Μονή Αγίας Αικατερίνης: Ιερά Κειμήλια στο Όρος Σινά

Η Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Τα πελώρια τείχη που περικυκλώνουν την Μονή Αγίας Αικατερίνης, κρύβουν στο εσωτερικό τους τα σπουδαιότερα μνημεία του Σινά…

Στους πρόποδες του μοναδικού στον κόσμο Όρους Σινά, στον ήσυχο και ασφαλή νότο της Αιγυπτιακής χερσονήσου, που ενώνει την Αφρική με την Ασία, κείται η λαμπρή Μονή της “πανεύφημου Νύμφης Χριστού”, της Αγίας Αικατερίνης. Περιγράφεται “ως η αρχαιότερη χριστιανική Μονή που λειτουργεί ακόμη σύμφωνα με τους αρχικούς της ασκητικούς σκοπούς”.

Το Όρος Σινά

Το Όρος Σινά πάντοτε θεωρούνταν ένα Ιερό Όρος, το οποίο λατρεύονταν ιδιαιτέρως και από τις τρεις Αβρααμικές θρησκείες. Για αυτό και το κάθε δόγμα του προσέδιδε κάποιο ιδιαίτερο όνομα. Έτσι για τους Μουσουλμάνους το Όρος Σινά είναι γνωστό ως Όρος του Μωυσέως ενώ για τον Ιουδαϊσμό της Παλαιάς Διαθήκης, αναφέρεται ως το “Όρος Χωρήβ.”

Για τους Ορθόδοξους γενικότερα το Όρος Σινά χαρακτηρίζεται ως “Θεοβάδιστο”. Από εκεί παρέλαβε ο Θεόπτης Μωυσής τις Πλάκες με τις Δέκα Εντολές. Εκεί βρίσκεται και η φλεγόμενη Βάτος μέσα από την οποία ο Προφήτης άκουσε την Φωνή του Θεού και επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Η Φλεγόμενη Βάτος στην Μονή Αγίας Αικατερίνης
Στο βάθος το παρεκκλήσι της Φλεγόμενης Βάτου © Florian Prischl/CC BY-SA 3.0

Πολλά παρεκκλήσια βρίσκονται σήμερα στο χώρο, θυμίζοντας αρκετά γεγονότα από την Παλαιά Διαθήκη. Το γνωστότερο από αυτά, το παρεκκλήσι της Φλεγόμενης Βάτου και φυσικά ίδια η Μονή της Αγίας Αικατερίνης δέχονται πληθώρα προσκυνητών κάθε χρόνο.

Στο ίδιο Όρος μπορείτε να δείτε επίσης ένα μικρό ξωκκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί μεταφέρθηκε ο “Θεσβίτης” Ηλίας μετά την μάχη εναντίων των 450 ψευδοπροφητών του Βαάλ και του Βασιλιά Αχαάβ. Το σημείο αναφέρεται ήδη από τον 4ο αιώνα στο “Οδοιπορικό της Αιθερίας” -ένα χειρόγραφο με ταξιδιωτικές σημειώσεις της προσκυνήτριας Αιθερίας, με καταγωγή από την Ισπανία.

Η θέα από το Όρος Σινά
Δείγμα της θέας από το Όρος Σινά

Η Μονή Αγίας Αικατερίνης στην αρχαιότητα

Η ιστορία της Μονής ξεκινά κιόλας τον 2ο αιώνα, όταν το βασίλειο των Ναβατταίων προσαρτήθηκε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η ασφυκτική πίεση της Ρωμαϊκής εξουσίας οδήγησε στην σταδιακή παρακμή και την ερήμωση του Σινά. Παράλληλα, το άγονο του τόπου κάλεσε κοντά του εκατοντάδες ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν να ζήσουν την “κατά Θεόν ησυχία”. Εντός των σπηλαίων περιφερειακά του Όρους, σχηματίστηκε η πρώτη άτυπη, μοναστική κοινότητα. Τα σπήλαια του Θολά, του Γουδδά και της Λαύρας του Αρσελά φιλοξένησαν χιλιάδες μοναχούς ανά τους αιώνες.

El Greco - Το Όρος Σινά και η Μονή Αγίας Αικατερίνης
Πίνακας του El Greco με το Όρος Σινά και την ιστορική Μονή.

Αυτή θα είναι και η αρχή της Μονής της Αγίας Αικατερίνης η οποία ιστορικά εντοπίζεται τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Το πρώτο επίσημο παρεκκλήσι που θα δημιουργηθεί στον χώρο θα είναι αυτό της Φλεγόμενης Βάτου. Εκεί θα εκκλησιάζονται για καιρό, όλοι οι ασκητές του Σινά. Θεωρείται μέχρι σήμερα το ιερότερο σημείο της Μονής.

Επιδρομές στο Σινά

Το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα ο Ρωμαικός στρατός αποχώρησε από την περιοχή. Αυτό οδήγησε σε μια μαζική αναρχία και ακόμη χειρότερα, στη σφαγή πολλών ασκητών – μοναχών που ζούσαν στο Σινά. Αν και δεν είναι σήμερα ορατό, το μαρτυρικό αίμα αυτών των μοναχών “πότισε” τα ασκητήρια και κελλιά της περιοχής και σε μερικές περιπτώσεις και αυτή την ίδια την Σκήτη της Ραιθώ.

Χρειάστηκαν να περάσουν ακόμη δυο αιώνες ώστε να βρεθεί τρόπος προστασίας των μοναχών, από την μανία των επιδρομέων. Σε αυτό βοήθησε ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος έχτισε ένα τείχος περιμετρικά του Παρεκκλησίου της Φλεγομένης Βάτου.

Τα τείχη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά.
Εδώ και αιώνες τα τείχη της Μονής παραμένουν άθικτα © DokiC/CC BY-SA 2.0

Αυτό εκτεινόταν από την Ακάμπα ως το Σουέζ προσφέροντας για καιρό μια περίοδο γαλήνης και ευημερίας στην περιοχή. Ο ίδιος έχτισε επίσης ένα ναό αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος λίγο πριν πεθάνει, το 560 μ.Χ. Είναι το ίδιο Καθολικό που βρίσκεται σήμερα εντός της Μονής Αγίας Αικατερίνης και όλοι θαυμάζουν για τα Μωσαϊκά του.

Ο Άγιος Ιουστινιανός και η Βασίλισσα Θεόδωρα μνημονεύονται έως τις ημέρες μας ως κτήτορες της Μονής Αγίας Αικατερίνης.

Το «Αχτιναμέ» του Προφήτη Μωάμεθ

Η Θεία Πρόνοια πάντα εργάζεται με τρόπους που ο άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει. Χρησιμοποίησε την όνο του Βαλαάμ για να αποκαλύψει σε προφήτες το θέλημα Του, έστειλε τον “Θεσβίτη” Ηλία σε μια άσημη χήρα στη Σιδωνία, μίλησε στον Μωυσή μέσα από μια Φλεγόμενη Βάτο.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία χάριν της μεσιτείας του Προφήτη Μωάμεθ επέτυχε την οριστική παύση της πολυαίωνης πολιορκίας της.

Όλα ξεκίνησαν τον 7ο αιώνα όταν η θρησκεία της Ανατολής, το Ισλάμ, εμφανίστηκε στην περιοχή. Η “δια πυρός και σιδήρου”κατάκτηση της Αραβικής Χερσονήσου, επέφερε την ερήμωση του Σινά. Σύγχρονα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν πως το μοναστήρι φιλοξενούσε μόλις 30 μοναχούς την εποχή εκείνη.

Πανοραμική θέα από το Όρος Σινά την αυγή

Τι έκαναν τότε οι μοναχοί της “αρχαιότερης Μονής” της Αγίας Αικατερίνης; Βλέποντας την καταστροφή να πλησιάζει και την σύληση αμύθητων βυζαντινών θησαυρών να είναι προ των πυλών, ζήτησαν την προστασία του ιδρυτή της νέας θρησκείας, Μωάμεθ. Και τότε έγινε το θαύμα! Βλέποντας αυτός την αφοσίωση των Χριστιανών σε ένα Θεό, τους θεώρησε αδερφούς και ικανοποίησε το αίτημα τους. Σύνταξε και υπέγραψε ένα έγγραφο το 623 μ.Χ., γνωστό ως “αχτιναμέ”, με το οποίο παραχωρούσε στην Μονή αρκετά προνόμια.

Ένα από τα προνόμια της ιεράς αυτής συνθήκης, ήταν η εξαίρεση των μοναχών από κάθε φορολογία. Επιπλέον οι Μωαμεθανοί υποχρεώνονταν να προστατεύουν το μοναστήρι προσφέροντας σε αυτό κάθε είδους βοήθεια.

Το Τζαμί στην Μονή Αγίας Αικατερίνης
Το Τζαμί που βρίσκεται σήμερα στο χώρο © لا روسا/CC BY-SA 4.0

Οι μοναχοί, ως ανταπόδοση, την περίοδο των Φατιμίδων επέτρεψαν την μετατροπή μιας εκκλησίας που οι Σταυροφόροι είχαν κτίσει εντός της Μονής, σε τζαμί. Ο χώρος αυτός παραμένει σήμερα κλειστός αλλά είναι προσβάσιμος στον κάθε επισκέπτη, ο οποίος θέλει να θαυμάσει δείγματα της Ανατολίτικης αρχιτεκτονικής.

Η αφιέρωση της Μονής στην Αγία Αικατερίνη

Αν και η αρχική αφιέρωση της Μονής του Σινά ήταν στην “Μεταμόρφωση του Σωτήρος”, κατά θεία οικονομία, μερικούς αιώνες αργότερα μετατράπηκε σε Οίκο της μεγαλύτερης Αγίας όλων των εποχών….

Η Αγία Αικατερίνη ή αλλιώς “Νύμφη Χριστού” και “ Σοφή της Αλεξάνδρειας”, μαρτύρησε το 407 μ.Χ. Η Αγία κατόπιν εντολής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξέντιου δέθηκε σε οδοντωτό τροχό για να αρνηθεί την πίστη της στον Χριστό. Επιζώντας θαυματουργικά όλα τα βασανιστήρια δόθηκε η διαταγή και μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού. Μόλις έκοψαν την ιερή της κεφαλή, γάλα έρευσε από το σώμα της μαρτυρώντας την καθαρότητα και την Χάρη που έλαβε από τον νυμφίο της Χριστό.

Αγιογραφία της Αγίας Αικατερίνης
Αγιογραφία της Αγίας Αικατερίνης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αμέσως δέ Άγγελοι μετέφεραν το σώμα της στο Όρος Σινά. Τον 10ο αιώνα ανακαλύφτηκε το λείψανο της και μεταφέρθηκε στο μοναστήρι.

Από τότε η Μονή έγινε παγκόσμιο προσκύνημα και πήρε την ονομασία Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης. Λείψανα της Αγίας φυλάσσονται με ευλάβεια εντός του ιερού ενώ στους προσκυνητές μοιράζονται τα “Δαχτυλίδια της Αγίας Αικατερίνας”, τα οποία ευλογούνται στα λείψανα της Αγίας.

Τα δαχτυλίδια αυτά διανέμονται εις ανάμνηση της αρετής της Αγίας Αικατερίνης η οποία, χάριν της εξαιρετικής της ομορφιάς και πίστης έλαβε από τον ίδιο τον Χριστό ένα δαχτυλίδι. Το δαχτυλίδι αυτό την έκανε να αποκαλείται “Νύμφη Χριστού” και να τιμάται σήμερα ως μια από τις μεγαλύτερες Αγίες της Ορθοδοξίας μας.

Τι να δείτε στο εσωτερικό της Μονής

Το Καθολικό

Το Καθολικό της Μονής είναι μία από τις λίγες εκκλησίες του πρώιμου Χριστιανισμού που έχουν επιβιώσει ως τις ημέρες μας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και έναν από τους ωραιότερους καθεδρικούς ναούς του κόσμου! Το εσωτερικό του είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα Βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και πλούτου.

Ο ναός πλαισιώνεται από έξι μονολιθικούς μαρμάρινους κίονες ενώ οι τοίχοι καλύπτονται με εικόνες και αγιογραφίες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Ο ναός χωρίζεται από το βωμό με ένα επιχρυσωμένο τέμπλο του 17ου αιώνα το οποίο προσφέρθηκε στο μοναστήρι από τον πατριάρχη Κοσμά της Κρήτης.

Δωδεκάορτο - Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Μια από τις φορητές εικόνες της Μονής, με την Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο κέντρο © Tim/CC BY-SA 2.0

Ο τρούλος πάνω από το ιερό κοσμείται με τo Μωσαϊκό της Μεταμόρφωσης, έναν από τους πιο γνωστούς θησαυρούς της Μονής Αγίας Αικατερίνης. Αυτό το υπέροχα λεπτομερές ψηφιδωτό χρονολογείται από το 542 μ.Χ. και απεικονίζει τον Μεταμορφωμένο Χριστό να περιβάλλεται από Προφήτες, Απόστολους και Αγίους.

Εντός του ιερού φυλάσσονται και τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνης σε δυο λειψανοθήκες. Η μια περιέχει την κάρα της η οποία περιβάλλεται από χρυσό στεφάνι ενώ η άλλη (το αριστερό της χέρι), είναι διακοσμημένο με χρυσά δαχτυλίδια και πολύτιμους λίθους.

Και οι δυο λειψανοθήκες προσφέρθηκαν στη Μονή από τους μεγάλους Τσάρους της Ρωσίας, Πέτρο τον Μέγα και Αλέξανδρο Β’.

Το άφθαρτο χέρι της Αγίας Αικατερίνης
Το χέρι της Αγίας κοσμημένο με πολύτιμους λίθους.

Φλεγόμενη Βάτος

Το παρεκκλήσι της Φλεγόμενης Βάτου είναι ένα από τα ιερότερα μέρη της μονής. Οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να προσκυνήσει βγάζοντας πρώτα τα…παπούτσια του, όπως έκανε άλλοτε και ο Προφήτης Μωυσής (Έξοδ. 3: 2-5).

Βρίσκεται πίσω από το Ιερό του Καθολικού. Ένα ασημένιο αστέρι στο δάπεδο του παρεκκλησίου σηματοδοτεί το ακριβές σημείο όπου ο Προφήτης Μωυσής άκουσε την Θεία Φωνή.

Αν και φροντίζεται αρκετά από τους μοναχούς ο θάμνος ούτε ανθίζει, ούτε δίνει καρπούς. Επιστημονικά ονομάζεται Rubus Sanctus – η κοινή σε όλους μας βατομουριά!

Το Καμπαναριό

Το Καμπαναριό του Μοναστηριού βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Καθολικό και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά οικοδομήματα της Μονής. Χτισμένο το 1871 περιέχει 9 πανέμορφες καμπάνες κάθε μεγέθους που παραχωρήθηκαν στη Μονή από τους Τσάρους της Ρωσίας.

Το Καμπαναριό της Αγίας Αικατερίνης του Σινά
Αριστερά το πανέμορφο καμπαναριό!

Μια εσωτερική σκάλα οδηγεί στην κορυφή  του το οποίο είναι χτισμένο σε τρεις ορόφους. Ο “καμπανάρης” κρούει τις καμπάνες σε κάθε αγρυπνία και Λειτουργία της μονής ενώ το τάλαντο, κρούει στον Εσπερινό και το Απόδειπνο.

Το Καμπαναριό χτίστηκε από ένα μοναχό της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με το όνομα Γρηγόριος.

Το Φρέαρ του Μωυσή

Εντός του χώρου διασώζεται μέχρι σήμερα και το Φρέαρ του Μωυσή γνωστό και ως Φρέαρ του Ιοθόρ. Στο χώρο αυτό λέγεται πως ο Μωυσής συνάντησε την μέλλουσα γυναίκα του Σεπφώρα.

Σύμφωνα με το βιβλίο της Εξόδου, ο Μωυσής ξεκουραζόταν στο πηγάδι όταν οι 7 κόρες του Ιοθόρ (ιερέας της Μαδιάμ) ήρθαν για να αντλήσουν νερό. Κάποιο διερχόμενοι βοσκοί πείραξαν τις νεαρές κοπέλες και ο Προφήτης έσπευσε στην υπεράσπισή τους. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο Ιόθορ κάλεσε των Μωυσή στο σπίτι του και έδωσε την κόρη του Σεπφώρα σε αυτόν, ως σύζυγο.

Το Φρέαρ του Μωυσή εντός της μονής

Το πηγάδι χρησιμοποιείται σήμερα για τις ανάγκες ύδρευσης των μοναχών και βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο της Μονής. Τοιχογραφίες του μεγάλου Προφήτη Μωυσέως και σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη βρίσκονται περιμετρικά του πηγαδιού.

Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη χτίστηκε μεταξύ του 1930 και 1942 και έχει μήκος τα 15 μ. Διαθέτει μία από τις πλουσιότερες μοναστικές συλλογές στον κόσμο -δεύτερης σε σπουδαιότητα μετά το Βατικανό. Περιέχει περισσότερους από 6.000 τόμους και χειρόγραφα, 3.000 εκ των οποίων είναι αρχαία.

Η Μονή του Σινά φιλοξενούσε κάποτε και τον περίφημο Σιναϊτικό κώδικα (Codex Sinaiticus). Πρόκειται για ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο γραμμένο στα Ελληνικά πριν από 1600 χρόνια και θεωρείται η αρχαιότερη Καινή Διαθήκη του κόσμου. Σήμερα φυλάσσεται στην Βρετανική βιβλιοθήκη του Λονδίνου.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη όπου φυλάσσεται ο Σιναϊτικός Κώδικας
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη εξωτερικά

Το 2009 μια διεθνής ερευνητική οργάνωση δημοσίευσε το περιεχόμενο του Codex Sinaiticus στο διαδίκτυο.

Συλλογή Βυζαντινών Εικόνων

Ο σπουδαιότερος θησαυρός της Μονής είναι οι σπάνιες αγιογραφίες της. Περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 έργα εκ των οποίων τα 150 χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό εικόνων από την εποχή της εικονομαχίας (726-843).

Η αίθουσα του Μουσείου γνωστή ως “Θησαυροφυλάκιο” παρουσιάζει διάφορα σημαντικά χειρόγραφα μέσα σε γυάλινα ερμάρια. Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται επίσης οι ωραιότερες και παλαιότερες εικόνες της Μονής. Ακόμη μια μεγάλη συλλογή από αρχαία και μοντέρνα άμφια, κεντήματα με χρυσά και ασημένια νήματα, μήτρες, δισκοπότηρα και αρχαία χειρόγραφα  βρίσκονται προς έκθεση σε μια γυάλινη βιτρίνα.

Ο χώρος επίσης περιέχει αρκετές “εγκαυστικές” εικόνες. Οι εικόνες αυτές κατασκευάζονταν με μια από τις αρχαιότερες τεχνικές που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο τον 2ο αιώνα. Η χρωστική ουσία αναμιγνύονταν με θερμό κερί δημιουργώντας εικόνες μοναδικής βυζαντινής τεχνοτροπίας!

Tip: Όσο θα βρίσκεστε εκεί μην ξεχάσετε να θαυμάσετε την υπέροχη εικόνα του Χριστού Παντοκράτωρ. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες εικόνες του Σινά και παρουσιάζει κάτι το μοναδικό: η μισή εικόνα παρουσιάζει τον Χριστό ως Εύσπλαχνο Θεό ενώ η άλλη μισή ως Δίκαιο Κριτή.

Είναι μια από τις αγαπημένες μας!

Χριστός Παντοκράτωρ - Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά

Το ίδρυμα Αγίας Αικατερίνης του Σινά το οποίο ιδρύθηκε το 2007 στο Λονδίνο, είναι βοηθός στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μονής.

‘Άγιοι της Μονής

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου στο Σινά επιτελείται η “Σύναξη πάντων των Σιναϊτών Αγίων”.  Είναι αλήθεια πως εκτός από την Μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη της οποίας τα λείψανα βρίσκονται σήμερα εκεί, πολλοί άλλοι πατέρες έλαμψαν ως νοητοί αστέρες στην μακραίωνη ιστορία της Μονής. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι μάρτυρες Γαλακτίων και Επιστήμη των οποίων ένα μικρό ασκητήριο, βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι. Εκεί έζησε για λίγο ο σύγχρονός μας όσιος Παΐσιος. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος επίσης διετέλεσε ηγούμενος του Σινά ενώ ο Όσιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος ο Σιναΐτης καθιέρωσε την προσκύνηση της Αγίας Αικατερίνης στη Δύση. Ο Όσιος Στέφανος ο Σιναΐτης βρίσκεται σήμερα άφθαρτος εντός της Μονής, αποδεικνύοντας περίτρανα την Χάρη των παλαιών Πατέρων της Αιγύπτου.

Το σκήνωμα του Οσίου Στέφανου του Σιναΐτη, Μονή Αγίας Αικατερίνης
Προσκυνητές στο σκήνωμα του Οσίου Στέφανου του Σιναΐτη

Ο κατάλογος των Αγίων του Σινά περιλαμβάνει Οσιακές μορφές από την Παλαιά και τη Νέα Διαθήκη, Μάρτυρες και Ασκητές οι οποίοι με τη ζωή τους ευαρέστησαν τον Θεό. Συνολικά έχουν αναγνωριστεί 181 Άγιοι οι οποίοι μνημονεύονται στις  καθημερινές ακολουθίες. Η Τετάρτη της Διακαινησίμου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα εορτής αυτών των μεγάλων Αγίων αλλά και των αφανών ασκητών του Σινά, των οποίων τα ονόματα γνωρίζει μόνο ο Θεός…

Χρήσιμα Tips για την ανάβαση σας στο όρος Σινά

Για να ανεβείτε στο Όρος Σινά υπάρχουν δυο διαφορετικοί τρόποι: ο ένας είναι με τα πόδια και ο άλλος με την χρήση καμηλών.

Το μονοπάτι για αυτούς που θα αποφασίσουν την ανάβαση του Σινά πεζοί έχει το όνομα “Οδός Μετανοίας”! Αυτό, όχι τυχαία, αφού τον τολμηρό προσκυνητή περιμένουν 3.750 μέχρι την ανάβαση του στο Σινά! Η επιλογή παπουτσιών είναι ένα σημαντικό ζήτημα αφού θα πρέπει να φορέσετε κάτι που να είναι ελαφρύ και ταυτόχρονα να παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια.

Κατάστημα Βεδουίνου στο Όρος Σινά
Ένα από τα φτωχικά “καταστήματα” της περιοχής! © Edgardo W. Olivera/CC BY-SA 2.0

Αν χρησιμοποιήσετε καμήλα πάλι θα χρειαστείτε να περπατήσετε, αφού ο καμηλόδρομος συναντιέται με την “Οδό της Μετανοίας” στα τελευταία 750 σκαλιά. Φροντίστε να προμηθευτείτε νερό και ένα μικρό σνακ (π.χ. σταφίδες) για να αντέξετε ως την κορυφή. Παρόλα αυτά θα συναντήσετε αρκετά φτωχικά μαγαζιά και σπίτια Βεδουίνων όπου θα μπορούσατε να ξεκουραστείτε!

Το μόνο σίγουρο είναι πως η θέα ανεβαίνοντας το Σινά είναι τόσο γραφική που θα σας κάνει να ξεχάσετε όλο τον κόπο της διαδρομής! Για το λόγο αυτό μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας την καλύτερη φωτογραφική μηχανή σας… Οι αναμνήσεις και τα τοπία από αυτή την πορεία είναι κάτι που πρέπει να μείνουν για πάντα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: