις πρέπει να βρεις το κατάλληλο μέρος για την διαμονή σου! Έτσι επιλέξαμε 4 από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Πάτμου που καλύπτουν κάθε γούστο και τα παρουσιάζουμε αμέσως! Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τιμές αλλά και να κάνετε κράτηση σε ξενοδοχεία της Πάτμου. Αν αισθάνεστε πιο άνετα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να σας βοηθήσουμε στις οποιεσδήποτε απορίες σας…

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Skala Hotel

Με την θέση του να βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από το λιμάνι της Σκάλας, το Skala Hotel έχει την ιδανική θέση για οποιονδήποτε προορισμό της Πάτμου. Διαθέτει adjoining rooms με το κάθε δωμάτιο να καλύπτει αρκετές από τις απαιτήσεις των επισκεπτών του (δωρεάν wi-fi, χρηματοκιβώτιο και άλλα).  Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης πισίνα και αρκετά ανακαινισμένα δωμάτια, με θέα στο βουνό ή την θάλασσα. Ο πρωινός μπουφές προσφέρει μερικά από τα καλύτερα εδέσματα του νησιού, όπως η «πατινιώτικη» τυρόπιτα.

Pro Tip: Ζητήστε την συμβουλή του προσωπικού πριν από κάποια εξόρμηση σας, σε κάποια από τις παραλίες ή τα restaurant του νησιού. Είναι πάντα πρόθυμο να σας ενημερώσει για νέες «ανεξερεύνητες γωνίες» ή να σας προτείνει ιδέες, για την έξοδό σας στην Χώρα.

Porto Scoutari Hotel

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου κα Σκούταρη (με καταγωγή την Μικρά Ασία) έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου, η οποία περιλαμβάνει πολλά vintage έπιπλα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1 χλμ. από το κέντρο της Σκάλας, με μια υπέροχη θέα προς λιμάνι.

Potro Scoutari, Πάτμος
Άποψη του ξενοδοχείου © tripadvisor

Τα δωμάτια και οι εξωτερικοί χώροι του ξενοδοχείο, ντυμένα στο γαλανόλευκο των Δωδεκανήσων θα σας ενθουσιάσουν! Περιλαμβάνει ανέσεις που μπορούν να καλύψουν από τον μέσο επισκέπτη μέχρι και μια πολυμελής οικογένεια. Μέσα στις παροχές που προσφέρει είναι το δωρεάν πάρκινγκ & wi fi, εξωτερική πισίνα, δωρεάν πρωινό και άλλα.

Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Πόρτο Σκούταρη.

Australis Hotel

Το ξενοδοχεία Australis, δεν είναι όπως τα περισσότερα υπερπολυτελή, ξενοδοχεία της Πάτμου. Εδώ θα βρεις ένα μικρό, ζεστό παραδοσιακό ξενοδοχείο που προσφέρει κάθε άνεση, και τον ιδιοκτήτη του, τον κο Παντελή, να ζει για να προσφέρει πραγματική φιλοξενία. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι καταστόλιστοι χώροι του ξενοδοχείου που περιλαμβάνουν κάθε είδους λουλουδιού!

Ξενοδοχείο Australis, Πάτμος
Η θέα από το μπαλκόνι του Australis © tripadvisor

Βρίσκετε σε απόσταση μόλις 5′ από το λιμάνι της Σκάλας, ενώ από τα μπαλκόνια του έχετε μια εξαιρετική θέα του Καστρομονάστηρου του Αγίου Ιωάννη.

Le Balcon

Το ξενοδοχείο Le Balcon ενδεικνύεται για αυτούς που επιθυμούν μια λιγότερο κοσμοπολίτικη διαμονή στην Πάτμο. Σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την κεντρική Σκάλα, έχετε μια πανοραμική θέα του λιμανιού και την ευχέρεια να παρακολουθείτε τα καθημερινά δρομολόγια των πλοίων (ειδικότερα το ηλιοβασίλεμα προσφέρεται μια πολύ ρομαντική εικόνα του νησιού). Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη, τον κο Αντρέα, την πολύτιμη συμβουλή του πριν την έξοδο σας στο νησί. Και μην ξεχνάτε: υπάρχει και η εναλλακτική λύση διαμονής, σε ένα από τα 300 airbnb της Πάτμου.

Δείτε όλα τα ξενοδοχεία της Πάτμου στο tripadvisor!

Πως θα πάτε μέχρι την Πάτμο

Για να πάτε στην Πάτμο ταξιδεύετε κυρίως ακτοπλοϊκώς. Θα ήταν καλό πριν ταξιδέψετε, να ελέγξετε τα δρομολόγια πλοίων, και ακόμη να επικοινωνήσετε με το ταξιδιωτικό γραφείο σας ή το λιμεναρχείο του εκάστοτε προορισμού. Γενικά η Πάτμος δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα (ειδικά το χειμώνα το δρομολόγια είναι πολύ αραιά), αλλά καλό θα ήτανε να κανονίζατε το εισιτήριο σας αρκετά νωρίς. Με ένα τηλέφωνο στο 14944 (πατήστε # 5 και μετά από αυτό # 1), μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα δρομολόγια πλοίων στο «Νησί της Αποκάλυψης».

Απο Πειραιά για Πάτμο

Αναχωρείτε από την Πύλη Ε1, η οποία αφορά κυρίως τα νησιά των Δωδεκανήσων. Η αναχώρηση σας θα γίνει από το δεξί άκρο του λιμανιού του Πειραιά, εκεί όπου θα βρείτε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρίες στο χώρο της Ελληνικής ναυσιπλοΐας. Συγκεκριμένα η Blue Star Ferries, η ANEK και η Agoudimos Lines πραγματοποιούν δρομολόγια προς Πάτμο. Από αυτές, το δρομολόγιο της Blue Star Ferries κρατάει 7 ώρες ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι τις 9 – 10 ώρες για την Anek & Agoudimos.

Καθημερινά δρομολόγια πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα, Ιούλιο – Αύγουστο. Οπωσδήποτε, ένα τηλέφωνο για επιβεβαίωση στο λιμεναρχείο της Πάτμου, θα ήταν ότι καλύτερο!

Πειραιάς

Πλοίο: Blue Star 1 & 2 της εταιρείας Blue Star Ferries.

Δρομολόγια: Δευτέρα έως Πέμπτη & Σάββατο.

Πλοίο: Διαγόρας της εταιρείας Blue Star Ferries.

Δρομολόγια: Κάθε Δευτέρα

Ρόδος

Πλοίο: Dodekanisos Pride της εταιρείας Dodekanisos Seaways.

Δρομολόγια: Κάθε μέρα στις 08:30.

Διάρκεια: 5 ώρες και 10 λεπτά.

Κως

Πλοίο: Dodekanisos Pride της εταιρείας Dodekanisos Seaways.

Δρομολόγια: Κάθε μέρα στις 11:05.

Διάρκεια: 2 ώρες και 35 λεπτά.

Κάλυμνος

Πλοίο: Dodekanisos Pride της εταιρείας Dodekanisos Seaways.

Δρομολόγια: Καθημερινά στις 12:00.

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά.

Έχει αεροδρόμιο η Πάτμος?

Έχοντας ακούσει πως ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι στην Πάτμο διαρκεί από 7 – 9 ώρες, αυτή, είναι η επόμενη φυσιολογική ερώτηση. Και η απάντηση; Όχι, δυστυχώς η Πάτμος δεν έχει αεροδρόμιο. Όμως!

Η Πάτμος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τα νησιά της Σάμου, της Κω και της Λέρου, τα οποία διαθέτουν αεροδρόμιο. Μια πτήση ως την κοντινή Λέρο διαρκεί έως 45’ λεπτά και εξυπηρετείται από τις εταιρείες Olympic air & Aegean Airlines. Από εκεί οι εταιρίες Blue Star Ferries και Dodecanissos Seaways εκτελούν τακτικά δρομολόγια.

Καλό σας ταξίδι λοιπόν στο «νησί της Αποκάλυψης»!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: